måndag, september 29, 2008

ett kilo kött

Jag har varit vegetarian i 21 år. Äter varken fisk eller kött. Däremot har jag inget emot att andra gör det. Mina barn och övriga i min familj och dom flesta vänner har alltid ätit kött och fisk. Hemma steker jag köttbullar och sånt till barnen men vi äter en hel del vegetariskt också. Även om kött och i synnerhet kyckling är bådas favorit så gillar dom även många vegetariska rätter.

Jag brukar sällan äcklas av kött eller fisk som andra äter även om jag tycker att hela skaldjur ser lite läskiga ut , som stora insekter. Nyligen såg jag en meny från restaurang Texas Longhorn här i Uppsala. Där kan köttälskaren för 520 kronor beställa rätten Sitting Bull som består av ett kilo kött. Kan man verkligen äta ett helt kilo kött? Mår man inte dåligt efter en sån kött-orgie? Ska erkänna att jag kände mig smått äcklad av tanken på att vräka i sig ett kilo kött. Det känns groteskt på något vis. jag inbillar mig att jag till och med får medhåll av ganska många köttätare på den punkten.

Fast jag är ingen expert på köttätning. Kanske är det inte alls svårt eller ovanligt att vräka i sig ett kilo kött. Även om jag inbillar mig att det är mycket och krävs en storätare av rang för att få i sig ett helt kilo kött vid en enda måltid. Jag tycker att alla ska äta och dricka eller låta bli att äta och dricka vad dom själva känner för. Jag fördömer absolut inte köttätning och försöker aldrig övertyga folk att bli vegetarianer.

Själv kommer jag aldrig att gå på krogen och beställa ett kilo kött. jag har hört att stället har goda Margaritas och att deras Bloody Mary ska vara värd ett besök , dessutom har dom rom-drinkar bland annat drinken Fidel Castro som består av mörk rom , lime och ginger ale. Får nog bli något sånt för mig om jag någon gång blir medsläpad dit av någon köttälskare.

13 kommentarer:

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Klart man skall äta ett kilo kött! Dessutom svävar man på små moln efteråt!

Thérèse sa...

Niklas - jag har svårt att tro att det är särskilt många som skulle få i sig ett helt kilo kött. Dom som mot förmodan klarar denna bedrift svävar knappast på små moln utan stupar och kanske spyr av illamående och till på köpet blir man troligen riktigt dålig i magen. För att klara en sån bedrift måste man vara en verklig storätare (dom jag träffat som påstått sig vara storätare har sällan imponerat med sin talang utan bara ägnat sig åt skryt) och sån finns det få av men jag har lyckan att känna åtminstone två. Fast en av dom äter inte kött eller fisk

Anonym sa...

Hej! Måste berätta att jag har följt din blogg länge och drömt mig iväg till Spanien. Äntligen är jag här i Zaragoza och ska lära mig spanska! Forsätt blogga för jag uppskattar den verkligen. =)

Thérèse sa...

Anonym - åh vilken fin kommentar , tusen tack. Jag blir verkligen rörd. Sånt gör mig verkligen jätteglad. Jag ska absolut inte sluta blogga. Det kommer alltid att bli en hel del Spanien här på bloggen. Vad tycker du om Zaragoza då? jag har bara varit i stan som hastigast men tyckte det verkade jättefint. En kompis pluggade där ett halvår och hon blev väl ganska less på staden men mest på skolan där hon gick tror jag.

Sara sa...

Jag har också gått förbi sådana där köttorgiemenyer... Det känns fruktansvärt osunt att sätta i sig ett kilo kött sådär på rak arm. Tydligen är kött vad vi har allra svårast att smälta, och ett kilo... Nej tack!

Cliff Hanger sa...

Thérèse - Det är klart att du ska fördöma köttätning! Var inte så diplomatisk jämt! Köttätning innebär slöseri med jordens resurser i produktionen och djuren behandlas inte alltid så bra - och värst av allt: de blir ju dödade. Vilken rätt har vi människor att göra så här mot djuren och vår planet?

Det är så du skulle ha skrivit. Själv kan jag dock inte göra det med så stor trovärdighet tyvärr. Jag äter ju kött (har för dålig karaktär för att sluta med det)...

Thérèse sa...

Sara - jo jag har inget emot köttätare men såna här orgier känns lite för mycket. Kan inte tänka mig att magen mår så bra efteråt. har också hört att vi har svårt att smälta kött.

Cliff hanger - ha ha , du vet som bloggare skriver men en massa för att provocera och få läsare... Ska jag vara seriös har jag inget emot att folk äter kött men jag har svårt för köttindustrin och tycker det enorma köttätandet som man ofta ägnar sig åt i dom rika länderna är ett slöseri med jordens resurser. Fast jag har svårt att vara för propagandistisk. Håller med dig att jag ibland är väl diplomatisk här på bloggen... kanske därför jag så gott som aldrig får elaka kommentarer , något som annars verkar vanligt i bloggvärlden. Fast jag tror nog det beror mer på att jag har relativt få läsare och dom läsare jag har är lite för gamla/mogna för att ägna sig åt bloggmobbing

Anonym sa...

Jag tycker också inlägget var väl diplomatiskt. Ett kilo eller ett gram kött är lika vidrigt. Kött är äckligt! Ingen vettig människa kan äta döda djur! I framtiden kommer fler och fler att inse det äckliga med att äta döda djurkroppar och alla kommer att bli vegetarianer. Hur kan du som vegetarian låta dina barn äta kött? Oansvarigt och vidrigt! Veggie world now!

Thérèse sa...

Anonym - ha ha vilken rolig kommentar , jag gillar engagerade människor. Håller med dig om att kött inte är så trevligt att äta och kan inte förstå att så många gör det. Men jag accepterar att folk gör det och har inget emot att äta middag med någon eller några som äter kött.

Egentligen lämnar jag helst mina barn utanför bloggen men jag nämnde ju dom själv i inlägget så jag borde väl svara. Deras pappa äter kött och vi åt mycket vegetariskt men ibland också kött hemma. Jag har inget emot att mina barn slutar äta kött men jag tycker det är ett val dom själva ska göra inget jag ska tvinga på dom. Som det är nu äter dom gärna quorn , linssoppa och annat vegetariskt men också gärna kött. Just nu verkar dom inte intresserade av att bli vegetarianer utan snarare av att få mig att smaka kött och då i synnerhet kyckling som är favoriten. Fast det kommer inte att hända. Men barnen får välja själva. Jag känner mig absolut inte som en oansvarig förälder på grund av detta.

Khojesta sa...

Hej! Vill först börja med att kommentera inlägget om köttätning. Då jag var i USA förra året och besökte en restaurang för att beställa en god köttbit, fick vi ett berg av kött. Ingen överrraskning att allt ska vara så "over the top" i USA, men jag måste säga att efter det besöket minskades mitt sug efter kött. Rätt vidrigt. Sedan måste jag även säga att köttätning är folks personliga val och jag tror inte att man påverkar människor som mest när man påtvingar ens egna syn på saker och ting. Ens handlingar, tror jag personligen, är det bästa sättet att föregå med ett gott exempel.
Om Zaragoza: Staden är trevlig, men stadskärnan är rätt liten i förhållande till folkmängden. I jämförelse med Barcelona (vilket är den enda stad jag har besökt hittills i Spanien) är Zaragoza mer "spansk" vilket kanske inte är så konstigt då inte lika många utlänningar bor här. Fast Barcelona tog mig med en mycket häftigare storm fastän jag föredrar att studera spanska här.

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Även jag har faktiskt mina åsikter om den högst tvivelaktiga köttindustrin.

Köttindustrin är en skandal i sig.
Ty den producerar alldeles för lite kött, vilket gör att priset går upp. Jag anser att köttindustrin bör utökas samt ytterligare effektiviseras.


Gärna så snart som möjligt!

Thérèse sa...

Khojesta - håller helt med dig att det är upp till var och en vad man vill äta och fanatisk påverkan och propaganda brukar aldrig ge önskat resultat.
Kul att höra lite om Zaragoza , låter som en bra stad att plugga spanska i. Barcelona är underbart. Hoppas du kommer att ha möjlighet att även besöka Madrid som är lika underbart.

Niklas - så att fler kan äta ännu mera kött då? Kanske behöver inte restauranger snåla och bara servera ett kilo kött utan man kan servera det i portioner om två eller kanske fem kilo för den riktigt storätande köttälskaren

Soy carnivoro sa...

Nu får ni veganer bestämma er! Ena gången hävdar ni att kött är svårsmält, andra gången hävdar ni att kött är så lättsmält att det ruttnar i tarmarna!

Bestäm er!

För övrigt, vad hittar man oftast i avföring? Majs och morotsbitar eller kött?