söndag, december 02, 2007

vulkanerJag tyckte det här var en häftig bild. Den föreställer vulkanen Popocatépetl sju mil sydost om Mexikos huvudstad och fyra mil från den mexikanska staden Puebla. Jag såg den tydligt hela resan mellan Mexico City och Puebla. Jag tycker vulkaner är fascinerande men samtidigt är det inte kul för dom som bor i närheten när dom börjar spy aska och lava. Ur Popocatépetl steg jätteplym av rök och aska på lördagen över staden Puebla föll aska under dagen, men myndigheterna har utlyst gult varningsläge, vilket betyder att de inte räknar med någon omedelbar fara för lokalbefolkningen.

I Mexico och Centralamerika finns gott om vulkaner. I södra Mexico passerade vi en vulkan som det steg upp massor av rök ur och röken var som en rak pelare som högre upp spred ut sig så det hela liknade en jättestor svamp. Staden Antigua i Guatemala är omgiven av tre vulkaner. En av dom sprutade ut brinnande lava på kvällarna när vi var där och vi kunde betrakta det från den mysiga takterassen på vårat hotell. Den brukade inte göra det utan fick ett mindre utbrott just då. Fast det var så litet så det var ingen fara för dom omkringboende.

Jag har också sett vulkaner i Italien för längesen. När vi var i Neapel besökte vi naturligtvis Pompeji men åkte också upp på den berömda vulkanen Vesuvius som år 79 fick ett utbrott som begravde städerna Pompeji och Herculaneum och dödade massor av människor. Den romerska författaren Plinius den yngre är det enda ögonvittnet som i detalj har beskrivit utbrottet i brev till sin vän historikern Tacitus. Breven finns bevarade och har utgetts i böcker och är ganska intressant läsning. Vesusvius är fortfarande aktiv och det har spekulerats i kommande stora utbrott vilket skulle bli en katastrof då Neapelbukten idag är väldigt tätbefolkad. Jag har också sett Etna på Sicilien för längesen. Den var väldigt lugn och stilla när jag var där men Etna brukar ju då och då spruta ut lava , aska och rök.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Otrolig bild! Jag är själv fascinerad av vulkaner, men som du säger är det ju skönt att man har dem pâ avstând.
Jag skulle vilja besöka Etna.

Thérèse sa...

Anna - jovisst är dom fascinerande men skönt att ha på avstånd. Vesuvius är en bra vulkan att besöka för man kan åka linbana upp till toppen. Jag var uppe och vandrade lite på en vulkan i Guatemala men inte ända upp till kratern och det är betydligt bekvämare att åka upp än att gå. Tror du håller med ...

Pumita sa...

Ja, vilken häftig bild! Fast det känns ändå bra att vara på tryggt avstånd från Puebla. Jag minns också vulkanen väl men de enda jag har sett på riktigt nära håll är Arenal i Costa Rica och Masaya i Nicaragua som pyrde ganska ordentligt. Där tittade jag ner i kratern. Arenal kom jag inte riktigt så nära.

Tänk att det finns över 30 vulkaner i Guatemala, i det lilla landet. Helt otroligt!

Thérèse sa...

Pumita - visst är det otroligt att det finns så många vulkaner i lilla Guatemala. Bara runt den lilla staden Antigua ligger tre stycken och en pyrde och kastade ur sig ordentligt med lava när vi var där. Den brukade inte göra det men fick just då ett mindre utbrott som inte var någon fara för dom omkringboende