torsdag, september 18, 2008

Åkattraktion?

Jag kan inte låta bli att kommentera det här. Kalix i Norrbotten ska få sin första rulltrappa i en ny galleria med 16 butiker. Om det finns några Kalix-bor som aldrig har åkt rulltrappa tidigare så ska dom få åka först av alla och sen bli bjudna på lunch enligt gallerians chef Eva Ljungqvist. Nu tror jag nog att dom flesta i Kalix har åkt rulltrappa trots att det inte finns på orten. Dom flesta har nog varit utanför bygden någon gång och till exempel Luleå som har flera rulltrappor ligger bara 7.5 mil bort.

Även om rulltrappor funnits sen slutet av 1800-talet i världen och sen 1930-talet i Stockholm så är det inte så konstigt att man inte haft det i Kalix tidigare. På många mindre orter finns kanske bara ett fåtal små affärer så man har ingen användning av en rulltrappa. Jag har en nära vän som sen många år bor i det rulltrappsfria Leksand. Fast det innebär inte att hon inte har åkt rulltrappa många gånger. Så stor upplevelse är det faktiskt inte att åka rulltrappa att jag tror att Kalix-borna kommer att gå man ur huse för att prova stans nya åkattraktion.

Fast gallerians chef verkar tro det:
- Vår affärsidé är inte bara att ha butiker utan också vara ett aktivitetshus och därför har vi en digiwall, digital klättervägg och bowlingbana. Så har vi förstås den nya rulltrappan, säger Eva Ljungqvist.

Men jag tror nog att dom flesta Kalix-bor är mer intresserade av både klättervägg och bowlingbana än rulltrappa.

Jag skulle nog aldrig själv kunna bo i en så liten stad som Kalix eller bo på landet. Tycker att Uppsala känns för litet med dåligt utbud på många områden och väldigt dött. Det var verkligen en kontrast att flytta hit från Madrid som kallas staden som aldrig sover. Men vi är alla olika och många trivs att bo i en mindre stad eller på landet andra inte.

Var vill du helst bo?
stor stad
mindre ort
landsbygd
pollcode.com free polls


För att återgå till rulltrappor så är det ganska gott om dom i Uppsala trots att man inte kan kalla staden stor. I Musikens hus eller Uppsala Konsert och Kongress finns stadens längsta längsta rulltrappa.


Musikens hus.
Bygget har varit väldigt omdiskuterat i Uppsala. Radio Uppland ställde i april 2003den mer öppna frågan "Behöver Uppsala ett Musikens hus?"; då svarade 16 % ja medan 84 % svarade nej. Undersökningar på Uppsala Nya Tidnings webbplats gav liknande resultat. Dessa opinionsundersökningars tillförlitlighet har emellertid ifrågasatts eftersom de inte var vetenskapliga. Vid sidan av kontroversiella frågor som husets placering och byggnadens utseende så kretsade debatten om konserthuset främst kring frågan hur kommunen bör prioritera sina resurser. Åtskilliga menade att de miljoner som investerades i ett konsert- och kongresshus i stället borde ha använts inom vård , skola och omsorg. Andra hävdade tvärtom att pengarna var väl investerade eftersom de menade att en ökad kultur- och kongressverksamhet i regionen också kunde leda till ökade inkomster i det lokala näringslivet. En vanlig åsikt var också att en stad av Uppsalas storlek bör ha ett konserthus och att behovet av kulturella mötesplatser också är viktigt, utöver offentliga institutioner såsom vårdinrättningar och skolor. Man påpekade då också gärna att de flesta jämförbara svenska städer redan hade konserthus sedan länge.


Rulltrappan i Musikens hus

Om någon som läser det här är väldigt förtjust i rulltrappor så har jag hört att världens längsta ska vara Central-Mid-Levels escalator i Hong Kong. En utomhusrulltrappa med tak som skyddar mot den starka solen som tar en från stan centrala delar upp till bostadsområden på berget. Dock går den bara uppåt så ner får man gå i vanliga trappor. Det lär också finnas en väldigt lång rulltrappa i en tunnebanestation i Moskva.


Central-Mid-Levels escalator , Hong Kong

8 kommentarer:

Sara sa...

När jag var i Hong Kong så fick jag intrycket av att det går snabbare att gå i de vanliga trapporna än att åka i rulltrappan... Men om man har en faibless för rulltrappor så... ;)

Nadia sa...

Ha,ha...det låter grymt att bo på en ort där en rulltrappa är en sensation.

Per sa...

Jag har åkt både rulltrappan i musiken hus i Uppsala "gökungen" (fast jag tycker det är komunalpampvansinne), rulltrappan i Hong Kong samt sist men inte minst -rulltrappan i Mariehamn!

Jag växte upp på ort där rulltrappa inte fanns på 70-talet, och minns hur "coola" en del kunde låta efter att ha varit i "storstan" Stockholm och prata om att man åkt rulltrappa, jösses, nu när man tänker på det efteråt.

Johanna sa...

Usch, jag HATAR att åka rulltrappa.. ju högre och brantare, desto mer panik får jag. Och det är helt klart värre att åka ned än upp.

Thérèse sa...

Sara - ha ha det stämmer nog , det var rätt sega rulltrappor där i stan. Jag kan skryta med tre besök i Hong Kong och ena gången bodde jag på ett hotell väldigt nära där rulltrappan slutade. Underbar utsikt över staden och hamnen därifrån. Fast jag gick nog oftare än åkte rulltrappa upp dit men även utan faibless för rulltrappor kunde det ibland vara skönt att vila fötterna lite (hur mycket man nu gör det när man står) efter en dags promenerande i hong kong.

Nadia - ha ha jo det kanske inte händer så mycket i kalix , verkar inte helt olikt Uppsala om jag ska vara lite elak , men vi har fler rulltrappor. Ska väl påpeka att jag inte på något sätt vantrivs i Uppsala och känner trevliga människor här men stan är lite småtråkig om jag ska vara ärlig.

Per - där jag växte upp fanns det gott om rulltrappor så jag har inte din erfarenhet av att det var coolt. Vad gjorde du inne i Musikens hus om du tycker det är kommunalpampsvansinne? Du kanske skulle hålla dig till central-mid-level escalator i Hong kong istället och skippa besök på "gökungen"

Thérèse sa...

Johanna - jaså , men då är det ingen risk att du vallfärdar till Kalix för att prova den nya åkattraktionen då. Förstår att det måste vara värre att åka ner än upp om man hatar att åka rulltrappa.

Kråksimuleraren sa...

Att det är första rulltrappar här på orten stämmer, men alla tar det med en klackspark, till och med chefen för gallerian verkar ha kul och kommenterar ironiskt! Tro inte bokstavligt på allt som står i tidningar. Ja, vi har åkt rulltrappa förr, nej, vi kommer inte att vallfärda dit. Vi fick faktiskt kommunens första trafikljus för att par år sedan, med det ligger 4 mil utanför tätorten, i en by som korsas av E10, med sin relativt kraftiga långtradar trafik mellan nordnorge/malmfälten och kusten, där ville de ha ned farten och få en säker övergång för skolbarnen. Annars är vi befriade från både trafikljus och parkeringsautomater. Rondeller däremot ploppar upp ur marken lite här och var. För 25 år sedan fylldes ett mindre berg upp på toppen och en slalombacke byggdes, fallhöjden är "våldsamma" 80 meter, men får vi bara fylla på ett par decennier till så kan vi nog anordna vinter-OS! ;) <-Ironi!

Thérèse sa...

Kråksimuleraren - ha ha , ja jag misstänkte nästan att det var ironi. Så spännade är det inte med rulltrappor. Skönt att slippa parkeringsautomater och trafikljus. Rondeller verkar ha en tendens att ploppa upp ur marekn överallt tycker jag.