måndag, september 15, 2008

gifta sig för att få stanna?

När mina barn föddes var jag och deras pappa ännu inte gifta och är man sambo och får barn i Sverige får pappan skriva på papper och erkänna faderskapet samt söka gemensam vårdnad. En ren formsak för dom flesta. Fast jag har hört om fäder som känner sig kränkta över detta. Kanske skulle det kunna skötas redan på bb att paret fyller i ett papper med uppgifter eftersom dom flesta fäder är med där. Vet inte om det skulle kännas mindre kränkande. Är man gift registreras mannen automatiskt som pappan.

För en kompis till mig blev det dock lite besvärligt. Hon hade gift sig med en kompis för att han skulle få uppehållstillstånd i Sverige samtidigt som hon var sambo. Hon och sambon planerade inga barn just då men hon blev gravid trots ett skydd som skulle vara närmast 100%-igt. Trots att barnet var oplanerat var det långt ifrån oönskat och olägligt. Men kompisen som hon officiellt var gift med blev automatiskt registrerad som pappa. Det krävdes en del jobb att ändra på det. Idag är hon inte gift med vare sig kompisen eller barnets pappa.

Jag vet inte hur vanligt det är att folk gifter sig för att få stanna i ett land. Jag känner till ytterligare ett fall men där var det en svenska som träffat en man i Peru när hon arbetade där. Dom hade tänkt gifta sig ändå men gjorde det snabbare än planerat eftersom det skulle underlätta en gemensam flytt till Sverige. Så det var inte ett skenäktenskap på något sätt.

Är det rätt att gifta sig med någon bara för att underlätta för den personen att stanna i Sverige? Är det okey att som svensk gifta sig i utlandet för att lättare få permanent uppehållstillstånd? Jag hade nog kunnat göra båda delarna samtidigt kan jag tycka att det känns lite orättvist mot dom som verkligen har goda skäl att få stanna men ingen att gifta sig med eller inte vill ingå ett skenäktenskap.

Nadia har också skrivit ett inlägg om att gifta sig för att få uppehållstillstånd. Hon tar upp en mer allvarlig problematik kring det än jag gör här. Så läs gärna det.

21 kommentarer:

Nadia sa...

Svår fråga...jag har dock i min närhet sett riktigt obehagliga exempel på folk (med svenskt medborgarskap) som gifter sig (med någon som behöver uppehållstillstånd) och utnyttjar det faktum att den man är gift med befinner sig i en underordnad ställning.
T.ex. var en kompis till en vän (född i Bolivia men uppvuxen i Sverige) i ett par år gift med en peruan enbart för attdenne skulle få uppehållstillstån.
Den härtjejen utnyttjade peruanen å det grövsta, bland annat jobbade han som tidningsutdelare, jobbet var registrerat i tjejens namn och hon tog en del av lönen. De levde aldrig ihop eftersom det aldrig var fråga om något kärleksförhållande, peruanen hade betalat tjejen för att gifta sig med honom. Under den tid som de var gifta behandlade hon honom i stort sätt som en slav,snodde pengar från honom och allt möjligt och hotade med att ringa till migrationsverket så fort han inte gjorde som hon sa.
Den stackars peruanen ville bara komma till Sverige för att arbeta och även om man kan tycka att det är synd att folk som egentligen inte har några asylskäl får stanna så kände jag mest en lättnad när jag hörde att peruanen slutligen fått sitt uppehållstillstånd och slapp denna hemska människa.
Jag tror inte det är helt ovanligt med den här typen av äktenskap, att man gifter sig med en landsman som i princip betalar pengar för ett svenskt uppehållstillstånd

Thérèse sa...

Nadia - vilken vettig kommentar. Jag var egentligen för trött när jag hastigt skrev ner det här inlägget och borde kanske ha tänkt på fler aspekter. Just det där med utnyttjande tror jag tyvärr inte är så ovanligt. Just den här tjejen du beskriver låter riktigt hemsk och hon är tyvärr nog inte ensam. Att man betalar dyra summor för att få gifta sig med någon är säkert inte heller ovanligt. Borde ha tagit upp även det här för det är ett cyniskt utnyttjande av någon som är i beroende-ställning av en.

Nadia sa...

Det är ju svårt att säga hur vanligt förekommande det är med att betala för att gifta sig med någon och så småningom få ett uppehållstillstånd. Men jag tror tyvärr inte heller det är helt ovanligt, jag känner till fler fall. Tyckte ämnet var så intressant att jag skrev ett eget inlägg om det.

Thérèse sa...

Nadia - jag tror inte heller det är helt ovanligt. Jag känner inte till något fall. Hon jag skrev om gjorde det ju inte för pengar och den andra tjejen jag nämnde var ju tillsammans med killen så dom kanske hade gift sig ändå , nu gick det väl snabbare än vad det annars kanske skulle ha gjort.

Pumita sa...

Jag har större förståelse för dem som kommer hit och gifter sig i hopp om att få ett ekonomiskt bättre liv än för dem som utnyttjar dessa människor. Fast när jag tänker efter så kan man utnyttja nån som är naiv och gifter sig utan att tänka sig för... svåra frågor det där. Inte helt ovanligt säkert, hursomhelst.

Thérèse sa...

Pumita - jo det har jag med och jag tänkte verkligen inte på utnyttjande när jag skrev det här. Dåligt av mig. Hon jag nämnde gifte sig inte för pengar utan gjorde det för att dom var kompisar. Men som sagt jag tror inte pengar är ovanligt i såna här sammanhang

Sofia sa...

När jag växte upp bodde vi granne med en familj som invandrat från Sri Lanka. De hade mer eller mindre satt i system att ta hit barnflickor från Sri Lanka, barnflickorna fick visum i ett år för det. Under det året letade de aktivt efter en svensk man åt kvinnan att gifta sig med, så att hon kunde stanna. Vet inte hur det gick för kvinnorna sen, det var bara min erfarenhet av detta ämne. Hur som helst har jag väldigt svårt att se hur man ska komma runt att detta missbrukas, för är man verkligen kär måste man ju få gifta sig och bo i samma land, tycker jag. Och hur ska man veta om någon är kär eller inte?

Sara sa...

Intressant ämne; och jag kommer att tänka på hur arg jag var när vi sökte uppehållstillstånd till min franska man (fast då var vi inte gifta). Migrationsverket ville ha hotellnotor, insikt i fotoalbumen, telefonräkningar och allt för att avgöra att vi var "tillsammans på riktigt". Otroligt kränkande.

Thérèse sa...

Sofia - det är ju väldigt svårt att veta om någon är kär eller inte men hemskt att folk ska utnyttja dom som vill ha uppehållstillstånd. Jag inser också att det är svårt att komma runt det.

Sara - Nej men usch är det sant. Förstår att det måste känts jobbigt. Men det måste väl ha varit innan Sverige gick med i EU för nu kan väl en fransman i princip bara flytta till Sverige om han/hon vill? Det här borde du skriva ett inlägg om.

Sara sa...

Nix, det här var 2005... Men jag ringde och talade om precis hur kränkande jag tyckte att det var och att jag inte hade några intentioner att släppa in migrationsverket i vårt hem. Och sedan medgav det uppehållstillståndet. Annars får man faktiskt bara stanna 3 månader i ett annat euland, schengen eller inte.

Thérèse sa...

Sara - oj det visste jag inte. Trodde det var fritt fram att flytta mellan EU-länder. Fast det fanns (finns?) något undantag för vissa av dom nya medlemmarna från öst. När vi flyttade till Madrid gick vi bara till ett folkbokföringskontor och sa att vi bodde där nu. Inte knepigare än om vi hade flyttat från Göteborg till Piteå. Men vi var gifta och maken hade fått jobb där så kanske därför det var så enkelt. Känns som lite av nyttan med EU försvinner om man inte får flytta fritt. Din man borde ha kunnat bosätta sig i Sverige hur länge han ville oavsett om han hade haft svensk fru eller blivande fru eller inte.

Annarki sa...

Sara, menar du att samma tremanads-regel galler oavsett om man flyttar till USA eller till tex. Finland?!

Jag star i en situation just nu dar jag mojligtvis vill stanna har i USA efter min skola ar over. Dock ar det svart att gora sa, och har funderat pa om losningen ar att gifta mig med min amerikanska pojkvan. Jag ar egentligen inte alls redo att gifta mig men om det gor att vi kan vara nara varandra så är det kanske värt det(han har också planer på att flytta till Sverige). Man vill ju gifta sig av kärlek, men egentligen är ju hela konceptet giftemål ett praktiskt avtal mellan två människor och egentligen inte så romantiskt som vi gärna vill tro

Sara sa...

Annarki; Jag vet att 3-manadersregeln i alla fall gäller inom EU, utanför EU vet jag inte. Där krÄvs det nog turistvisum för 3 månader.
När vi sökte uppehållstillstånd till min pojkvän i sverige gick det ändå (efter lite trubbel) även om vi inte var gifta då, men vi var tvungna att bevisa seriositeten i vår relation. Kändes helt absurt eftersom det var inom EU. Men USA kan nog vara ändå hårdare?

Thérèse sa...

Annarki - USA är lite knepigare. Jag har en kusin som gifte sig där av samma anledning som du. Dom bodde i USA några år men nu bor fortfarande ihop i Stockholm. Fast precis som du skriver hade dom hellre velat ha ett större kanske mer romantiskt bröllop , nu blev det bara en snabb ceremoni ute i en trädgård men några få närvarande , ingen av släkten från Sverige.

Sara - tack för att du svarade , jag har dålig koll på såna här regler men tycker det låter märkligt att det är så strikta regler inom EU. En nyhet för mig.

Anonym sa...

Jag skulle gifta mig för att en peruan skulle få stanna i Sverige. Det är nu 12 år sen och vi lever fortfarande ihop, fastän det från början var tänkt som ett skenäktenskap ;) Två barn har vi hunnit med också!
//Christine

Anonym sa...

Jag gifte mig i hemlandet, han kom till sverige. Han behandlar mig som skit här. Allt verkar vara lögn bara för att kunna stanna i Sverige. Han har fått uppehållstillståndet. Det ända som är kvar är medborgarskapet ...

Anonym sa...

Jag personligen tycker att det finns både för och nackdelar med det. Är det någon som kanske komemr ifrån ett fattigt land och som vill komma till Sverige för att få ett bättre liv så varför inte hjälpa? Jag känner en kompis som gifte sig med en från Spanien hon fick pengar i utbyte, men nu lever de tillsammans efter några år. Nu har jag en vän som nu kommit tikll Sverige och som vill stanna, skulle du själv kunna tänka dig att gå md på att hjälpa i utbyte mot en summa pengar????

Anonym sa...

ojojoj tjejer vad ni strular till det !!!
-ok,inom EU kan man flytta precis som man vill och stanna hur länge som helst !!!
Men svenska lagen säger /i alla fall pá 90-talet/ att om du stannar borta frán Sevrige i mer än 3 mánader sá ska du skriva ut dig frán svenska försákringskassan och skriva in dig i ditt nya "hemland"....och vill du senare flytta tillbaks sá fár du skriva in dig i Sverige igen ! Vidare máste du arbeta i sverige i 3 mánader innan du kommer in i systemet igen och fár tillbaks alla rättigheter. I Spanien tex om man har tánkt sig att stanna skriver man in sig och om man har ett arbete fár man residencia vilket innebär att man fár ett spanskt ID kort och nummer med alla rättigheter precis som man hade i Sverige!!
Vidare när det kommer till att gifta sig; USA och EU har inget med varran att göra !!!!!
I USA fár man som svensk ett turist VISA pá 3 manader och that´s it! Om man gifter sig där finns det inga garantier för att man verkligen fár uppehállstillstánd (GreenCard) och det kan ta upp till 5 ár innam man fár svar (godkänt eller ej)...det finns dom (tusentals) som betalar för ett greenCard och i dag kostar det ca 15-20.000 dollar för ett skenäktenskap i USA.
Inom EU kan man gifta sig vart man vill och med vem man vill !! MEN om en av 2 ej är EU medlem blir det lite knepigare (2 som har recident kort kan gifta sig utan problem oavsett vart dom kommer ifrán. I detta fall fár man acceptera att dom kollar upp en del data och gör intervjuer etc etc...MEN endast om 1 av 2 INTE har EU pass !!!
Hoppas ni förstár!!
-3 mánads regeln existerar alltsá inte !!
Lycka till i era funderingar och analyser...Rob-Madrid

lina sa...

jag vet inte om jag tycker att det är reätt eller fel att gifta sig med någon för att få uppehållstillstånd.....
Jag skulle absolut kunna göra det....har en kompis som kommer från ett land i mellanöstern....jag skulle utan tvekan gifta mig med honom om det kunde hjälpa honom att få uppehållstillstånd.

Anonym sa...

Intressanta inlägg. I dagens läge är det för det mesta omöjligt att få stanna i EU om man inte gifter sig eller skaffar barn med någon som bor i ett EU-land. Dessa barn lämnas sedan ofta och växer upp utan pappor. Detta innebär även det en kostnad för samhället när barnen växer upp. Att istället hjälpa någon att få stanna genom att gifta sig eller registrera sig som partner med någn för att denne ska få stanna, är ett mycket vettigare alternativ än att lura någon in i ett förhållande eller skaffa barn med någon för uppehållstillstånd. Så om du får chansen, hjälp någon, så vi slipper fler faderslösa barn!

Anonym sa...

Så om man gifter sig med en utlänsk för att få uppehållstillstånd då innebär det att man kan skilja sig efter viss tid? Eller då gäller inte uppehållstillståndet längre? Läste att man kan gifta sig via ett skriftligt bevis via Migrationsverket. Innebär det att man inte behöver ringar då? Uppehållstillstånd innebär det att hon/han får resa hem till sitt hemland när som ? Eller får de ansöka om bidrag?