tisdag, december 18, 2007

Apotek

I dom flesta länder utanför Sverige är apoteken privata och lever på att sälja piller mot magont , huvudvärk , förstoppning , hosta , öronsus och annat. Det är inte alltid man är så där överdrivet noga med recept utan säger till kunden att du kan väl ta med det nästa gång. En hel del kul grejer säljs tydligen utan recept och billigt på apotek runt om i världen. När jag var i Indien fick jag höra att potensmedlet Viagra var både receptfritt och billigt. Fast hur det förhöll sig med den saken undersökte jag inte. Vid mitt enda besök på ett indiskt apotek nöjde jag mig med att köpa sårsprit , plåster och huvudvärkstabletter.

I Spanien finns otroligt många apotek. Det ligger minst ett i varje kvarter , ofta fler. Det känns lite obegripligt att alla kan gå runt , hur många kul piller och nikotintuggummin dom än säljer. Jag har även noterat samma sak i Paris. Den franska huvudstaden (och säkert dom flesta franska städer) kryllar av apotek. Verkar nästan vanligare än både caféer och bagerier. När jag gick in på apoteket i min Madridförort kunde jag ibland få lyssna på mina grannar när dom redogjorde för sina hjärtproblem , magbesvär eller ryggvärk en stund innan det blev min tur.På spanska apotek kan man utan recept köpa den här nästan självlysande rosa hostmedicinen. Den är helt suverän. Hostan försvinner nästan direkt. Det finns en receptfri hostmedicin som heter bisolvon även på svenska apotek men den är tämligen värdelös , iallafall om man vill bli av med hostan.I Hong Kong , där bilden är tagen , liksom i övriga Kina finns gott om apotek som säljer kinesisk medicin. Väldigt spännande att gå runt och titta i. Här hittar man små torkade fiskar , olika sjögräs , intressanta växter , mystiska torkade svampar och torkade djurhorn. Jag har även hört att torkad pulveriserade tigernos säljs för den påstås lugna bråkiga barn. Inget jag har sett själv som tur är. Tigrar är för sällsynta och vackra för att bli skjutna och få sina nosar malna och sålda på kinesiska apotek.

6 kommentarer:

Anna Malaga sa...

hej du, vad kul att prata med dig! Tack så mycket!
(Jag är inte alls här egentligen....jag sitter och översätter danska nyheter...;-))

Thérèse sa...

Anna - jättekul att prata med dig också även om jag blev totalt tom i huvudet när jag skulle komma med råd;) Lycka till med dom danska nyheterna

70-tals Per sa...

Den hostmedicinen är det bästa, bättre än cocilana etyfin.

Thérèse sa...

Per - den är suverän , hostan försvinner direkt

Anonym sa...

I want not approve on it. I think polite post. Particularly the appellation attracted me to study the unscathed story.

Anonym sa...

Nice dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.