måndag, september 01, 2008

fontäner och musikens hus


Alltid när jag ska ta med bilder i fotokedjor som utan ord så sitter jag och kikar genom datorn och kan aldrig bestämma mig. Den här veckan var jag till och med ute och fotade lite på stan. Jag ville gärna ha någon vacker fontän men dom som finns i Uppsala är inte så imponerande. Fast den här vid Vaksala torg gillar jag.


Här är en bild på samma fontän från i vintras då den var utan vatten. I cirkeln runt fontänen finns bilder som föreställer olika yrken tror jag. Ska faktiskt erkänna att jag egentligen aldrig har tittat närmare på den fast jag ofta åkt förbi.

I bakgrunden på bilden syns musikens hus eller Uppsala konsert och kongress som det heter. Ett hus som delat stadens befolkningen. En del tycker om det , andra tycker det är rysligt fult. Jag tycker mest det känns malplacerat där det ligger , vid ett gammalt kullerstenstorg med torghandel omgivet av gamla hus passar det liksom inte in. Det är relativt nytt , firade ettårs jubileum i helgen. Jag var där på invigningen och har varit uppe och tittat på utsikten och fikat där någon gång och dessutom såg jag Fredrik Lindströms show "Svenskar är också människor" om svenskar och svenskhet där i mars.


Här har jag en bild på huset tagen några månader innan det invigdes. Är det snygg och modern arkitektur eller bara gräsligt fult?

Posted by Picasa

Även om den här bilden inte visar så mycket mer än bygget av huset i bakgrunden av min lyxiga after eight latte så slänger jag in den också. Den är tagen lite mer än ett år innan huset invigdes.


Så var det fontäner. Den här som står utanför centralstationen i Uppsala är Näckens Polska av Bror Hjorth. En ganska känd och i mitt tycke glad fontän med folk som dansar. på sommaren brukar det planteras vackra blommor runt den. Annars brukar den få mycket uppmärksamhet för Näckens enorma könsorgan. Som är det första en besökare med tåg ser när han eller hon kliver ut från stationen. Det syns väl inte så bra på den här bilden som jag hittade på kommunens hemsida, inte heller syns paret som dansar ovanför Näcken, så jag får kanske ge mig dit och fota lite.Posted by Picasa

7 kommentarer:

Pumita sa...

I Madrid (och även i andra städer i Spanien) finns det vackra fontäner men jag har tyvärr inga bra bilder på dem.

Per sa...

fontänerna och statyerna är ju fina men musikens hus, alias "gökungen" (pengar till annan kultur gick in i gökungens gap och det kostade massor, som kommunen inte kan hantera fortfarande. Man pratar redan om att sälja ut den till privata aktörer)

Den ser ful ut enligt mig. På 50-talet kanske man tyckte det var tjusigt när betong var high-tech och alternativet var gamla gistna och dragiga kåkar med utedass, men idag kan vi väl göra mycket finare och bättre?

Thérèse sa...

Pumita - jo jag tänkte på det men hittade inte heller några kort. Har på Strawinsky fontänen i Paris men det har nyligen varit med på ord lös onsdag. Tror även jag har på Fontana di Trevi så det kanske får vara med någon måndag , eller annan gång. Finns det inte en ganska fin fontän vid Moderna museet i Stockholm samt på Millesgården (fast där var det evigheter sen jag var så jag kan ha fel)

Thérèse sa...

Per - håller med om att "gökungen" inte är särskilt vacker varken på utsidan eller insidan. Dessutom känns huset malplacerat där det ligger vid ett gammalt torg med äldre vackra byggnader runt. Jag tycker också man kunde ha byggt något vackrare. Håller med om att det är trist att en stor del av kulturbudgeten i kommunen går till det där huset och annan kultur får indraget stöd. Det är ju ganska dyrt att gå dit så alla har inte råd och dessutom är det mest större musikartister så t.ex barnkultur mm. har fått skära ner p.g.a "gökungen"

Pumita sa...

Jo, du har rätt. Millesgården var det jättelänge sedan jag var på. Det var när de hade Frida Kahlo-utställningen.

grancanariamamman sa...

Fult eller fint? Hur som helst är det härligt med Uppsalabilder!!!

Thérèse sa...

Pumita - åh Frida Kalho utställning hade jag velat se. Älskar hennes tavlor. Såg ju en del av dom i Mexico City men kommer det någon utställning till Sverige igen får jag inte missa den

Grancanariamamman - tack , jag får väl bli lite bättre på att lägga ut Uppsala-bilder här på bloggen. Just musikens hus tycker jag inte är så fint finns finare ställen att fota här i stan.