lördag, december 08, 2007

usla arbetsförhållanden

Ofta tänker vi inte på hur det vi handlar är producerat. Man går bara till affären och köper den mat man vill ha eller kläder och saker man gillar. Det kan ju ofta vara svårt och tidskrävande att ta reda på varifrån en vara eller råvaran till en produkt kommer och under vilka förhållanden den har producerats.

Idag rapporterade hjälporganisationen Actionaid om läget på bananplantager i Costa Rica. Plantagen besprutas med farliga kemikalier när arbetarna arbetar helt utan skyddskläder. Lönerna har sänkt och många tvingas arbeta 15 timmar om dagen för att få ihop till ackordet. Kvinnor tvingas till sex för att få behålla jobbet och dom som klagar får sparken. I Sverige äter vi 19 kilo bananer per person och år , många av dom från Costa Rica.

Nyligen rapporterades det om situationen för bomullsarbetare i Uzbekistan. Skolor stängs och barn tvingas ut på fälten för att skörda bomull. Arbetsdagarna är långa och slitsamma och dåligt betalda. Uzbekistan är en av världens största bomullsproducent och en del av bomullen hamnar i kläder som bland annat säljs hos HM.

Även tobak är en gröda där barnarbete ofta förekommer. I länder som Brasilien och Malawi där mycket tobak odlas arbetar barn på tobaksplantagen och plantagen besprutas utan att arbetarna alltid har skyddskläder. Tobak är dessutom en gröda som förstör miljön , jorden utarmas snabbt på näringsämnen och ny jord måste odlas upp inte sällan är det på nerhuggen eller bränd regnskog nya tobaksplantage växer upp.

En del av dom snittblommor vi kan köpa i Sverige vintertid odlas i Colombia under förhållanden som inte heller är särskilt trevliga.

Listan på varor som produceras under förhållanden som är vidriga för dom anställda och där barnarbete förekommer kan säkert göras hur lång som helst. Jag har hört om te, kaffe , kakao och mycket annat tidigare. Jag är själv inte så duktig på att ta reda på ursprunget på dom varor jag köper trots att jag blir väldigt arg och ledsen varje gång jag hör rapporter om hur varor och mat produceras under vidriga förhållanden. Jag skulle verkligen vilja bli bättre på det och handla mer rättvisemärkt men det är väl ren lathet och gammal vana. Så är det väl lite snålhet också , rättvisemärkt kaffe är ganska mycket dyrare men det är det egentligen värt att betala för att veta att det produceras schysst. Jag tycker dock att frågorna är väldigt viktiga och kan man som konsument påverka borde man göra det. Så är förstås frågan hur kontrollen går till av rättvisemärkta produkter och hur man kan veta att det verkligen är schysst producerat om det har rättvisestämpel. Så är det inte alltid lätt att välja när man står i affären kanske hungrig och stressad och det kanske inte alltid finns bra alternativ till det man vill köpa.

Inga kommentarer: