fredag, december 14, 2007

Parador

Parador är inte bara ett billigt och inte så gott starkt vin som finns på Systemet. Jag kanske har fördomar men jag har fått för mig att Parador är ett sånt vin som många unga dricker sig fulla på dom första gångerna och något parkbänksalkisarna som inte har pengar till sprit dricker. Alltså inget man stället på bordet på finmiddagen eller bjuder på , på en dejt.

Vad jag vet finns i Spanien inget vin som heter Parador även om det som säljs på Systembolaget är spanskt. I Spanien är Paradores istället ett slags statligt drivna hotell , ofta belägna i vackra kulturbyggnader som gamla slott eller kloster. Många är också väldigt vackert belägna med en fantastisk utsikt och vackra omgivningar. Paradorer har funnits sen 1928 i Spanien. Det är lyxiga hotell men priserna för att bo där är mycket bra. Paradores finns över hela landet. Nästa år kommer spanska staten att öppna den 100de Paradoren. Jag har själv aldrig bott på en Parador men många verkar väldigt mysiga så jag skulle gärna besöka och övernatta på en någon gång.

Här är en liten bildkavalkad som visar olika Paradorer som jag hittade på Wikipedia Samma system med lyxiga statliga hotell i gamla kulturbyggnader finns i Portugal men kallas där Pousadas

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Ett jättebra tips! Jag har ibland bott pâ paradores. Ett bra sätt att kunna underhâlla gamla slott och andra vackra byggnader.

70-tals Per sa...

Jag köpte en hel låda med parador (12 flaskor) när precis hade fått mitt studielån. Tror att det var det billagste då på den tiden. I Spanien kan man ju köpa riktigt uselt pissvin, men ändå vin. Den billigaste 1Liters tetran (Eroski, vino tinto) jag sett kostar 0.45€, dvs ungefär en 5:a.

barajagjohanna.blogg.se sa...

Bildkavalkad finns hos mig nu med. Från Paris. Precis som du ville. ;)

Thérèse sa...

Anna - ja visst är det ett jättebra sätt att kunna underhålla gamla slott och andra vackra byggnader. Jag skulle gärna bo på en parador någon gång.

Per - Hm , jag tror det spanska "pissvinet" mest används till matlagning. Möjligen dricker ungdomar det blandat med coca cola.

Johanna - vilka underbara bilder. Verkligen hur fina som helst. Gillar gränden där man ser Sacre Cour i bakgrunden