torsdag, september 18, 2008

calavera de azucar

Jag fick en fråga om recept på socker-dödskallar som äts vid Dia de los Muertos i Mexico som firas 1-2 november. Trots att det är dom dödas fest är det en ljus och vacker högtid då gravar pyntas och man äter en festmåltid , ofta vid dom anhörigas grav. Barnen får skelett och dödskallar av socker eller ja , även vuxna som gillar sötsaker äter dessa. Mycket av pyntet hemma och i städerna har just tema döden och dödskallar och skelett i olika former är mycket vanliga. Jag var i Mexico januari - mars och missade därför den här högtiden. Skulle gärna åka dit och se denna speciella fest på plats.

Fast jag har faktiskt firat den en gång i Göteborg. En kompis kände en tjej från Mexico och hon bjöd med oss på en Dia de los Muertos fest som mexikaner i Göteborg hade ordnat. Vi åt massor av god mat och proppade i oss en del skelett och dödskallar, lyssnade på mexikansk musik och hade en allmänt trevlig kväll. Det var en kul fest där alla från små barn till gamla deltog och säkert alla mexikaner i Göteborgs-trakten.


sockerdödskallar , skelett och annat pynt


socker-dödskalle eller calavera de azucar på spanska

Då jag inte själv har varit där är bilderna från Wikipedia. Den som känner sig manad att göra socker-dödskallar till halloween eller fixa sin egen Dia de los Muertos fest här hemma hittar ett recept på spanska här
och här finns ett recept på engelska

Trots att jag letade en hel del på nätet lyckades jag inte hitta något recept på svenska. Men engelska funkar väl för dom flesta. Har någon en länk till ett recept på svenska så dela gärna med er så lägger jag upp den. Det verkar inte så avancerat att göra sin egen dödskalle av socker. Funderar nästan om jag ska försöka mig på det. Tror det är en sån sak mina barn skulle gilla.

5 kommentarer:

Nadia sa...

Min mamma (som är spansklärare) gjorde för några år sedan små döskallar att bjuda sina elever på, de blev jättefina. Finare att se på än att äta faktiskt. Ska höra vad hon fick receptet ifrån

Anonym sa...

lite annorlunda tradition man har i olika länder!Kul att läsa om det hos dig!Föresten...har samlat in mina arepas bilder, de kommer snart in på bloggen...men innan dess har du blivit vald på min sida!(om du inte förstår kan du se den svenska versionen hos Mimo, hon är länkad i början på texten)

Sara sa...

Jag som har svårt att få marsipangrisarna till jul att likna grisar skulle nog inte ge mig på dödskallar i första taget!

Saphiriane sa...

lol the skull looks awesome !
What was the material used to make the eyeballs? jelly?

Thérèse sa...

Nadia - det vore snällt , vore kul att ha ett recept på svenska att länka även om både spanska och engelska funkar bra. Håller med om att dom är finare att se på än att äta , smakar mest socker.

Mandy - tack , tack , brukar kika in på din blogg men det blir dåligt med kommentarer på franska. Skrev ett tack till utnämningen. Ska kolla dina arepas-bilder sen

Sara - det är sant , inte så lätt att fixa en snygg dödskalle. Tror det finns speciella formar att köpa för det men kan nog vara svårt att hitta i Sverige och jag har tyvärr ingen resa till Mexico planerad.

Saphiriane - I don't know but it looks like some kind of jelly.