onsdag, september 10, 2008

byta tangentbord på en bärbar dator?

Jag har en bärbar dator som är fyra månader gammal. Tangentbordet har i princip slutat fungera. Tog den till affären där den var köpt och dom trodde något hade spillts på tangentbordet men det vet jag att det inte gjorts. Det är bara jag som har använt datorn och jag har inte spillt på den , ganska sällan druckit och ätit vid den överhuvudtaget även om det hänt. Tog bort alla tangenter och det verkade ha kommit in skräp så jag rengjorde försiktigt med fuktiga tops. Så nu funkar nästan alla tangenter men jag vill ju att alla ska funka. På affären rekommenderade dom ett nytt tangentbord. Det skulle kosta 395 kronor så ingen svindlande summa. Sen skulle dom ta 600 kronor för att sätta dit det. Jag undrar om det är någon som har bytt tangentbord på sin bärbara dator och om det är svårt att göra det själv. Tydligen skulle inte garantin omfatta sånt här men jag känner datakunniga personer som kan hjälpa mig. Tänkte bara utnyttja bloggen och kolla om någon haft liknande problem eller om någon bytt tangentbord på en laptop. Min dator är en hp av en ny och billigare modell. Vet inte om det spelar någon roll vilken typ av bärbar man har. Jag kan inte komma på att jag har hört någon som bytt tangentbord på en bärbar dator men det kanske inte är så ovanligt och så svårt att göra. Jag har inget virus i datorn utan det är tangentbordet som krånglar. Visst kan man koppla in ett externt tangentbord men helst vill jag inte göra det även om det är en enkel lösning. Eftersom datorn är så ny varken vill eller tycker jag mig ha råd att kassera den och köpa en ny. Alla tips är mycket välkomna!

11 kommentarer:

christel sa...

Om dataföretaget menar att du spillt något på det kanske du kan ta det på försäkringen, om du har "drulleförsäkring"? Beror också på hur hög självrsken är.

Har bytt tangentbord på apple-laptops, men det är bara vissa modeller det är lätt att göra det själv på. Om du vet vilken modell det är kan du säkert hitta instruktioner och tips på internet, tex företagets hemsida eller diskussionsforum på nätet. Eller det kanske du kollat?

Lycka till hursomhelst!

Della sa...

Som jag förstår det så har du rätt att reklamera den bärbara enligt konsunentköplagen.
"§20A Ett fel som visar sig inom sex månader efter det att varan avlämnades skall anses ha funnits vid avlämnandet, om inte annat visas eller detta är oförenligt med varans eller felets art.
Lag (2002:587)."
Det är dessutom säljaren som ska bevisa att du handskats vårdslöst med datorn om denne anser det, inte du som behöver motbevisa.

Thérèse sa...

Christel - Jag skulle tro att självrisken blir högre en kostnaden. Att låta dom göra jobbet plus ett nytt tangentbord skulle inte kosta mer än 1000 kronor och det är säkert vad självrisken skulle ligga på. Jag kan ju betala det om det ger något. Känns lite trist att byta tangentbord och den fortfarande krånglar.

Della - Åh tack för det tipset. Då ska jag åka och prata med dom igen. Jag har faktiskt inte spillt något på datorn. Dom sa att det kan komma in skräp mellan tangenter ändå men min gamla bärbara som jag haft i snart fem år har aldrig haft såna här problem. Den har varit med mycket mer på resor och sånt , den nya har bara varit hemma. Bara jag har använt den och jag har inte spillt något för då hade jag så klart lämnat in datorn direkt efter det och inte väntat tills tangenter slutat fungera

Sandbarnet sa...

Usch va jobbigt! Jag vill inte ens tänka på vad som skulle hända om jag skulle råka ut för detta. Hade mina gamla i HP i ca 3 år och åt och drack massor vid den, men den funkar fortfarande. Den fick dock bytas ut inför hösten då mina datorer verkligen går varma.

Men att du skulle få problem redan efter ett par månader och att de i butiken inte anser sig kunna hjälpa dig är nästan skam.

Jag tycker absolut att du ska reklamera den och upplysa dem om det som Della var så vänlig och upplyste om. Tycker inte att du ska behöva betala 1000 sek extra efter så kort tid.

Annars är det dags att köra med spanska metoder ; ) fast då tror de väl man har blivit galen i "lågmilda" Sverige.

Lisa sa...

Jag hade samma problem med min acer-laptop, men fick lämna in den och de fixade den gratis eftersom man inte ska behöva betala för något som går sönder på en gång. De sa att det händer ibland med tangentborden och det är ett "medfött" fel - inte vårt. Klaga och finn dig inte i det där! Lycka till!

Thérèse sa...

Sandbarnet - jo jag har tänkt på den spanska metoden men dels är jag för lågmäld för den och dels tror jag den fungerar dåligt i Sverige. Eftersom datorn är så ny och jag faktiskt inte har spillt något på den så ska jag absolut bråka mer , tycker inte att jag ska behöva betala 1000 kronor. är det dessutom någon programvara som är fel så hjälper det ju inte att byta tangentbord. Vill ju inte betala 1000kronor för något som inte gör datorn bra.

Lisa - tack , då är det inte bara jag som har såna här problem. Ska åka och prata med dom igen och se om jag kan få hjälp. För mitt tangentbord har krånglat av och till nästan från början men nu har det helt dött.

KARLAVAGNEN sa...

Cojones, Que coño, que hijos de.. etc..
Buss på dem!

Thérèse sa...

Karlavagnen - Gracias , tack för uppmuntran , fast det är lättare att bråka på spanska men jag kanske bara är ovan på svenska. Får bättra mig

Pumita sa...

Usch, vilken otur! Jag har två vänstertassar när det gäller sånt där så jag är inte mycket till hjälp men hoppas att det ordnar sig snart! På dem bara!

Maja sa...

"kunden har alltid fel" gäller inte i sverige ;-)

Thérèse sa...

Pumita - jag har också två vänstertassar när det gäller sånt här. Just nu är datorn hos en datakunnig person men det kan nog bli besök i affären igen. Dom var på inget sätt otrevliga men jag vill ju ha min dator fixad och helst så billigt som möjligt

Maja - ha ha nej det är mer utlandet där man tycker att man får skylla sig själv om man köpt en dålig vara. Jag hoppas det ska lösa sig , för dom var bra i affären ändå men lite jobbigt när det blev så här. I värsta fall får jag ta hjälp av någon annan och byta tangentbordet eller använda ett externt