söndag, juni 22, 2008

veckopeng

När ska man börja ge barn veckopeng? Hur mycket är lagom att börja med? Ska man ge dom veckopeng att köpa lördagsgodis för eller ska dom få både veckopeng och lördagsgodis? Jag frågade min dotter för ett tag sen om hon ville ha veckopeng men hon tyckte att hon var för liten. Så klart ska jag inte ge henne någon veckopeng om hon själv inte tycker det. Fast hon fyller sju om några månader och då brukar man väl börja eller kanske ha börjat med veckopeng. Jag minns inte riktigt hur gammal jag själv var. Vad tycker ni som läser är lagom ålder och summa att börja med?

5 kommentarer:

Sören sa...

Jag minns inte exakt när jag började få veckopeng, allt jag minns är att det kändes som en rikedom i början och en spottstyver i slutet, hehe.

Johanna sa...

Jag tycker att du kan börja ge henne det så fort hon själv vill ha det! Om hon säger att hon är för liten, så är hon det. :)

Jag tycker att barn ska köpa lördagsgodis med veckopengen. Vad ska de annars använda den till? Visst är det bra om de får spara också, men då är det ju meningslöst att ge dem en tjuga och säga "lägg den i din spargris du bara", för själva tanken med veckopeng är väl att de ska lära sig handskas med pengar..?

Thérèse sa...

Sören - ha ha det är sant

Johanna - nej naturligtvis ska hon inte få veckopeng om hon inte själv vill. Jag lutar nog också åt att man ska köpa lördagsgodis för veckopengen

becka sa...

Mina barn är 10 och snart 12. 10åringen får 25:-/vecka samt utöver det en månadspeng på 75:-. 12åringen får 30:-/vecka samt 100:- i månadspeng. För de pengarna ska de köpa allt de vill ha, lördagsgodis, fika, filmer osv så de brukar ofta spara det mesta till ngt större.
Jag kommer inte riktigt ihåg när de började få veckopeng men det var nog i din dotters ålder men då fick de naturligtvis bar en liten symbolisk veckopeng, kanske tio spänn, och ingen månadspeng. Vecko/månadspenge är för mig ett sätt att lära dem att hushålla med pengar.

Thérèse sa...

Becka - jag tycker egentligen att mina barn borde kunna ha veckopeng nu men dom vill inte så då får jag ju vänta. Fast dom skulle säkert gå back jämfört med idag för ibland kostar lördagsgodiset väldigt mycket för mig. Dom brukar plocka lösgodis själva och jag brukar hindra dom att plocka för mycket men det är inte alltid jag hinner...

Trist att du slutat blogga men jag hoppas du fortsätter kika in här och kommentera ibland. Det uppskattas