söndag, juni 08, 2008

skrynkliga potatisar och gamla kläder

Nu håller det här nästan på att bli en matblogg fast det gör inte så mycket för mat är ju trevligt. Jag har ju tänkt att jag borde äta mer varierat och kanske inte längre vara så strikt vegetarian som jag har varit i 21 år. Idag åt jag faktiskt en helt otroligt god tonfisksallad. Det blir nog fler såna i framtiden. Tänkte att jag kunde börja med lite fisk någon gång men vänta med köttet. Fast efter att ha varit vegetarian i 21 år tycker jag det är lite svårt att veta hur jag ska tillaga fisk. Men en tonfisksallad skulle jag utan problem kunna fixa hemma. Jag får väl be om hjälp med matlagning, kolla en massa kokböcker och fråga vänner om tips. Om nu inte den här tonfisksalladen var en engångshändelse så klart. På onsdagkväll ska jag på en japansk restaurang där jag aldrig har varit får se om jag vågar beställa vanliga sushi eller tar veg.varianten.

Jag har aldrig varit på Kanarieöarna men en känd maträtt därifrån är papas arrugadas - skrynkliga potatisar som äts tillsammans med en sås som kallas mojo. Jag har smakat det i Madrid och det är väldigt gott och mycket enkelt att göra. Jag har några burkar mojo här som jag har köpt i Spanien och förra veckan gjorde jag min egen skrynkliga potatis. Man tar små färska potatisar och kokar tillsammans med 2-3 deciliter salt. Tvätta potatisen ordentligt, men låt skalet vara kvar. Lägg potatisarna i en kastrull tillsammans med saltet och citronbiten och täck med vatten. Häll av vattnet när potatisen är färdigkokt och ställ tillbaka kastrullen över värmen och skaka potatisarna tills de är alldeles torra (ung. två minuter).Tag bort kastrullen från värmen och låt den stå en stund övertäckt med en handduk. Lägg till sist upp potatisen på ett fat och häll över mojo.


Papas arrugadas con mojo

Jag vet faktiskt inte om man kan köpa färdig mojo i Sverige men det är lätt att göra sin egen. Här och här finns recept på papas arrugadas och två olika recept på mojo. Jag har intrycket av att den röd lite starka mojo är vanligast men det finns också grön mojo verde gjord på bland annat koriander. Jag har en burk hemma men har ännu inte provat mojo verde. Ett recept finns härHär finns ett recept på en annan berömd kanarisk rätt. Ropa Vieja betyder gamla kläder men är också en kanarisk pyttipanna. Den som syns på bilden ovan. Det finns mängder av varianter på ropa vieja men den brukar vanligen innehålla kött , kikärtor , lök , vitlök , paprika. Ropa Vieja är en sån rätt där man tar vad man har hemma och blandar ihop. Ska jag vara ärlig så vet jag inte om jag tycker det ser så tilltalande ut men jag gillar namnet och börjar jag någon gång äta kött kan jag absolut tänka mig att prova. För jag tror inte att någon vegetarisk variant gjort på quorn skulle bli så värst likt orginalet. Ett annat recept finns här

I filmen Sällskapsresan träffar Sivan (Kim Andersson) en spanjor som ska hem och hälsa på familjen på planet ner till Kanarieöarna. José som han heter bjuder henne på en "äkta spansk restaurang" där dom äter ropa vieja. José har med sin mamma på dejten med Sivan. Mamman sitter i ett hör och stickar och är mycket missnöjd med att sonen går ut med en svenska.

9 kommentarer:

70-tals Per sa...

-Vill hon komma och sitta här?

Jag har tillagat och ätit. Tja jag var inte så imponerad, fast jag har ju inte övat på ropa vieja lika mycket som med pytt förstås.

Thérèse sa...

- Är det säkert att det inte gör något att mamma följde med?
-Vill hon inte sitta här?
- Nej hon vill inte vara i vägen

Fast jag tror inte det är så vanligt idag att spanska mammor följer med sonen på dejt. Sitter några bord bort och stickar och övervakar.

Du kanske skulle prova något av dom två recept jag länkar i inlägget. Vore kul om någon tillagade och åt och berättade om resultatet. Fast helst ska man väl äta gamla kläder på "äkta spansk restaurang" på Kanarieöarna

Ci sa...

När du kommer hit ska jag ta med dig på de bästa restaurangerna med kanariska tapas! Ropavieja åt jag faktiskt till lunch idag, jättegott! Vi hade också tapas med pata och ensaladilla rusa. Inga papas arrugadas dock för de var inte färdiga (vi åt lunch väldigt tidigt...). Den gröna mojon brukar man äta till fiskrätter främst. Den röda är mycket vanligare och är den man äter med sina papas arrugadas, med bröd, osv... Receptionisten i sällskapsresan har en restaurang uppe i bergen, och hotellet finns kvar liksom de flesta av ställena man ser på filmen. Däremot är grisfesterna inte lika vanliga längre...

Thérèse sa...

Ci - ha ha grisfester känns lite 70-tal. För några är sen läste jag en intervjuv med han som jobbade på hotellet i Sällskapsresan så jag visste att han hade en restaurang på Kanarieöarna. Jag har tapas-abstinens ibland så att åka ner och äta tapas med dig och dina barn skulle vara trevligt. Dessutom är jag lite nyfiken på Kanarieöarna. Ja , jag får ta och komma förbi någon gång

Victor sa...

Förklaring tack! Varför ska du äta kött? Vill du äta mer salt mat? Vill du äta dyrare mat? Eller vill du helt enkelt bara börja äta djur?

Thérèse sa...

Victor - jag vet inte riktigt. Jag har inte ätit kött eller fisk på 21 år. Håller med om att det är motbjudande att äta djur. Man klarar sig utmärkt utan. Samtidigt har jag kanske på något sätt blivit nyfiken att prova nya maträtter , att få mer saker att välja på samt att man kanske ibland när man blir bjuden ska kunna äta. Jag tvekar dock. Känns konstigt efter så här lång tid som vegetarian. Skulle jag börja äta till exempel fisk tror jag att jag kommer att äta vegetariskt större delen av tiden och bara ibland prova. Jag har också tveksamheter kring fisk såsom utfiskning av hav och miljögifter. Kötthanteringen känns inte heller som något man vill stödja. Samtidigt har jag på sista tiden haft väldigt lågt järnvärde och b12 värde. Äter tillskott nu. Fast dom problemen har jag inte haft under dom första 20 åren som vegetarian så det kan ju beror på andra saker. Har kanske ätit ganska dåligt och inte varierat maten så mycket som jag brukar på sista tiden.

Jag kan berätta att jag hade såna här funderingar för cirka 10 år sen. Provade några gånger men efter cirka en månad la jag mina funderingar på hyllan. Kändes lite för motbjudande att äta djur. Så det kanske är en kris som kommer var tionde år.

Jag är nog ganska lättövertalad att låta bli också. Jag har knappt ätit ägg heller utan varit ganska strikt under dom 21 jag varit veg. Många år åt jag inte alls ägg nu kan jag ibland äta det även om jag aldrig skulle steka eller koka ett ägg men blir jag bjuden på bullar , majonäs eller annat där ägget är "gömt" så funkar det.

Men att jag börjat fundera nu har nog främst med järnvärdet och b12 att göra.

Thérèse sa...

Victor - jag kanske borde ta ett snack med någon kompis som är vegetarian så jag blir övertygad att dumpa dom här idéerna. Eller fundera lite mer själv. Det är ju en vana att äta vegetariskt och jag har aldrig tillagat kött eller fisk och känner mig väldigt osäker på hur man ska göra. Känns inte heller som att jag vill gå ut och äta , beställa något som jag tar en tugga av och sen känner att jag inte vill äta.Dyrare mat lockar inte heller direkt. Så egentligen vore det enklast att hålla sig till gamla vanor.

Blev lite konstig i magen av tonfisken och fick lite betänkligheter. Kändes lite läskigt att ha bitar av ett dött djur i kroppen när jag tänkte på det. Folk som äter kött är nog bättre än vad jag är på att förtränga sånt

Victor ett öga grönt sa...

Ja, snälla nån. Det är väl enda förklaringen att vi inte äter hund eller katt samt att det är en kvinna (!!!) på kötbulleförpackningarna istället för en ko.

Jag tycker det är ganska sunt tänk du har ändå, det jag inte klarar av är folk som tror att man förbjuder sej själv och att alla vegetarianer går runt och vill äta kött men inte får för att de såg på babe den modiga grisen och sade "aldrig mer". Jag menar, vill jag gå ut och köpa en kebab. som av någon anledning verkar vara alla köttätares mecka, så gör jag väl det eller? Det är ju då jag kommer fram till att jag inte vill, av precis samma anledning som att jag inte passar på att grilla grannens kanin när den dött.

Thérèse sa...

Victor - jo jag håller med dig och blir kanske mer och mer tveksam till kött och även fisk. Blir nog veg.sushi imorgon när jag ska på japansk restaurang;) Dessutom är jag övertygad om att en falafel slår en kebab , det stora köttet ser inte så inbjudande ut.