måndag, juni 23, 2008

hyra ut i andra hand

Ni som läser här brukar ha så bra koll på saker och ting och vara väldigt snälla och hjälpsamma. Så jag ska ta mig friheten att slänga ur mig en fråga jag gärna skulle vilja ha hjälp med om någon har koll på vad som gäller.

Om man hyr ut sin lägenhet i andra hand några månader utan att meddela bostadsbolaget man hyr av kan det vara skäl för vräkning om det kommer fram? Även om man hyr ut till en mycket pålitlig kompis som aldrig spelar hög musik , drar på sig klagomål och alltid betalar hyran i tid? Är det inte lite knepigare att vräka någon som har barn? Finns det inte mer regler kring det för att skydda barnen? Kort sagt om man hyr ut i andra hand utan att meddela bostadsbolaget kan man då bli vräkt om dom skulle komma på det? Jag har inte alls någon koll vad som gäller när man hyr ut i andra hand. Om någon vet eller vet hur man kan ta reda på sånt så blir jag väldigt glad.

11 kommentarer:

Pumita sa...

Jo, jag tror att man kan bli av med kontraktet om man hyr ut utan att ha tillstånd från bostadsbolaget men det det är säkrast att ta kontakt med Hyresgästföreningen. De har ju koll på sånt. Jag skulle inte chansa.

barajagjohanna sa...

Det är väldigt svårt att vräka människor som har barn, men man bör alltid kolla med bostadsbolaget om det är okej att hyra ut i andrahand. Det är väldigt olika hos olika bostadsbolag, sånt där. När jag hade en bostadsrättsetta i Uppsala hittade jag en andrahanshyresgäst när jag skulle åka till Frankrike. Mina föräldrar (som ägde lägenheten) och jag visste faktiskt inte att vi var tvungna att kolla med bostadsrättsföreningen - det var ju vår lägenhet! Men vicevärden blev oerhört arg när hon fick reda på att jag lovat ut lägenheten i andrahand utan att fråga henne först... Min nuvarande förening däremot är jättebra. Jag har frågat om det är okej att hyra ut och det är kolugnt. Bättre förening har jag inte bott i.

Johanna sa...

Familjebostäder har i alla fall så, att om man hyr ut i andra hand utan att meddela detta, kan man bli vräkt. När man hyr ut (lagligt) i andra hand måste bostadsbolaget också veta att man faktiskt har som plan att återvända, för annars får man inte hyra ut utan då får man helt enkelt säga upp sin lägenhet.

Thérèse sa...

Pumita - jo visst är det dumt att chansa och riskera att bli bostadslös

Barajagjohanna - jag har hört att det varierar väldigt mycket mellan olika bostadsrättsföreningar hur man ser på det där med att hyra ut i andra hand. Kan ju vara värt att kolla innan man köper om man tror att det eventuellt kommer att bli aktuellt

Johanna - jo det är klart att man har tänkt återvända om man bara hyr ut i andra hand några månader men ska dom inte också godkänna skälet till att hyra ut i andra hand? Vissa saker kan nog vara okey att hyra ut i andra hand för , andra kanske inte. Jag får nog kolla upp det där lite mer noga.

Sandbarnet sa...

Jag skulle rekommendera att du pratar med bostadsbolaget, jag tror nämligen att det finns den edel anledningar som de eg inte kan neka till. Tex prova på att bi utomlands, jobb, testa att vara smambo etc och att man då ska få 6 månader eller nåt. Men kolla upp det... det är alltid bäst. Jag har haft min lägenhet uthyrd länge men med bostadsbolagets godkännande.

becka sa...

Det finns ganska strikta regler runt det där. Du måste meddela din hyresvärd och kanske även upprätta ett andrahandskontrakt, annars har de full rätt att vräka dig, med eller utan barn. Puss!

becka sa...

Och vill tillägga att jag vet folk som råkat riktigt illa ut när de hyrt ut sina lägenheter i andrahand i smyg, men de som har sagt till sin hyresvärd har ej haft några problem. De flesta hyresvärdar går med på detta om man sköter det snyggt. Chansa inte!

Thérèse sa...

Sandbarnet - ja det kanske är bäst att prata med dom. Fast dom ska väl godkänna andrahandshyresgästen också antar jag. Skulle vara lite jobbigt om dom inte gör det.

Becka - usch det låter inte alls kul att råka illa ut och kanske riskera en vräkning. Kan tänka mig att det inte är så lätt att få ett nytt hyreskontrakt om man blivit vräkt en gång. Dumt att chansa med andra ord. Men om dom inte godkänner skäl till andrahandsuthyrning eller den tilltänkta hyresgästen kan det också bli lite jobbigt

Karlavagnen (som inte iddes logga in) sa...

Korrekt. Gör det inte!

Hyresjakten.se sa...

Ett bra tips till alla som vill hyra eller hyra ut något!

Hyresjakten.se här kan ni lägga in er gratis annons med bilder, annonsen syns på webbsidan och på SMS till alla som har bevakning på Hyresjakten.se

Kika in på webbsidan: Hyresjakten.se
www.hyresjakten.se

Anonym sa...

These days of austerity as well as relative panic about having debt, lots of people balk against the idea of utilizing
a credit card in order to make purchase of merchandise and also pay for any occasion,
preferring, instead to rely on the tried plus trusted technique of making repayment - cash.
However, if you've go cash on hand to make the purchase
in full, then, paradoxically, this is the best time for
you to use the credit card for several factors.

My weblog :: sex of facebook.com