onsdag, september 10, 2008

klackar

Jag träffade en gång en svensk tjej som var gift med en spanjor och bodde i Madrid. Vi satt och snackade om svenskt och spanskt. Hon sa bland annat att hon klädde sig kvinnligare i Spanien. Oftare kjol eller klänning och klackar och då högre klackar samt mer smink.

Precis som inlägget nedan om dans blir det här bara en personlig betraktelse och inget faktainlägg. På ett sätt kan jag tycka att spanjorskor är mer måna om utseende och kläder och gärna klär sig väldigt kvinnligt. Att spanjorskor gärna går i klackar och besöker frisören i tid och otid.På ett sätt kan jag tycka att det är en myt och att skillnaderna inte är så stora. Jag är lite ambivalent i frågan. Jag tror kanske att det beror mer på var i Spanien eller Sverige man befinner sig och i vilka kretsar man umgås. Fast kanske är spanjorskorna mer för klackar, korta kjolar och mer make up. Men jag är lite osäker.

Förut använde jag ytterst sällan höga klackar. Då och då till fest bara. I Spanien började jag faktiskt använda det mer. Sen jag i somras blev frisk efter två operationer på grund av långvariga knäproblem har jag blivit galen i klackar. Jag är ganska kort , bara 162 cm så det är trevligt att kunna "fuska" och bli längre med klackar. Överhuvudtaget så är jag betydligt mer intresserad av kläder , skor , smink och sånt än vad som ofta framgår här i bloggen. Ibland önskar jag att jag var mindre fåfäng men tyvärr verkar det bara bli värre och värre. Jag går ogärna ut osminkad om det inte gäller kortare turer till lokala ICA , tvättstugan , lämna barn på skolan. Fast jag sminkar mig heller inte så mycket för jag vill inte se för spacklad ut. Jag visar inte benen om det gått för lång tid sen jag sist vaxade och annat fåfängt trams. Jag är ofta ganska noga med vad jag har för kläder och går oftare klädd i kjol och klänning än byxor även om det blir många jeans-dagar också dock aldrig mjukisbyxor. Det här med att gå i mjukisbyxor och träningsbyxor på stan är något man i princip aldrig ser i Spanien men det är inte helt ovanligt i Sverige.

Jag går väldigt gärna i höga klackar men det blir också många dagar i mina slitna gympaskor. Behöver verkligen nya såna snart. Samtidigt som jag är ganska noga med utseende och hur jag klär mig och gillar väldigt höga klackar så har jag en praktisk sida också. Så gummistövlarna på bilden är inget för mig utan har jag gummistövlar är det mina gamla gröna med snörning högst upp som gäller. Dessutom är jag ganska frusen av mig så hur snyggt något än var skulle jag inte klä mig i det om det skulle innebära att jag gick och huttrade hela dagen.


Posted by Picasa

5 kommentarer:

becka sa...

Jag älskar verkligen gympasneakers, särskilt vita PUMA. Men jag älskar lika mycket hur höga klackar får mig att känna mig, kvinnlig, reslig, stark, stolt. Tänk att skor kan påverka en så myclket, i alla fall om man är skofetischist som jag;-)

Thérèse sa...

Becka - jag är rädd för att sen mina knän blivit friska börjar jag bli skofetischist... det finns inget så underbart som klackar. Man känner sig kvinnlig , blir längre, får snyggare ben och hållning samt att mina högklackade är sjukt fina. Men sneakers är bra , hur skönt som helst och snyggt. Jag behöver nya snart , mina är så slitna fast sköna. Har köpt flera par med höga klackar fast jag egentligen inte behöver utan behöver sneakers.

KARLAVAGNEN sa...

Spanjorskorna pyntar, pressar in, puttar upp och VISAR upp sig mer än vad svenskorna gör. Eller alla norr om Luxembourg.

Det är ett himla dulliduttande....

Nadia sa...

Tycker definitivt att spanjorskor klär upp sig mer än svenskor. Och det smittar lite. När jag bodde i Madrid var jag mkt mer välklädd till vardags än vad jag är nu. På sätt och vis tycker jag att det är skönt att man i Sverige kan se ut lite hur som helst och det är okej, men jag uppskattar också att folk klär upp sig ibland.

Thérèse sa...

Karlavagen - himla dulliduttande var en bra beskrivning.

Nadia - Jag håller nog helt med dig. Jag tycker också det smittar lite. jag kan också tycka det är skönt att man kan se ut lite hur som helst samtidigt som jag uppskattar att det är mer uppklätt , är nog lite kluven där. jag har kanske lite svårt för det mest sunkiga som tränigsoverallsbyxor och bar överkropp på stan. samtidigt gillar jag olika stilar som att någon är punkare , någon klär sig helt i grönt eller vad det kan vara. Själv är jag rätt feg och vill inte sticka ut när det gäller kläder. Blir mest svart och jeans och jag är hyfsat noga med kläder och smink så jag skulle inte gå på stan i mjukisbyxor och den mest urtvättade t-shirten.