söndag, juni 01, 2008

fantasifulla pizzor

Ibland när man inte har tid eller lust att laga mat kan den lokala pizzerian bli räddningen. Eller en pizzeria med hemkörning så man slipper masa sig ut. Pizza verkar kunna varieras i det oändliga och finns överallt och alla brukar ha sina favoriter. Jag tycker inte att bearnaisesås på pizza är så lyckat men jag har en kompis som älskar bearnaisesås på pizza. Själv äter jag oftast en vanlig pizza men en annan kompis äter helst inbakad pizza.

Mina lokala pizzerior har mest standardpizzor och inte några alltför vilda eller udda kombinationer. Jag har heller inte direkt smakat sånt. Men i Sydamerika såg jag pizzor med nutella och pizza med glass och chokladsås. Glass och chokladsås lär finnas på någon svensk pizzeria också har jag hört.

Jag har tidigare hört att det i Skellefteå lär bakas en pizza som heter Calzskrove. Det är hamburgare och strips inbakade i en calzone.
I Piteå lär man ha serverat en julpizza med prinskorv, köttbullar, lax och rödbetssallad.
Någonstans i norr finns också en pizza som kallas Pizza Lappland och består av renskav och lingon.
Jag har också hört om en Rödingspizza med röding, kantareller, hollandaisesås, hackat ägg och lök.

Själv tycker jag att alla dom här känns lite för udda för att jag skulle bli sugen på att prova. Men det kanske bara är dumma fördomar jag har. Borde det förresten inte finnas någon galning som lägger surströmming på pizza?

Jag letade lite på nätet och hittade en del fantasifulla pizzor. Många känns som ganska märkliga och jag skulle nog tveka lite att prova. Här är några smått udda pizzor jag hittade.

Potatismos, ananas, lök, kebabkött, kebabsås

Avocado, majonäs, räkor

Köttfärssås, spaghetti

Ananas, persika, hallon, banan, kiwi

Banan, russin, socker, ost (utan tomatsås)

Vitlök, champinjoner, färska tomater, renskav

Kebabkött, champinjoner, lök, peperoni, isbergssallad, kebabsås, färska tomater, potatischips


Har ni som läser sett någon annorlunda pizza och kanske till och med provat? Berätta gärna. Brukar ni göra pizza hemma och slänga på någon för pizzor ovanlig ingrediens? Jag gillar att ha bladspenat på pizza när jag gör egen men det känns inte så väldigt udda och vilt. Annars har jag mest oliver , champinjon , gärna feta ost och kanske lite annat som paprika, lök , färska tomater eller annat. Jag brukar variera mig mellan dom vegetariska pizzor som finns och jag har inte någon speciell favoritpizza. Har ni som läser någon absolut favorit bland pizzasorter?

16 kommentarer:

Pumita sa...

Jag äter inte pizza speciellt ofta, ett par gånger per år, men gillar tunna pizzor med räkor, ananas och curry. Färska champinjoner och paprika är också gott. Pizza med fetaost och oliver (funkar bra i tacos) har jag aldrig testat men det måste jag göra nån gång.

Thérèse sa...

Pumita - curry på pizza tycker jag känns lite märkligt men jag har aldrig provat. Kanske jag borde göra det. Jag äter inte heller pizza så väldigt ofta heller max en gång i månaden om ens det. I Spanien när jag inte orkade laga mat brukade jag ringa en kinakrog som låg i mitt kvarter och hade gratis hemleverans. Maten var helt okey , billig och man fick mycket och personalen var väldigt trevliga. Saknar dom lite. Här i stan känner jag inte till någon kinakrog som levererar hem gratis

Anonym sa...

I torsdags beställde jag en Barbecue pizza från "telepizza", kanske inte alls konstigt, men jag hade inte smakat den förr. Den var god tyckte jag, barnen tyckte att den var för stark... Min favvo pizza är en kebabpizza på en restaurang som heter Adio Mare, kan förresten rekommendera all mat på den restaurangen om du har vägarna förbi Gran Canaria!

Thérèse sa...

Ci - jag vill gärna åka till Kanarieöarna någon gång så då kan jag passa på att äta på Adio Mare. Telepizza är ju verkligen en klassiker som finns överallt i Spanien. Jag kan väl inte påstå att deras pizzor är så speciella men jag har beställt därifrån i Madrid , Sevilla och Cadiz. I Cadiz var jag nog lite av stamkund ett tag.

Anonym sa...

Min favorit är Margerita. Haha. Så fantasilöst. :) Tomat och ost, liksom. Ibland spexar jag till det och beställer med paprika. ;)

Jag var iväg på en ungdomsträff för några år sedan och vi hade då pizzabakningstävling. För att göra det så enkelt som möjligt var förstås alla vi vegetarianer i samma lag. Gissa vilket lag som vann. VI SÅKLART! Den vegetariska pizzan framför fem köttpizzor. Klockrent. ;) Minns inte exakt vad vi hade på, men förutom tomat och ost var det paprika, banan, jordnötter och tzatziki som vi hade på efter gräddningen. Undrar om det var något mer... Supergott var det i alla fall, trots att jag var jätteskeptisk från början.

Lite quornfärs med tacokrydda är ju annars jättegott. Gärna lite tacochips på också och så ost över.

Thérèse sa...

Johanna - jag gillar också Margarita. Kan vara hur gott som helst. Klart att ni vegetarianer vann. Vad annars liksom;) Fast tsatziki på pizza tycker jag låter lite konstigt precis som tacochips men jag kanske bara är matkonservativ. Borde kanske våga prova.

Anonym sa...

Jag har ätit en kebebpizza med bland annat ingridienserna kebabkött - samt sallad och pommes frites! Den var god!

Thérèse sa...

Niklas - sallad på pizza har jag också ätit och det var gott men pommes frites på pizza låter lite underligt.

Lisa Christensen sa...

Måste säga att jag älskar svenska pizzor! Det är inte alls lika bra i London där de ofta har tjocka bottnar (men man kan få tunn också). Det finns ett ställe på Karlbergsvägen i Stockholm som har väldigt speciella pizzor, men kommer inte ihåg vad restaurangen heter. Man kunde bl.a få med päron och ost minns jag. Min favoritpizza är med pepperoni, det åt jag alltid när jag var i USA...

Men en sak, var kommer den svenska pizzasalladen egentligen ifrån? Har aldrig sett det i något annat land, men har en kompis som stötte på pizzasallad i Turkiet! Kan det vara så den kom hit ( är det inte många turkar som har pizzeria?)... Eller så är det socialstyrelsen som rekommenderar att vi äter lite kål till pizzan :)

Thérèse sa...

Lisa - jag håller med dig att svenska pizzor är goda. Jag föredrar också pizza med tunn botten.

Pizzasallad är verkligen svensk , jag kollade på wikipedia och hittade det här:
Sverige serveras pizzor traditionellt med en skål vitkålssallad (i folkmun ofta kallad pizzasallad). Enligt rykte serverades denna sallad på Östergök i Östermalm, Stockholm, som i december 1968 var den första restaurangen i Skandinavien som serverade pizza. Alla andra pizzarestauranger i Sverige lär ha kopierat denna sallad, som inte serveras till pizza i andra länder än Sverige och Japan samt vissa delar av Norge, Danmark och Finland

Anonym sa...

Curry på pizza är gott, hur konstigt det än låter! Men den absolut godaste pizzan jag ätit var en med ruccolasallad och parmesanost på! Nam nam nam säger jag bara!

Thérèse sa...

Haydee - jag är lite tveksam till curry på pizza men jag kanske skulle prova. Ruccola påpizza har jag ätit och det var gott.

Cliff Hanger sa...

Det verkar som att de är helt galna i Norrland med tanke på alla pizzerior med udda pizzor på menyerna. Den konstigaste pizza jag har ätit hade russin på sig. Inte så jättekonstigt kanske, jämfört med en del annat. Men det var faktiskt gott.

Thérèse sa...

Cliff hanger - Ha ha kanske är norrländska pizzabagare och pizzaköpare galna... vad vet jag. Jag vet inte hur bra dom här konstiga pizzorna säljer , har svårt att tänka mig att dom är storsäljare. Dom flesta köper väl en capricciosa , quattro stagioni eller calzone som vanligt skulle jag gissa. Russin på pizza låter märkligt men det kanske bara är mina fördomar

Anonym sa...

Jag flyttade till Skellefteå under hösten -07 för att studera, och gemensamt i klassen bestämde vi oss för att testa på den mytomspunna "calskroven". Jag trodde den skulle vara ok, men förvånandesvärt nog var den rentav god! Smakerna gick ihop och det var endast i slutet av måltiden (det tar ju lite tid att äta upp en hel) som "fyllningen" blev lite sladdrig i konsistensen. Vi var tolv pers som gick dit, och nio av oss lyckades äta en hel Calskrove - Det är lokalkultur det! ;-D

Delic. sa...

Hej! Vilken fin blogg! Det är första gången jag besöker den men det blir definitivt inte den sista!

Jag har en blogg där jag precis lagt upp ett inlägg om "fruit pizza", något jag lärde mig i USA. Gå gärna in och kolla; www.delicdelic.blogspot.com. De pizzorna lagas med bacon, torkade tranbär/aprikoser och bakad potatis på, eller persikor, getost och ruccola. Bara fantasin sätter gränser, men kombinationen sött/salt är huvudtanken.

Cuidate
/ K.