onsdag, december 26, 2007

plastpåsar , bankomater och annat

I fredags kom barnens pappa hem från Madrid och ska nu stanna i Sverige. Jag och dottern var och mötte på flygplatsen. Sen åkte vi och handlade mat. Han började ta påsar och plocka i varorna men kom sen på att i Sverige betalar vi för plastpåsar i mataffären. Han fick också se att man på ICA har en hållare med små kort för cigaretter , snus och kondomer. Man tar sitt kort , håller fram det i kassan , betalar , går genom kassan och till en automat där man stoppar in det och får ut sin vara.

Naturligtvis stoppade han inte in sitt VISAkort uppochner i bankomaten. Sverige är det enda land jag känner till där man sätter in kortet uppochner i bankomaten. Brukar bli lite förvirrat varje gång man kommer hit efter en längre tid i utlandet. Varför gör vi det egentligen?
Redan i somras fick han förundras att man kunde betala på bussen med sms fast det fungerar bara om du har ett svenskt mobilabonnemang. Men min kompis upplyste häromdagen att vi var sena med det i Sverige , redan för 8 år sen kunde man betala med sms i Helsingfors.

Att det är kallt visste han ju men nu är det inte så kallt utan plusgrader och idag faktiskt sol. Madrid var tydligen rysligt kallt sista veckorna även om det var fler plusgrader. Särskilt inne i lägenheten var det kallt så han påpekade hur varmt jag hade det hemma. Man kan ju gå i t-shirt och shorts inne påpekade han. Så noterade han redan på resan från Arlanda att bilarna höll avstånd, gled åt sidan nä man ville köra om och trafiken var så lugn men precis som jag tyckte han det var väl mycket cyklister runt bilen i centrala Uppsala. Ha gav sig ut och handlade julklappar i värsta rusningen och noterade att trängsel i Uppsala är som en tisdagsförmiddag i Madrid. Håller med och tycker det är ganska skönt att slippa trängas men saknar folklivet. Den här stan kan vara ganska öde och folktom.

1 kommentar:

Mr K sa...

Ja, hur kommer det sig egentligen med bankomaterna?
Mycket underligt..