måndag, september 29, 2008

byta efternamn?

Jag fick mitt efternamn Sundqvist när jag gifte mig. Tanken att byta efternamn nu när jag inte längre är gift har inte riktigt slagit mig. Jag tyckte det var krångligt och tog tid att "komma in i" att man hade ett annat efternamn. Så behöver man ju förnya pass , körkort , bankkort och annat. Tar tid och kostar lite pengar. Så jag har inte varit så sugen att ändra efternamn igen även om man kanske borde det när man inte längre är gift. Eller jag vet inte. Borde man det?

Om jag byter så är ett alternativ att byta tillbaka till Hansson som jag hette innan. Det är min pappas efternamn så ett annat alternativ är att ta min mammas efternamn som är Rhann. Eller så hittar jag någon med ett snyggt efternamn som vill gifta sig med mig... Det är nog inte särskilt troligt att jag gifter mig inom en snar framtid och kanske inte heller så troligt att jag byter efternamn heller. Jag trivs ganska bra med Sundqvist men ibland tänker jag på namnbyte och tänkte lite på skoj kolla vad ni som läser tycker.

Vad ska jag heta i efternamn?
Sundqvist
Hansson
Rhann
pollcode.com free polls

16 kommentarer:

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Sundqvist låter sunkigt. Hansson låter tråkigt.

Rhann är nog det bästa alternativet du har, tyvärr...

Thérèse sa...

Äh Hansson är absolut inte tråkigt. Jag bryr mig inte hur vanligt eller ovanligt ett namn är. Jag är själv så vanlig att jag nog passar bättre i ett vanligt namn... Dock gillar jag min mammas namn Rhann och har ibland lekt med tanken på att byta så tack för att du kom med en åsikt. Får se om och när det blir namnbyte och i så fall till vad.

christel sa...

Håller med Niklas, Rhann är det mest ovanliga av namnen, men med det namnet är risken att du får stava det när du säger ditt namn. Det skulle nog aldrig hända med Hansson och inte så ofta med Sundqvist. Min röst går till Rhann!

Thérèse sa...

Christel - ovanligt är det , bara mammas släkt som heter så. Mamma har ofta varit tvungen att stava. Det hände väl aldrig när jag hette Hansson men då och då får jag frågan om jag stavar sundqvist med k eller q. Då och då får jag frågan hur jag stavar mitt förnamn om det är th och e på slutet brukar vara vanligt. Jag brukar inte bry mig om accenterna som finns i folkbokföringen , offentliga papper , här på bloggen men som jag sällan använder själv.

Johanna sa...

Rhann är ju coolast för det heter väl i princip ingen? Har aldrig hört det.

Men jag tycker du ska fråga dig själv vilket efternamn du identifierar dig bäst med.

För mig är mitt efternamn oerhört viktigt. Jag skulle kunna lägga till ett efternamn, men aldrig byta. Och för mig vore det viktigt att heta samma sak som mina barn, om jag nu får barn (vilket jag vill).

Thérèse sa...

Johanna - verkligen ett klokt inlägg. Jag håller med dig att Rhann är coolast för det är väldigt ovanligt , bara mammas släkt som heter och dom är inte jättemånga. MEN du har verkligen en poäng i att man ska identifiera sig med namnet också. Jag tyckte länge det var väldigt konstigt att bli Therese Sundqvist för jag hade ju alltid varit Therese Hansson. Tog lång tid för mig att identifiera mig med mitt nya efternamn. Men nu har jag hetat Sundqvist i fyra år och känner att det är jag. En anledning till att jag tvekat med att byta namn är just att jag vill ha samma namn som mina barn. Så jag får se hur jag gör. Just idag känner jag ganska stor lust att byta , andra dagar tänker jag inte på det.

Pumita sa...

Jag förstår ditt dilemma med att ha din fd mans efternamn men om barnen heter Sundqvist skulle jag nog behålla namnet tills de blir myndiga och sedan byta. Mest för att jag skulle vilja heta samma som barnen om jag var du. Och för att det är enklast så.

Rhann låter coolast, tycker jag också, men tänk på att du kommer att få bokstavera det varje gång. Det kan bli tjatigt!

Tycker inte att det är nåt fel på Hansson - helt OK namn.

Som du kanske förstår så har jag inte röstat för alla alternativ har sina för- och nackdelar. =)

Thérèse sa...

Pumita - egentligen är det inte så stort dilemma för tanken har bara slagit mig någon gång. Ingen har sagt något om det till mig heller. Samt att det känns bra men inte nödvändigt att ha samma efternamn som barnen. Vi hade ju olika efternamn ganska många år för dom var 3 och 9 år när vi gifte oss. Vi umgås väldigt mycket , kommer bra överens , bor ett stenkast från varandra och delar bil så vi är på inget sätt osams.

Större delen av mitt liv har jag ju varit Hansson så det känns lite mer som jag än Rhann. Fast Rhann är roligare och ovanligare men jag vet inte hur viktigt det är. Fast just av den anledningen behöll mamma namnet när mina föräldrar gifte sig fast jag och min bror fick pappas efternamn , min bror har senare bytt till Rhann. Jag vet att mina släktingar ständigt får stava det. Men det kanske man kan leva med. Det var inte en enda gång i Spanien jag INTE fick stava mitt efternamn och förnamnet blev nästan alltid Teresa

Thérèse sa...

Pumita - eller nästan alltid , jag blev ALLTID kallad Teresa i Spanien

becka sa...

När jag skiljde mig så gick jag inte tillbaka till mitt gamla efternamn utan tog istället min mormors flicknamn. Mina barn fick då dubbelt efternamn, både mitt nya och sin pappas. När jag sedan gifte om mig tog min nya make samma efternamn som jag så att han, jag och barnen kunde dela det namnet:-) Perfekt tycker jag. Rhann låter supercoolt, kör på det tycker jag!

Thérèse sa...

Becka - det är ju så klart en variant att barnen får båda våra namn om jag byter. Dom har aldrig haft dubbelnamn , vi var sambos med barn i flera år och dom hade sin pappas namn och jag hette Hansson , sen när vi gifte oss tog jag också Sundqvist , mest för jag ville heta som barnen fast nu har jag kommit att trivas med namnet. Men vi har varit skilda i två år och då och då slår mig tanken att jag skulle byta. Min mamma och min bror heter Rhann så jag kanske skulle ta det. Mamma behöll namnet när hon gifte sig men min bror och jag fick pappas efternamn , Hansson , min bror bytte för inte så längesen. Han tyckte väl Rhann var coolare , bara mammas släkt som heter det. Inte så många personer så visst är det ovanligt. Nu är ju mina barn så stora att dom kan få välja om dom vill ha dubbelnamn eller inte om jag byter och vill dom inte nu kan dom ju alltid ändra sig senare.

Mina chanser att gifta mig till något coolt efternamn är just nu obefintliga , kanske blir jag mer attraktiv för eventuella friare med ett ovanligt efternamn ...

becka sa...

Precis,det kommer att höja raggfaktorn haha! Mina barn blev jätteglada för att få ett till efternamn, de tycker att det är rätt coolt:-)

Thérèse sa...

Becka - bara det är ett skäl att byta namn ha ha . Jag har inte frågat mina barn vad dom vill heta eller sagt att jag tänker byta än. Så jag vet inte om dom vill ha dubbelnamn eller inte. Fast det kan dom ju ändra senare om dom nu vill det.

Men du hade inte dubbelnamn utan tog bara din mormors flicknamn? Eller behöll du barnens pappas namn och la till mormors flicknamn? Pinsamt att fråga här , borde veta och jag är ganska säker på att du aldrig haft dubbelnamn men inte tvärsäker.

becka sa...

Nejnej jag kan ju inte både heta samma sak som min exman och som min nuvarande man haha, det vore lite väl "Tillsammans"-aktigt;-)

Thérèse sa...

Becka - ha ha det är sant. Jag gillar uttrycket lite väl "Tillsammans-aktigt". Fast inte hade du väl dubbelnamn innan du och din nuvarande man gifte er eller hur?

becka sa...

Nej det hade jag inte hjärtat, du minns helt rätt:-)