söndag, september 14, 2008

kulturnatten och ett lästips

Många städer har någon form av kulturnatt. I Uppsala har man det andra lördagen i september varje år. Eller natt och natt , det är gott om aktiviteter på dagen också. Mest för barn. Förra året gick jag inte ut på stan och innan dess har jag inte bott i Uppsala på 15 år. Men i år var jag ute hela kvällen. Det var alldeles för mycket jag hade velat se och göra så jag hann bara en bråkdel. Såg bland annat olika band spela på olika utomhusscener mest latinamerikansk musik och ett rockband , bland annat lyssnade jag på ett argentinskt-uruguayiskt band som spelade låtar av en av Laura Canoura en Uruguays mest kända sångerskor och en massa härlig salsa, samba ,andinsk musik och ett band som spelade och sjöng visor från Chile, jag var på biblioteket där det fanns olika aktiviteter , var på på två museum , besökte en medeltidsmarkand, lyssnade på en trubadur jag känner lite , såg en utställning om röda korsets historia , såg ecce homo i Domkyrkan (det pågick demonstration från kristna grupper utanför) , tittade på ett ljusspel, såg uppvisning i tango, vek origami-tranor, gick otroligt mycket, åt massor av godis och tog en fika på det kända uppsalakaféet Ofvandahls som är med i bland annat Pelle Svanslös-filmen. Där hade man fri scen hela kvällen så människor läste sina egna och andras dikter. Vi satt dock i ett annat rum och pratade istället. Sprang också på några gamla bekanta jag inte sett på evigheter och en gammal lärare från högstadiet. En mycket mysig och lyckad kväll.

Min dotter tyckte att stan med allt folkliv var som Madrid. I början av kvällen var det kanske det men senare blev det tyvärr mer och mer fulla ungdomar. När vi runt midnatt gick till bilen som skulle skjutsa oss hem pågick en del kulturaktiviteter fortfarande man nu hade stan nästan helt tagits över av fulla tonåringar och många var ordentligt full. Kulturnatten är verkligen trevligt och ett bra initiativ men lite trist att det blivit så mycket ungdomsfylla. Själv drack jag inget starkare än kaffe men jag var ute med en sjuåring och några vuxna som var mer intresserade av fika än öl. Det var en trevlig kväll och nu är jag egentligen för trött för att blogga och äta upp det sista av godiset. Har någon vägarna förbi Uppsala om ett år kan jag verkligen rekommendera kulturnatten men vill man undvika värsta ungdomsfyllan kan man gå ut på eftermiddagen och kanske ge sig av från stan ca 22-22.30-tiden.

Nu ska jag lägga mig och läsa i den underbara boken A Thousand Splendid Suns av Khaled Hosseini som också skrivit boken Flyga drake. Kan verkligen rekommendera A Thousand Splendid suns. Man fastnar direkt i boken , just nu vill jag inte vara social utan mest ligga och lösa trots att jag tog mig iväg ut på kulturnatten. Vet inte om den finns på svenska än men den är lätt att läsa på engelska. Flyga drake blir absolut mitt nästa läsprojekt. Vill gärna se filmen också , såg att stället jag brukar hyra film på hade den.

Nedan finns en länk till en pdf-fil med kulturnattens program om någon är intresserad.

programmet för kulturnatten i Uppsala 2008

3 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Har precis läst ut den boken och tyckte den var otroligt svâr att lägga ifrân sig!
Mysigt med Kulturnatt, det borde ordnas mer sânt för att fâ ut folk pâ gatorna lite. Trist att ungdomarna mest är intressserade av att dricka.

grancanariamamman sa...

Oh ja, jag minns kulturnatten från man var tonåring. Och nykter var det få som var... men det är verkligen en mysig kväll som är till för alla liten som stor! Annars är ju Uppsala jippona mest för studenter.

Thérèse sa...

Anna - kul att du hittade hit :) Du är saknad i bloggvärlden , iallafall av mig. Hoppas du får ett återfall ;) Jo boken är jättebra. Tänkte läsa flyga drake sen. Kulturnatten är väldigt mysig och kul att vara ute på stan och göra saker med barnen en lördagskväll vilket ju normalt inte går i Sverige.

Grancanariamamma - Jag har ju varit borta från stan i 15 år och därför inte varit på så många kulurnätter och därför kan jag inte minnas att jag har festat på någon enda. Kanske tagit ett glas vin eller en öl men det är nog allt. Jag tycker det är synd att stan totalt tas över av fulla ungdomar senare på kvällen , det gör att man inte riktigt har lust att vara ute iallafall inte med barnen fast det fortfarande pågår mycket kul saker.