onsdag, juni 18, 2008

den här dagen har jag längtat efter

Egentligen känns det här lite för personligt att blogga om men jag är så glad att jag inte kan låta bli. Hela dagen har jag nästan gått i ett slags lyckorus och jag har ringt och smsat familj och vänner och berättat.

Jag har länge haft lite dåliga knän men kunnat leva med det utan problem. Kunnat göra allt som andra kan. Förra vintern fick jag dock kraftiga inflammationer som inte ville gå över utan blev värre och värre under våren. Mängder av läkarbesök och prover lyckades inte hitta fel på mig. Knäna var otroligt svullna , jag hade rejält ont och vissa dagar kunde jag inte ta mig upp ur sängen. Att gå från sängen till köket eller toan kunde vissa dagar vara en otrolig ansträngning.

Jag fick prova massor av starka mediciner bland annat cellgifter men inget hjälpte. Blev bara värre. Mina prover var så usla att en läkare sa att med så här dåliga värden kommer du inte att leva så många år. Efter ntvå operationer och några jobbiga behandlingar har jag äntligen börjat känna mig frisk. Nu cyklar och går jag varje dag. Jag kan springa , hoppa , dansa , klättra på klätterställningen på lekplatsen , böja benen , sitta på knä och på huk.

Jag har inte direkt känt att jag har velat blogga om det här. Dels vet jag inte riktigt vad det varit för fel på mig och sen känns inte mina sjukdomar så intressanta. Men att alltid ha ont och ofta svårt att gå påverkar så klart tillvaron otroligt mycket. Dessutom var jag under den värsta perioden ensam med två barn eftersom deras pappa var kvar i Madrid.

Idag har jag iallafall varit på återbesök hos läkaren. Mina värden har drastiskt förbättrats och är hur bra som helst. Jag mår bra och känner mig frisk och gladare än på länge. Nu kommer jag troligen snart att bli friskförklarad. Hurra! Årets bästa besked. Vinner nu Sverige mot Ryssland också så kommer jag att vara hur glad som helst.

Fast att ha varit relativt orörlig under ett år har gjort att min myskelstyrka och rörlighet har försämrats. Så jag fick order av läkaren att träna upp musklerna med styrketräning. Rörligare är jag redan men visst kan jag träna det också. Ska bli både kul och skönt att börja träna. Ska sätta igång så snart som möjligt. Ska naturligtvis börja lugnt men oj vad vältränad jag ska bli med tiden.

Kanske blev det här väl personligt och kanske inte så interssant för er som inte känner mig. Men jag är bara så glad! Friskförklarad! Förhoppningsvis aldrig mer sjuk i knäna. Ska fira med att heja på Sverige och förhoppningsvis få se en bra match som vi vinner.

17 kommentarer:

Pumita sa...

Wow, vad härligt att höra! :)

Ci sa...

Grattis!!! Med sådana nyheter ska man skita fullständigt i hur det går för Sverige... (1-0 för tillfället...) Du har ju dessutom redan börjat träna - fotboll dessutom!!!

Anna Malaga sa...

Grattis!! Det lâter ortoligt skönt, vilken lättnad!
Men vad var det du hade och vad var det som kunde rättas till med operation?
Skit i Sverige, ...hade de kämpat hälften sâ mycket som du hade de vunnit.

christel sa...

Oj! Härligt !!! :)

Thérèse sa...

Pumita - jag vet visst är det härligt , jag är SÅ glad.

Ci - ja egentligen borde man skita i det men just nu känns det surt. Får heja på Spanien i fortsättningen. Ska kika på den matchen snart som eftersänds på TV4

Anna - ja det är helt underbart. Egentligen vet jag inte riktigt vad jag hade. Jag har alltid haft lite dåliga knän. Kände bl.a i bland av dom när jag som barn red mycket. Fast inte så dåliga att dom har hindrat ett normalt vardagsliv eller att jag inte har kunnat träna. Det enda felet dom har hittat är en gendefekt som 10% av befolkningen har och då löper man större risk att få olika ledinflammationer och en del får reumatiska sjukdomar (fast det kan man även få utan den defekten) Men jag har ingen reumatisk sjukdom och troligen har min bror och många fler som aldrig drabbas av såna här problem samma gendefekt. Får man ingen sjukdom utan som jag bara drabbas p.g.a den defekteten så är det ofta något som händer en eller kanske två gånger i livet. Dock fick jag ovanligt svåra inflammationer och väldigt olägligt då jag var ensam med barnen och deras pappa i Madrid. Nu är vi ju två föräldrar här men nu har jag inte samma behov av hjälp men det är trevligt att ha avlastning och någon att umgås med.

Christel - Det är SÅ härligt!

barajagjohanna sa...

Guuuud, vilket härligt besked, jättegrattis! Hade ingen aning om att det varit så allvarligt. Måste vara underbart att få beskedet att värdena är så mycket bättre.

Och Sveriges match skiter vi som sagt i... :) Lite trist förstås, men jag har känt på mig hela tiden att allas förväntningar som vanligt varit på tok för höga.

Thérèse sa...

Johanna - nu hejar vi på Spanien! Jo det var väldigt allvarligt och jag var ganska orolig men det har jag väl egentligen inte bloggat om eller ens pratat så mycket om. Fast idag vill jag bara babbla om hur frisk jag är. Har ringt , mailat och smsat hela dagen känns det som... Är hur glad som helst. Vet inte varför just jag blev drabbad eller varför det hände just då. Tyvärr dålig tajming då jag var ensam med barn men mina föräldrar, skolan och barnens kompisars föräldrar har varit fantastiska när jag var som sjukast.

Anna - det är ledhinnan som har tagits bort vid en titthålsopration. Den var svullen och ärrad och producerade massor av ledvätska som gjorde knät svullet. Cellgifter och behandling med medicin i dropp jag fått på sjukhus har gjort det sista och nu ska jag vara FRISK.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Det måste vara dina tankar på att överge din vegetariska diet för en fulländad dito med rejäla inslag av kött, fågel och fisk, som verkar helande på din kropp!

Anonym sa...

Vad härligt! Förstår att du är glad och lättad, det låter som att du haft det riktigt besvärligt tidigare. Måste vara skönt att du äntligen kan röra dig som du vill!
/Anna S.

Thérèse sa...

Niklas - nja jag vet inte. Än så länge är det bara tankar. Förutom en tonfisksallad för cirka två veckor sen har jag bara ätit vegetariskt. Så troligen är det den vegetariska dieten som har läkt min kropp. Fast hursom helst är jag bara jätteglad åt att vara frisk

Anna - Ja det var riktigt besvärligt särskilt i höstas och vintras. Jag hade rejält ont och kunde ibland inte klara enklare nödvändiga vardagssysslor. Så var jag orolig för det verkade inte gå över heller trots starkare och starkare mediciner. Så det är verkligen underbart att äntligen kunna röra sig obehindrat

Johanna sa...

Åh vad roligt! :) Jag är jätteglad för din skull.

Thérèse sa...

Johanna - tack , jag blir verkligen glad av såna kommentarer. Själv är jag hur glad som helst. Trots att det är två dagar sen nu går jag fortfarande omkring i något slags lyckorus

Nadia sa...

Grattis! Vad skönt det måste vara att vara frisk!
Och vad mycket du måste uppskatta friheten i att ha ett fungerande knä.

becka sa...

Så otroligt glad jag blev för din skull nu! Nu finns det ju inget som hindrar dig från att komma hit och partaja;-)

Thérèse sa...

Nadia - tack , det är helt underbart. Visst har jag känt mig helt bra ett tag men att höra av läkaren att det syntes på prover också var toppen.

Becka - Absolut , det vara alldeles för längesen vi sågs och alldeles för längesen jag var i Göteborg. Betydligt roligare stad att prata i en den jag bor i nu. Här är nattlivet minst sagt ganska dött. Skulle vara otroligt mysigt att ses snart

KARLAVAGNEN sa...

Stor kram! Vilket mirakel!!!

Thérèse sa...

Karlavagnen - ja det är verkligen ett mirakel , stor kram till dig också!