torsdag, september 11, 2008

arepas

För några år sen reste jag runt i Venezuela under sex veckor. Förälskade mig i landet som jag hann se en stor del av. Här finns allt från cosmopolitiska storstäder till Amazonas regnskog , karibiska paradisstränder , vackra tropiska öar , mysiga kolonialstäder , Andernas höga toppar och världens högsta vattenfall Salto Angel. För den svenska turisten är shopping , resor , övernattning , mat , ja allt mycket , mycket billigt. Som i resten av Latinamerika underlättar det mycket om man kan åtminstone lite spanska för engelska funkar tyvärr rätt dåligt på dom flesta ställen.

Förutom bada , dyka , sola , dansa, shopa , gå på zoo och museum , vandra , besöka regnskog och kakaoodlingar hann jag också äta arepas nästan dagligen.

Arepas är en sorts majsbröd som kan fyllas med vad som helst. Det är billigt , gott och mycket mättande och säljs precis överallt. Det går att köpa på kaféer, snabbmatsställen, små restauranger och direkt från vagnar på gatan. Arepas betraktas som Venezuelas nationalrätt. Det är en suverän frukost för man håller sig mätt på dom hur länge som helst.

Den som vill se exempel på typiska fyllningar kan kika på den här menyn och även den här menyn (båda på engelska)

Jag åt även arepas vid något tillfälle i Madrid. Dom finns att få tag i i hela den spanskspråkiga världen och USA (som kanske delvis kan räknas till den spanskspråkiga världen iallfall vissa delar av landet) men att hitta arepas i Sverige verkar svårt.

Min bloggkompis Nadia brukar baka sina egna och har varit snäll och på min begäran mailat ett recept. Det verkar enkelt och nu är mjölet inköpt så jag ska snart debutera som arepas-bagare. För den som är intresserad av att försöka så behövs :

2 dl Harina de Maiz (Harina Arepa) som finns att köpa i affärer som säljer utländska matvaror och 2½ dl vatten och ett kryddmått salt.

Blanda mjölet med vattnet som skall vara ljummet tills konsistensen blir lagom bra att forma bollar av. Platta ut bollarna i handen till cirka 1cm tjocka runda kakor, därefter kan man välja om man vill steka, fritera eller lägga arepasen på ett ugnsgaller. Ofta är dom friterade i Venezuela men Nadia tipsade om att vill man ha det mindre flottigt så kan man sätta spisplattan på 4:an, lägga ett ugnsgaller på plattan och låta arepasen gräddas på gallret tills de fått lite färg på bägge sidor (ca 10 min på varje sida). Nadia tipsar också om att lite riven ost i degen är gott.

Jag tänkte ha fetaost i mina. Men man kan ha allt möjligt som olika typer av ost , guacamole , skinka , olika grönsaker , kyckling, ja egentligen allt man tycker om. Gå gärna in och kika på menyerna som jag länkar högre upp för att se lite förslag på typiska fyllningar. Arepas är också goda att äta som dom är med lite smör.


Arepa fylld med ost


Arepa med guacamole och ost.

Eftersom jag inte har börjat baka än är bilderna från Wikipedia. Får se om jag fotar och lägger upp mina egna arepas senare.

19 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Oj, jäklar vad gott det såg ut på sista bilden!

barajagjohanna sa...

Oj, jag såg just din Live traffic feed - och vad konstigt det såg ut när det står Sundsvall, Västernorrlands län. Det brukar ju stå Falun, Dalarnas län när jag är här!

Eh, en liten reflektion bara. ;)

Thérèse sa...

Johanna - din kommentar fick mig att skriva ett inlägg om guacamole. Fick ett recept av en mexikansk kock en gång som är hur gott och enkelt som helst.

Ja det är bara att inse att du flyttat ;) Jag vet själv hur konstigt det kan kännas. När jag kom till Göteborg tittade jag på fel ställen på väderkartan varje gång jag såg väder. När jag om tillbaka från Madrid kollade jag på Göteborgstrakten på väderkartan men nu har jag vant mig. Det känns faktiskt okey och inte så ensamt i Uppsala längre. Jag trivs hyfsat även om jag då och då längtar bort , kanske främst till en större stad men även till ett varmare klimat. Fast jag lär bli kvar här några år. Barnens skolor är för bra att flytta från och jag trivs i min lägenhet. Stan är också ok , och vill man ha en större stad ligger stockholm 40 minuter bort.

Anonym sa...

hhaha, det var ju ett enormt sammaträffande!Min sambo är från venezuela, och jag fotade i sekvenser när man bakade några repas,jag kanske ställer upp bilderna på min blogg när jag tänker på det!Jag åt precis en varm arepa företen till frukost..med ost och skinka....inget godare!!

Thérèse sa...

Mandy - visst är arepas otroligt gott. Jag ska försöka baka i helgen. Verkar inte svårt. Har du varit i Venezuela med sambon? Jag var där för några år sen och älskar det verkligen , ett helt underbart land. Där har jag sett världens vackraste stränder trots att jag varit vid stränder i till exempel andra delar av Karibien och Thailand. Inget går upp mot Playa Grande i Choroni

Anonym sa...

nej tyvärr...har aldrig varit där ännu.Vi bodde i Madrid innan vi kom till Stockholm.Men det blir kanske en fin "honeymoon" resa när det är på gång??Jag lovar att jag postar mina bilder bara för dig!De är jätte kul att se...Nästa vecka blir det inlägg om det!Även om det är på franska, kan du följa med!

Thérèse sa...

Mandy - kan läsa lite franska , dock dåligt. Såg att din blogg var på franska. Har läst det i skolan samt bott två år i Spanien varav ett i Madrid så med hjälp av spanskan och skolfranska brukar jag fixa en del franska även om jag inte kan säga så mycket. Brukar kunna läsa och förstå och någon gång ska jag ta upp min franska , vill bli riktigt bra. Älskar språket och landet.

Thérèse sa...

Mandy - tycker absolut du ska åka dit någon gång om du har möjlighet. Det är ett helt underbart land. Perfekt för honeymoon ;)

Pumita sa...

Mm, vad gott det ser ut! Speciellt den med guacamole. Har du bakat själv nu? Hur blev de i så fall?

Thérèse sa...

Pumita - har inte hunnit baka än och ikväll ska jag ut på kulturnatten här i stan. Men imorgon blir det nog arepas. Det är jättegott och verkar väldigt enkelt att göra. Har köpt majsmjöl och fetaost som jag tänkte fylla dom med. Hinner mina avokados mjukna blir det även guacamole i mina arepas. Får väl komma med rapport när jag har bakat.

Thérèse sa...

Pumita - om jag fotar och bilderna blir bra kanske mina arepas kan få vara med på utan ord. Annars får dom ett eget inlägg med eller utan foton. Som sagt det är väldigt gott och verkar inte alls svårt att göra. Receptet jag fick av Nadia står även på påsen med mjöl , fast på spanska då.

KARLAVAGNEN sa...

Mumsigt!!!!!

Thérèse sa...

Karlavagnen - det är det verkligen! På söndag ska det bakas

Nadia sa...

Vad kul att höra att du blev tillräckligt inspirerad för att handla ingredienser! Hoppas du lyckas väl med dina arepas.

Thérèse sa...

Nadia - Jag har precis bakat och ätit arepas , gick hur bra som helst och var väldigt gott. Hade fetaost i dom. Tog bilder också som kanske kommer upp på bloggen senare. Tyckte dock att receptet var lite snålt tilltaget så jag gjorde dubbel sats och fick då 14 stycken. Jag hade dom i ungen en stund sen stekta jag dom i lite olja för att få lite stekyta. Blev jättegott , tack för att du gav mig receptet

Nadia sa...

Ja, just det. Jag glömde nämna att måttenheterna jag gav dig brukar jag använda när jag gör arepas bara till mig. men att det var lite lite klurade du ju ut själv :) Nu vill jag se bilder!

Thérèse sa...

Nadia - tog lite bilder och ställde te-muggen från Venezuela bredvid fatet med arepas , även mina avokados som ska bli guacamole när dom mjuknar fick ligga där. Bilderna blev inte så jättebra men jag tänkte ändå lägga upp någon på bloggen och skriva hur enkelt det var att göra arepas.

Boella sa...

Gud så gott, alla mänskor har ju skrivit det här ovan, men det låter ju bara jammie, problemet med rätter som man inte stött på i riktiga livet är att det är svårt att laga dem. För mig räcker det att jag smakat en gång för att återskapa rätten, men bara så där, utan att ha någonsin sett eller ätit the real thing, det går inte. Jag får välan åka till Venezuela =).

Thérèse sa...

Boella - det är sant , det lättare att laga något man har smakat. Har du inte vägarna förbi Venezuela eller Colombia får du väl komma förbi Uppsala nästa gång jag gör arepas så lovar jag att bjuda.