lördag, december 29, 2007

Plaza de Castilla



Alla som någon gång har besökt Madrid har säkert , iallafall på håll , sett dom här två lutande skyskraporna (brukar kallas så även om jag tycker det är att ta i) som är ett välkänt landmärke i staden. Dom kallas Las Torres Puerta de Europa och är 114 meter höga. Lutningen är 15°.




Tornen står vid Plaza de Castilla i norra Madrid som ligger nära den stora järnvägsstationen Chamartín. Plaza de Castilla är en stor knutpunkt för kollektivtrafiken. När jag bodde i Alcobendas norr om Madrid hamnade jag ofta här med metro och buss när jag skulle till och från olika delar av Madrid. Vid järnvägsstationen i närheten kan man också ta pendeltåget. Just i och runt Plaza de Castilla kanske inte finns så mycket intressant för en turist men vill man bara vandra runt i stan , kolla folkliv och kanske sitta på caféer kan man ju ta sig dit även om det finns många andra platser att göra det på. I tornen finns olika företag så vad jag vet går det inte att bara gå upp och beundra utsikten som turist.



Plaza de Castilla ligger i slutet av den långa Paseo de la Castellana som syns på bilden med tornen i bakgrunden. Paseo de la Castellana börjar vid Atocha-stationen i centrala staden och skär genom stadsdelen Salamanca , där om rika bor och det finns gott om dyra märkesbutiker. Fortsätter man vidare passerar man Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabeu straxt innan man når fram till Plaza de Castilla och tornen. I närheten ligger också det stora sjukhuset Hospital La Paz. Det var här Franco avled. Jag har faktiskt varit där med ett av mina barn och efter det besöket samt några besök på vårdcentralen har jag bara positivt att säga om spansk sjukvård.

Det här inlägget var egentligen bara en ursäkt att få visa lite Madridbilder.

6 kommentarer:

Pumita sa...

Det behövs inga ursäkter för att visa Madrid-bilder! ;) Dessutom är det alltid lika kul att läsa mer och lära sig nåt nytt om sin favvostad!

Thérèse sa...

Pumita - nej du har så rätt , Madridbilder kan man aldrig visa för sällan. Jag gillar dom här tornen även om själva Plaza de Castilla inte är så spännande. Mest en stor bussterminal men det finns fina smågator i närheten. Jag bodde inte så långt från Plaza de Castilla dom första tre månaderna i Madrid och såg tornen från mitt sovrumsfönster och min terass. Det var bara en tillfällig lägenhet som makens jobb ordnat och området var lite dött och tråkigt , blev ett lyft att flytta till ett mer levande område men utsikten från terassen var underbar.

Pumita sa...

Är det inte rätt mycket kontor och shoppingstråk i området inte så långt ifrån. Vad heter det nu igen... börjar på S... ååh, du vet vad jag menar. Det var för länge sedan jag var där! Den saken är klar.

Pumita sa...

Nej, jag är ju helt borta... Du har ju till och med skrivit Salamanca i ditt inlägg. Jag läste det förut när jag skrev min första kommentar. Jag tror att jag har suttit för länge vid datorn idag. :/

Thérèse sa...

Pumita - ja det stämmer , Salamanca heter området , ett lite "finare" område kanske man skulle kunna säga. Lite Östermalm eller nåt. Om man börjar gå/åka längs Paseo de la Castellana från Atocha passerar man genom Salamanca. Först mycket affärer och sånt och sen precis som du skriver en hel del kontor. Ganska nära Plaza de Castilla på vänster sida av Paseo de la Castellana ligger ett område med höga hus och lite tjusiga konto , någon sa till mig att det var Madrids Manhattan... fast det är väl att ta i. Där finns fyra välkända , nybyggda (dom var inte färdiga när jag kom till Madrid men är det nu) höghus som kallas Cuatro Torres Business Area. Ungefär mittemot ligger också Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabeu. Lite internt Madrid-prat men... Salamanca är trevligast före dom stora kontorsområderna , närmare centrum , där finns affärer , köpcentrum , restauranger och en hel del uteserveringar längs Paseo de la Castellana.

Mr K sa...

Behövs som pumita sade ingen ursäkt för att visa Madridbilder - fantastisk stad - hoppas stort på ett eller besök där i år.