tisdag, juni 03, 2008

motion

Jag har inte skrivit så mycket om mina knän som jag operarade för någon månad sen. För ungefär ett år sen fick jag plötsligt och oväntat kraftiga inflammationer i knäna. Inga mediciner hjälpte trots att jag provade starka saker som cellgifter blev det bara värre och värre. Vissa dagar kom jag knappt upp ur sängen och en promenad från sängen till köket var en riktig ansträngning. Ordentligt ont hade jag också. Dessutom hittades inget fel på mig.

Men efter två operationer och lite nya mediciner är jag helt bra igen även om jag ännu inte blivit friskförklarad. Jag känner mig lite stel för jag har varit så orörlig länge men nu cyklar jag utan problem varje dag. Häromdagen drabbades jag av en rastlöshet som när man inte tränat på länge. Egentligen är jag ganska lat och verkligen inget träningsfreak men jag drog på mig gympaskorna och sprang ett varv i parken. Inte så väldigt långt men ändå att kunna springa igen var helt fantastikt. Jag är fortfarande smått euforisk. Fast jag ska erkänna att min kondition var usel. Nu tror jag inte att löpning kommer att bli någon vana men jag gillar att cykla , promenera , styrketräna , simma och yoga så jag kanske ska återuppta någon sån aktivitet. Yogan vore bra att komma igång med för att öka rörligheten , så borde jag göra något för att förbättra min kondition och kanske kombinera allt med styrketräning.

Det är verkligen en fantastisk känsla att vara frisk , rörlig , slippa ha ont , slippa mediciner och ha en fungerande kropp igen. Känner mig helt överlycklig. Men jag ska vara lite försiktig och kolla med en läkare vad som gäller angående träning. Idag tog jag och dottern en ganska lång promenad som avslutades med att vi köpte varsin glass och satt i gräset och åt. Kanske inte så hurtigt. Men nu när jag har en fungerande kropp ska jag verkligen försöka bli hurtigare och få bättre kondition och gärna bli lite starkare och vigare. Kom gärna med förslag på kul träning. Att springa tror jag att jag skulle ledsna på ganska snabbt även om det kan vara okey någon gång ibland. Måste bara försöka få det till en vana att motionera regelbundet. Vet att jag kan vara ganska lat men vet också att jag mådde väldigt bra när jag under några år styrketränade och yogade ett par gånger i veckan. Efter ett tag blev det verkligen ett beroende och jag kunde inte vara utan.

8 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Det bästa träningstipset är nog att variera, annars är det lätt att tröttna. Variera mellan promenader, cykelturer och yoga - sådant du gillar!

Jag vet känslan av att känna hur oerhört underbart det är att kunna röra på sig normalt igen... :)

Thérèse sa...

Johanna - visst är det underbart att kunna röra sig när man inte kunnat göra det på länge! Nästan en euforisk känsla. Vet att du förstår.

Jo det bästa är så klart att variera motionen och börja i lagom tempo. Jag har aldrig gillat att springa så det blir nog inte så mycket sånt för mig. Fast jag behöver definitivt bättre kondition och skulle gärna bli lite starkare och rörligare. Ska kolla med min läkare vad som är lagom för jag vill inte få problem med knäna igen

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Mjukstarta med att gå upp på morgonen!

Thérèse sa...

Niklas - gå upp på morgonen är en bra start. Fast det brukar jag göra , mina barn tar sig inte till förskola och skola på egen hand

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Jo, visserligen går du upp en stund - men relativt snart förefaller det som om krafterna tryter eftersom du återigen sussar efter diverse morgonbestyr. Försök att hålla dig vaken, så får du motion på köpet!

Thérèse sa...

Niklas - skulle detta du antyder ha inträffat vid något enstaka tillfälle så beror det enbart på att flitens lampa lyste långt inpå natten hemma hos mig

Anonym sa...

Förstår att det känns härligt att kunna röra sig utan smärtor igen, det är sånt som man lätt tar för givet. Gillar du att simma? Simning är skonsamt för kroppen om man är otränad, mer än t ex löpning. Själv gillar jag långpromenader, löpning och simning. Just nu är jag mer otränad än jag önskar, men jag går åtminstone på långpromenad varje dag. Om jag fick möjlighet skulle jag tycka att det vore kul att prova på att rida islandshäst, alltså inte enbart någon enstaka turridning, utan lära mig på riktigt.
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - det är underbart att kunna röra sig. Tyvärr har jag idag lyckats ramla när jag skulle upp på cykeln och slå i knät. Så nu blir det lite lugnt ett tag. Jag gillar också långpromenader och simning så det får nog bli något sånt nu.