tisdag, september 02, 2008

Terrorism

En elektriker från Göteborgs-trakten som hade beställt reservdelar till en tryckkokare från Tyskland nekades betala via Skandiabankens internettjänst. Nu är det här inte så konstigt som det låter. Elektrikern heter nämligen Ahmed i förnamn och då är allt i sin ordning. Skandiabanken har på EUs order infört ett automatiskt system som jämför mottagarens namn och namnet i internettjänstens meddelandefält med dom namn som finns på EUs sanktionslista som terrorstämplade.

"Ska man skicka pengar till en Martin Svensson och det finns en Martin Andersson på sanktionslistan kommer systemet att reagera" förklarar man på Skanidabanken.
Inte så konstigt alltså men sen kan ju den som vill tro att det finns lika många Martin som Ahmed på sanktionslistan.

Den här typen av saker gynnar verkligen inte kampen mot terrorism utan skapar en farlig vi-och-dom känsla. Detta kan snarare vara grogrund för terrorism än ett sätt att motverka det. Bästa sätten att motverka terrorism är möten mellan människor och kulturer där vi lär oss se och respektera våra likheter och olikheter. En annan viktig sak för att bekämpa terrorism är att bekämpa fattigdom och öka utbildning. Även om inte dom som låg bakom terrordåden i New York 11 september 2001 var fattiga så är det från fattiga områden rekrytering av bland annat självmordsbombare främst sker. En annan sak som troligen inte heller motverkar terrorism är krigen som pågår i Afghanistan och Irak. Det som dom USA, Storbritannien och övriga stater som deltar i kriget mot terrorism gör där bidrar nog snarare till nyrekrytering av terrorister och ökat hot om nya terrordåd. För att ta med en sista punkt tror jag också på demokrati och yttrandefrihet som ett medel att minska terrorism. Har man möjligheter att på andra sätt göra sin åsikt hörd kan det kanske på sikt leda till mindre våld och mer debatt.

Jag tycker också att vi måste se terrorismen och terrororganisationer utifrån historien för att förstå varför dom finns och hur dom uppkommit. Den libanesiska organisationen Hizbollah påstås bedriva islamisk terror. 1982 ockuperade Israel hela Libanon och en fruktansvärd slakt på palestinska flyktingar i bland annat flyktinglägren som Sabra och Shatila genomfördes. Ur detta föddes Hizbollah. Det här försvarar terror men för att förstå måste vi även känna till historien om organistationers uppkomst. Precis som vi bör känna till historien om staten Israels uppkomst och hur ledare Hitler och Stalin kunde få makten.

Få skulle nog vilja kalla Nelson Mandela för terrorist eller ANC för terrororganisation. Faktum är att han av USA stämplades som det och det var helt nyligen han ströks från någon lista i Vita huset. Med dagens definitioner och krav på vilka organisationer och personer som hamnar på sanktionslistor hade ANC och Nelson Mandela klassats som terrorister. Så vem är terrorist och vem är frihetskämpe? Kan man bekämpa terrorism med ökat våld och förtryck och ökade motsättningar?

Precis som majoriteten av alla människor i Mellanöstern och övriga världen tar jag så klart avstånd mot terrorism och dödandet av civila. Fast det behöver jag nog inte påpeka det framgår säkert av inlägget även om det fokuserar på att jag tar avstånd från dagens metoder att bekämpa terrorism.

2 kommentarer:

Boella sa...

Hej jag har gjort en mr linky idag! Saknade ordlös onsdag så mkt.
Vänligen Boel 3 sept.

Thérèse sa...

Boella - vad snällt att du ställer upp och fixar så det blir en ordlös onsdag. Vad duktig du är på att sprida det. Ska kika om jag har någon bild jag tycker ska vara med.