söndag, september 07, 2008

Go veggie!

Chefen för FNs klimatpanel Rajendra Pachauri anser att vi bör äta mindre kött för att hjälpa till att stoppa klimatförändringarna. Att ändra sin diet är viktig för att minska växthusgaserna och andra miljöproblem som hör ihop med uppfödning av boskap och andra djur enligt Pachauri. Han föreslår att vi ska börja med en köttfri dag i veckan och minska därifrån. Eftersom vi i den rika världen äter mer kött än vi och miljön mår bra av är det ett bra förslag att gradvis minska. Jag har inte ätit kött eller fisk på 21 år men sen i somras har jag lite smått börjat med fisk. Vet inte om jag ska fortsätta så eller lägga av med fiskätandet. Har inte tänkt så mycket utan mest ätit när jag varit sugen och det funnits tillfällen. Jag känner att jag knappast kan kalla mig vegetarian längre om jag äter fisk för fisk är inte precis en grönsak. Jag brukar aldrig försöka omvända köttätare till att bli vegetarianer och det är inte meningen med det här inlägget heller. Man behöver inte sluta äta kött helt men det skadar inte att minska sin köttkonsumtion och att kanske oftare välja ekologiskt närproducerat kött. Jag är ganska dålig på det här med miljöfrågor men rent spontant känner ja mig lite tveksam även till ökat fiskätande ur miljöaspekt då haven är på väg att bli väldigt utfiskade. Rajendra Pachauri som själv är vegetarian ska imorgon hålla ett föredrag i London om just köttproduktionens och köttkonsumtionens inverkan på den globala uppvärmningen.

Min bloggkompis Pumita har också skrivit ett inlägg om det här. Läs hennes inlägg här

7 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Det är bara det att om jag ensam slutar äa kött gör det varken från eller till.

Peter A sa...

Undrar vem som blir först med att kräva att man slutar med att servera mjölk till skolbarnen för att rädda världen från undergång?

Pumita sa...

Jag är inte heller ute efter att försöka omvända någon, det brukar inte vara så lyckat. Det är bättre att folk själv får komma till insikt. Men något måste göras för att våra barn ska ha ren luft, rent vatten och ett drägligt liv.

barajagjohanna sa...

Vad passande att jag har lagt upp ett vegrecept på min blogg idag! ;)

Och till peter a vill jag bara säga att det lät lite spydigt. Jag vet inte om du menade det så. Mjölk är väldigt, väldigt nyttigt, särskilt för växande barn. Kött är inget som kroppen behöver, du kan få i dig alla nödvändigheter i annan mat samtidigt som det är bra för både dig och omvärlden.

Och jag försöker heller aldrig att omvända någon. Jag är vegetarian. Acceptera det, och jag accepterar köttätare, liksom.

Thérèse sa...

Kraxpelax - fast om man tänker så kommer ingen att ändra livsstil. Jag ska erkänna att jag är ganska dålig när det gäller det här med att leva miljövänligt. Jag kör ofta bi korta sträckor då jag egentligen skulle kunna cykla eller åka kollektivt. Även om jag cyklar och går en del också. Jag har rest ganska mycket med flyg och tänker inte alltför mycket på vilka konsekvenser mina val får för miljön.

Peter - man behöver ju inte gå till överdrift. Jag har två barn som alltid har ätit kött. Jag tycker dom ska få välja själva vad dom vill äta eller inte äta och nu skulle dom aldrig sluta med kött. Alla andra i min familj och dom flesta jag umgås med äter kött. Så jag försöker aldrig omvända någon.

Pumita - nej det brukar inte vara så lyckat utan kan nog ge motsatt effekt att folk blir mer negativa än positiva. Jag håller med om att något måste göras så framtida generationer ska kunna leva i en drägligt ren miljö. Tyvärr är jag själv dålig på att göra så mycket. Jag borde köra mindre bil än jag gör till exempel. Nu kör jag inte så mycket men ganska ofta blir det korta sträckor som jag hade kunnat cykla eller åka kollektivt. Fast jag cyklar mycket också.

Johanna - låter spännande , ska gå över till dig och kika på receptet. Håller med om att många köttätare borde vara mer toleranta mot vegetarianer. Dom flesta vegetarianer accepterar ju köttätare. Jag har aldrig haft problem att äta tillsammans med folk som äter kött , jag bryr mig inte om vad andra lägger på tallriken. Är man vegetarian får man ibland tyvärr räkna med en hel del kommentarer och gliringar

Kraxpelax sa...

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/09/och-nu-eus-telekompaket.html

Nu har jag tipsat TT. FRA. Barnporr. Extremliberalism. Närmare detaljer på Lûzgannon.

Soy carnivoro sa...

Risfälten spyr ut mer metan än vad korna gör.

Kossorna rapar metan om de äter spannmål. Varför ska de äta spannmål? De är ju gräsätare! Om korna äter gräs minskar metanraparna och behovet av konstgödsel och bränsle till skördetröskor och transporter minskar.

För miljöns skull: Skippa riset, ät kött! (Kött från djur som ätit gräs.)