fredag, december 14, 2007

marinarkeologi i Cadiz

Satt i bilen och rattade genom stan och försökte hålla undan för alla cyklister (den här stan vimlar av cyklister som inte har så bra koll på trafikregler. Kan vara irriterande när man kör bil här.) när jag hörde ett inressant radioprogram som jag bara inte kan motstå att rekommendera. Det handlade om några marinarkeologer som dök vid några vrak utanför staden Cadiz i södra Spanien. De spanska vattnen är rena eldoradot för marinarkeologer. Tusentals vrak ligger längs med kusterna -feniciska och romerska skepp, men framför allt spanska gallioner lastade med guld från Sydamerika. Men den spanska staten tar inte tillvara på landets rika kulturarv. Medan vrakplundrare är utrustade med djuphavsrobotar och stora expeditionsfartyg kämpar de statsanställda marinarkeologerna med minimala resurser.

Så är ni intresserade av historia och arkeologi i Atlanten utanför Cadiz gå in och lyssna HÄR

Cadiz är en otroligt vacker liten stad i södra Spanien. Staden grundades av fenicierna för över 3000 år den och anses vara en av Europas äldsta städer , äldre än Aten och Rom. Det är en verklig pärla. Man har ett litet fint museum där man kan följa stadens historia. Museets hemsida kunde väl vara lite roligare men , men. Är man svensk och har vägarna förbi så ta med passet för alla EU-medborgare går in gratis på museet. Bredvid museet ligger ett av stans mysigaste torg , det vackra och grönskande Plaza de Mina. Perfekt att sätta sig och ta en kaffe , ett glas vin eller några tapas efter ett museiebesök.


Museo de Cadiz vid Plaza de Mina

2 kommentarer:

Pumita sa...

Cádiz åker jag gärna till. Inte för att dyka efter skatter då men för att njuta av det vackra Spanien. :)

Thérèse sa...

Pumita - det tycker jag du ska göra någon gång. Cadiz är definitivt en av Spaniens mysigaste städer och den gamla delen är så pass liten att man lätt promenerar överallt. Blir man trött i fötterna finns alltid ett ställe att njuta en café con leche eller ett glas vin och kanske några tapas på. En häftig stad som känns lite karibisk/latinamerikansk faktiskt. Man har en av landets mest berömda karnevaler i februari också.