torsdag, december 20, 2007

saknar , saknar inte och råd

I går pratade jag med Anna Malaga och det var verkligen kul att höra rösten på en bloggkompis vars blogg jag följer slaviskt. Skulle vara kul om vi kan ses någon gång i framtiden också och kanske dricka en café cortado i Andalusien eller bryggkaffe i Sverige. Hon jobbar på en radiostation och skulle fråga mig om att flytta från Spanien till Sverige. Måste säga att hon verkligen har en sån där urtrevlig radioröst. När hon frågade vad jag saknade från Madrid blev jag helt tom i huvudet trots att jag suttit och ältat det här på bloggen hur mycket som helst....

Men till Anna och alla andra som är intresserade:

Jag saknar klimatet , främst dom vara kvällarna då den svaga vinden är som en smekning från en hårfön.

Jag saknar tapaskulturen , att kunna gå till ett enkelt ställe och för en billig penning äta och dricka nåt gott och att tomater och oliver smakar så mycket mer. Annan mat jag saknar är queso curado och vinagre de jerez.

Jag saknar ponche men har fortfarande tre flaskor hemma och med min blygsamma alkoholkonsumtion lär dom räcka ett tag. Saknar också fino men det går att köpa här även om utbudet av sorter är begränsat och priserna ganska höga. Bland drycker jag saknar måste café cortado också nämnas , har ännu inte hittat något ställe i Sverige som serverar en god café cortado eller en god café con leche.

Jag saknar att småprata med grannar även om vissa av mina spanska granntanter var så nyfikna att det mer får kallas förhör än småprat. Här hejar jag på grannarna och kanske byter ett par ord om vädret eller nåt.

Jag saknar vindens rassel i palmerna , visst Madrid är inte palmernas stad men där jag bodde fanns några ganska stora och vackra och olivträden är också vackra. Nu har jag palmer och olivträd i kruka hemma.

Jag saknar att leva i en brusande storstad som aldrig sover och det är alltid fullt av folk överallt och utbudet av kultur , restauranger och affärer är oändligt. Uppsala kan inte med bästa vilja i världen kallas staden som aldrig sover trots ett par dygnet runt öppna mackar.

Jag saknar att kunna vistas ute mycket mer en stor del av året utan att förfrysa sig.

Jag saknar att prata spanska , visst gör jag det även här men i Madrid levde jag med spanska språket på ett helt annat sätt än här i Sverige.

Jag saknar attityden mot barn , i Spanien är om alltid välkomna överallt och får alltid mycket uppmärksamhet.

Jag saknar egen pool dom få varma dagar vi har här. Sån lyx har jag inte i Uppsala men hade i Madrid


MEN jag saknar INTE

Ständiga trafikköer som man fastnar i, ibland förundras man över att inte fler blir totalt vansinniga Som tur är har Madrid tunnelbana som fungerar mycket bra och då sliper man köer. Den är snabb och tågen går ofta men det kan vara hysteriskt trångt i vagnarna och på perrongerna.

Spansk trafik

Trängsel och att det tar tid att förflytta sig i en storstad som Madrid. Jag skulle gärna bo i Spanien igen någon gång i framtiden men kan jag välja kanske jag skulle välja en något mindre stad än Madrid fast absolut inte en liten by vare sig i Spanien eller Sverige.

Spansk byråkrati och att man måste tjafsa, höja rösten och bli arg för att något ska hända. Inte lätt för mig som konflikträdd svensk.

Rädslan för attentat var mer påtaglig och gjorde sig påmind av alla vakter i tunnelbanan , på pendeltåg och vissa ställen i stan.

Det begränsade utbudet av vegetarisk mat som quorn , sojaprodukter och liknande.

Känslan av att inte höra hemma , jag var invandrare som inte visste hur saker fungerade eller klarade språket lika bra som dom infödda och det skulle jag alltid vara i Spanien.Fast det är inget problem att vara svensk som invandrat till Spanien man blir väl bemött och folk har inga fördomar som jag kan tänka mig möter många andra invandrargrupper. Kan man dessutom tala spanska så har man inga som helst problem att komma in i det spanska samhället men spansk kan man nog aldrig bli.... eller kanske kan man det...

Spanska vinter-kvällar och -morgnar , vintern är visserligen relativt kort i stora delar av av landet men bostäderna är ofta mer byggda för att hålla värmen ute än inne. I Sevilla där jag bodde ett halvår var det rysligt kallt i lägenheten i januari och februari, särskilt nattetid, morgon och kväll. Är det plus 8 grader i november i Sverie tycker man det är riktigt varmt och gott men plus 8 grader i Madrid känns svinkallt.

Jag saknar inte den lite vemodiga längtan efter hemlandet , gamla vänner och familj och i mitt fall saltlakrits som då och då drabbar dom flesta som lever i ett annat land.

Jag saknar inte att inte ha något att göra på dagarna. Visst är det skönt att vara ledig men inte så länge som jag var i Madrid. Att vara någon sorts medföljande forskarhustru eller hemmafru passar nog inte mig. Fast det är möjligt att jag hade kunnat hitta ett jobb för min spanska är bra men av olika andra skäl kom tankar på att flytta tillbaka till Sverige ganska tidigt och idag är jag nöjd med det beslutet.

Råd?

Listan kan säkert göras hur lång som helst så jag sätter väl streck här. Jag saknar absolut Spanien och skulle gärna bo där en kortare eller längre tid någon gång i framtiden men inte just nu. Nu tänkte jag nöja mig med att försöka besöka landet regelbundet. Blev dessutom helt tom i huvudet när jag fick frågan om jag har några råd till den som vill/ska flytta till Spanien.

Egentligen har jag inte några fantastiska expertråd men om man är osäker kan det vara bra att ha kvar bostad och ta tjänstledigt från jobbet i Sverige så man har något att komma tillbaka till om det inte funkar. Har man chansen och vill så var inte rädd för att prova att bo utomlands ett kortare eller längre tag. Det är otroligt lärorikt och berikande på många sätt. För den som tänkt bo en längre tid i Spanien så tycker jag absolut man ska skaffa sig åtminstone grunderna i språket för engelska är inte så gångbart på många ställen och man missar en del av kulturen , samhället , landet , livsstilen om man inte kan språket. Även om man väljer att leva och umgås mestadels med andra svenskar tycker jag man ska försöka prata spanska. Man kan prata i affären , prata med grannar och andra. Var inte heller rädd för att ta kontakt med spanjorer. Dom brukar vara mycket pigga på att ta en kaffe eller en öl och umgås men räkna med att det tar tid innan det blir en djupare vänskap , det är mycket ytligt umgänge men även ytligt umgänge över en kopp kaffe är trevligt.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Sâdärja, nu fick du mer mâl i mun, hahaha...
Jättebra sasker du tar upp, tycker jag. Jag satt och fnissade medan jag klippte intervjun igâr. Blackouten och mitt fnittrande klippte jag bort, men spöket fick vara kvar! :-)
Tack än en gâng och jag hoppas vi snart kan ta en kopp kaffe nâgonstans.

Thérèse sa...

Anna - ha ha , lättare att få mer mål i munnen här framför datorn. Så spöket ska vara kvar , ha ha vet inte om jag kommer att våga lyssna.... Det vore jättekul att ses någon gång. Jag borde ju försöka ta mig till Spanien och dricka café con leche för jag blir väldigt sugen när jag skriver om Spanien här eller pratar med spanska vänner. Var ju ett år sen jag var där sist , alltför lång tid.

Hanna sa...

Angående det där med att inte höra hemma, så kände jag också så innan jag flyttade utomlands permanent. Jag var lite rädd att alltid behöva vara den som inte visste hur saker fungerade. Nu efter sex år i Frankrike känner jag mig definitivt hemma här. Förutom att jag inte växt upp med samma barnprogram och skolgång som mina kompisar, så hänger jag nog med lika bra som genomsnittet. Skulle jag flytta tillbaka till Sverige, så skulle jag definitivt känna mig mer vilsen, eftersom jag aldrig varit småbarnsmamma där.

Thérèse sa...

Hanna - du har säkert rätt. Klart man känner sig mer och mer hemma ju längre man bor på en plats och kanske mer vilsen när man kommer till Sverige. Jag hade gärna bott kvar i Spanien och kan tänka mig att bo där igen. Jag flyttade inte tillbaka till Sverige för att jag inte kände mig hemma. Det var inte självklart att flytta till Sverige när jag skilde mig men nu känns det ändå bra att bo här och mina barns pappa har precis lämnat Spanien och flyttat hit.