lördag, december 29, 2007

demokrati i Hong Kong , kanske



Hong Kong var ju aldrig någon demokrati under brittiskt styre och är det inte heller nu under kinesiskt. En valkommitté med 800 medlemmar utser i dag Hongkongs högsta ledare. Hälften av medlemmarna i områdets folkförsamling utses i direktval, medan resten handplockas av olika intresseorganisationer.

Straxt innan britterna lämnade över Hong Kong till Kina 1997
skapade Hongkongs brittiska ledning en så kallad Basic law, en grundlag, där full demokrati utlovades. Både den kinesiska och den brittiska regeringen godkände lagen, men ingen tidtabell angavs för demokratins förverkligande.Flera stora demonstrationer har hållits i Hongkong för att skynda på utvecklingen så att val av ledare enligt principen en röst per person kan hållas redan 2012.

Men folkkongressen lämnade negativt besked på lördagen att ett sådant val kan bli av först 2017.
Demokratiaktivisterna är en liten men väldigt aktiv skara i Hong Kong.

Eftersom Hong Kong är en av mina favoritstäder läser jag allt som skrivs om staden och glädjs med innevånarna om demokrati införs. Visst är bilden ovan med Hong Kongs flagga i förgrunden och vattnet och skyskraporna i bakgrunden vacker?

2 kommentarer:

Sara sa...

Vad din blogg är intressant!
Jag håller med dig, jag hoppas att hong kong (som jag blev alldeles förälskad i när jag var där i somras) kan bli demokratiskt.

Thérèse sa...

Sara - tack :) eller tack det samma , jag gillar verkligen din blogg. Läste om din resa till Hong Kong och jöt av bilderna. Är också förälskad i Hong Kong , har varit där tre gånger , senast för två år sen och ska säkert dit i framtiden. Gärna då till ett demokratiskt Hong Kong