söndag, december 02, 2007

julkalendern

Såg första avsnittet av julkalendern i år. På senare år har det varit ganska dåligt med tittande på julkalendern för min del. Måste säga att jag tycker årets verkar bra , iallafall efter att ha sett ett avsnitt. Jag ska försöka se alla eller åtminstone dom flesta avsnitten med barnen. När jag själv var liten och öppnade luckor var nog Trolltider en favorit av dom jag kommer ihåg. Det här med en julkalender man öppnar luckor i verkar vara en ganska skandinavisk företeelse. Tror det finns i några andra länder som Tyskland och Holland men är inte alls så vanligt där som i dom nordiska länderna.

Här kan man se vilka julkalendrar som visats på TV sen starten 1960.

Jag och barnen lyssnade också på Teskedsgumman som är radions julkalender. Barnen var måttligt intresserade men lyssnade och skrattade ibland. Dottern som är 6 år tyckte det var en del konstiga ord som byka och kaffepetter. Ska jag vara ärlig så kändes den väl lite "gammaldags" men jag har ingen relation till Teskedsgumman direkt. Tror jag har sett något TVprogram som liten men inte när den var julkalender för det är jag för ung för att minnas. Jag har inget minne av att jag som barn läste böckerna.

För er som inte bor i Sverige , inte har TV eller inte kan se julkalendern när den går så finns den på den här sidan på svts web

10 kommentarer:

barajagjohanna.blogg.se sa...

Vad är det för julkalender i år? Det var väl 1991 tror jag, som det var Sunes jul - det bästa ever.

Pumita sa...

Wow, vad mycket du har postat idag! Och många intressanta inlägg. Får komma tillbaks ikväll och läsa. Då har jag mer tid eftersom jag inte tittar på julkalendern. ;)

Thérèse sa...

Johanna - En riktig jul heter den , har bara sett ett avsnitt men den verkar bra och "julig"

Pumita - ha ha , jag har mina dagar då jag inte skriver nåt och andra dagar då idéerna flödar.

Thérèse sa...

Johanna - jag tror inte jag har sett ett enda avsnitt av Sunes jul. Var för gammal för att ha kalender själv då och hade inte ban som tittade. Förstår om du inte tittar i år men den verkar ganska bra även för oss vuxna

barajagjohanna.blogg.se sa...

Ja, även om julkalendern främst är för barn, så kan det definitivt vara mysigt även för vuxna.

70-tals Per sa...

trolltider var bra, Staffan och Bengt, mysteriet på greveholm (2000-talet?). Staffan Westerberg hade väl det där konstiga grejen med syster yster och lillstrumpa minns jag. Den första kalendern jag minns var julen i Rulseröd. Såg förra årets julkalender på svt:s hemsida här i Madrid. Kvaliteten varierade lite.

Thérèse sa...

Johanna - ja det kan absolut vara mysigt för vuxna också

Per - jag så bara några avsnitt förra året och tyckte väl att den var så där men barnen gillade den också. Fast årets verkar mycket bättre

Sara sa...

Den enda julkalender som märkt mig är nog faktiskt trolltider... Trots att jag måste ha varit ganska liten då - eller just därför. Jag kommer i håg både sånger och repliker!

Tolken sa...

Hmm, teskedesgumman...
Men jag tror jag har sett de 8 senaste julkalendrarna och tyckt alla varit helt ok. Men inget man minns. Jag är nog i fel ålder, :-)

Thérèse sa...

Sara - jag var också ganska liten när den gick men jag kommer också ihåg en del sånger och repliker.

Tolken - ha ha , ja du är nog i fel ålder , inte den tänkta målgruppen för julkalendern. Fast det är ju mysigt att titta tillsammans med barnen