söndag, september 21, 2008

gay

En gång när jag stod i en musikaffär i Madrid och bläddrade bland cd-skivorna stod några killar bredvid mig. Plötsligt började dom pussas och gosa lite. Samma sak hände i en annan affär i Madrid där jag stod och tittade på affischer och gayparet bredvid mig gav varandra en puss. Inget av tillfällena inträffade i Madrids gaystadsdel Chueca utan det första var i en affär nära Sol och det andra i stadsdelen La Latina. I Chueca såg jag flera gånger gay-par hålla varandra i handen på gator och barer. Men tyvärr besökte jag inte Chueca så mycket även om stämningen är trevlig och det finns några ställen där med helt fantastiska tapas.

I allafall har jag intrycket av att det är lättare att pussas och hålla handen på stan i Madrid än i Stockholm om man är gay. Fast det är barar ett intryck från mig som lever ganska långt från gay-världen.

Har dock en mycket nära släkting och tillika god vän som är homosexuell. Han bodde länge i Stockholm med sin pojkvän men dom vågade aldrig visa något utåt på stan. Egentligen är det sjukt att man år 2008 inte kan eller vågar hålla sin partner av samma kön i handen på stan. Ännu mer sjukt att folk provoceras av att se det. Den här personen har dock alltid haft åsikter om mina pojkvänner och hade väldigt svårt att acceptera en som kom med kommentarer om hans läggning. Det skulle bli ett problem att träffa någon som inte gillar att han är gay men det tror jag knappast att jag gör för jag skulle ha svårt att vara tillsammans med någon som hade problem med sånt.

Det är lite paradoxalt att det verkar mer okey att vara öppet homosexuell i macholandet Spanien än i det jämlika Sverige. Fast det beror naturligtvis på var i Spanien man bor. Jag har intrycket av att det är mer öppet i Madrid än Stockholm men samma sak gäller nog inte alltid för landsbygden eller småstaden oavsett om man bor i Spanien eller Sverige.

Förutom min släkting och goda vän samt en lesbisk kompis har jag inte haft så mycket kontakt med den svenska gay-världen. Men när jag pluggade i Sevilla så var det en svensk kille bodde inneboende hos ett gay-par med två ettriga mini-hundar som nästan var som karaktärer i en Almodovar-film. Dom var mycket trevliga och mannen som ägde lägenheten var konstnär , hyfsat känd också tydligen. Vad hans fästman gjorde vet jag inte riktigt. Konstnären målade tavlor och tog rejält med droger och hade en del fester som jag lyckades vara med på. Minst sagt blandat klientel på festerna och mycket droger öppet. Där fanns transvistiter och läderbögar och andra konstnärer samt en och annan student från universitetet i Sevilla. Minns en jättesnygg transvistit med enorm peruk som sjöng Cher hela kvällen och en annan transvistit som hade flamencoklänning och hårigt bröst som försökte lära mig flamenco-danssteg men han var ganska full eller hög så danslektionen blev rätt misslyckad.

Jag förstår inte vad som är problemet. Om två kvinnor eller två män älskar varandra är väl det lika fint som att en kvinna och en man gör det? Dom har väl samma rätt att hålla handen och pussas på stan som ett hetrosexullt par? Kärlek är väl alltid vackert.

Egentligen tycker jag att alla borde pussas och hålla handen mer oavsett om dom är homo eller hetro.

9 kommentarer:

Nadia sa...

Det där kan jag skriva under på. Alla borde pussas och hålla handen mer! :)

Jag fick lite samma intryck som dig när jag var i Madrid, att man mkt oftare ser homosexuella öppet visa sin kärlek än hemma i Sverige.
I Madrid var det liksom inget konstigt men här hemma har jag kommit på mig själv att titta lite extra när jag ser två killar eller två tjejer kyssas just eftersom det sker så sällan.

Kan hålla med om att det är märkligt när man lite grann fortfarande har intrycket av att vi är så frigjorda här uppe i norr medan Spanien är mer konservativt. Men jag tror också att det är stor skillnad på Madrid och någon liten by på den spanska landsbygden

Pumita sa...

Jag stör mig inte på folk som håller handen och pussas - oavsett kön - bara det inte blir för nära inpå. Har lite svårt för folk som "äter upp varandra" på allmän plats men det har inget med gay att göra.

Det är lite lustigt det där med att många menar att de är så frigjorda och fördomsfria. Man vill gärna tro det...

AnneliH sa...

Du har fått ett blogg pris av mig!

Anonym sa...

De som är homosexuella och håller handen eller pussas på allmän plats riskerar inte enbart blickar eller glåpord, utan kan råka ut för rent våld... Homosexuella blir tom mördade för att de är just homosexuella - i Sverige på 2000-talet. Sorgligt men sant. Många homosexuella i småstäder har det svårt, och kan inte vara öppna med det. Därför flyttar många bort från trångsynthet och fördomar som frodas i småstäder och på landsbygden till anonymiteten i storstaden. Men även där riskerar de att råka ut för oprovocerat våld.

Thérèse sa...

Nadia - Ja , jag har intrycket att det är lättare att vara öppet homosexuell i Madrid än i Stockholm. Men det är säkert knepigt att vara homosexuell i småstäder och byar i såväl Spanien som Sverige. Håller med om att alla borde pussas , kramas och hålla handen mer.

Pumita - jag håller med dig. Tycker det kan kännas lite för närgånget och privat att behöva bevittna två som mer eller mindre äter upp varandra. I Spanien var det väldigt vanligt att man såg speciellt unga par som nästan hade sex på bänkar och i parker. Jag hade lite svårt för det och vande mig inte. I Sverige ser man inte lika mycket ute och det är ganska skönt. Men pussar , kramar , hålla handen och sånt är ju bara trevligt när andra gör.

Anneli - åh , tack vad glad jag blir.

Anonym - Väldigt bra kommentar! Håller med om allt. Det är vidrigt att homosexuella blir utsatta för våld och t.o.m mördade bara för att dom är homosexuella och sjukt att det förekommer i Sverige på 2000-talet.

Anna Malaga sa...

Jag hâller med anonym. Miljön är mer hotfull i Sverige.
Det finns en stor grupp i Spanien som är mot homosexualitet och tycker att det är mot naturen. Sen är¨maricon ett skällsord osv... Men jag tror att risken att bli nedslagen är större i Sverige. Den finns naturligtvis här ocksâ, men det är svârt att hitta det där kalla hatet som man kan känna i Sverige, mot flera olika grupper.

Sara sa...

I Frankrike känns det också som att det är mycket öppnare än i Sverige, och jag tror överhuvudtaget att man funderar mindre över det.

Thérèse sa...

anna - jag håller med , miljön är mer hotfull i Sverige och jag får känslan av att det är mer oprovocerat gatuvåld mot vissa grupper. Kanske ofta i samband med alkohol och man dricker ju inte på samma sätt i Spanien som här. Samtidigt är maricon ett skällsord men jag då och då homosexuella som höll handen , höll om varandra eller pussades i Madrid. Då mitt på dagen på stan eller i affärer och inte på några coola nattklubbar. Något man i princip aldrig ser i Stockholm.

Sara - Ja jag tror inte att vi i Sverige alltid är så öppna och toleranta som vi inbillar oss.

Mia sa...

Intressant inlägg. Har egentligen inte något att tillägga.

Kärlek är alltid vackert - sedan instämmer jag i att "grovhångel" inte attraherar mig på allmän plats. Det passar mer i privat sfär... :-)