fredag, december 07, 2007

Arehucas

Jag gillar rom men dricker det alltför sällan. Har dock ett par flaskor stående i ett skåp här hemma så jag får väl skärpa mig. En av favoriterna är den venezuleanska romen Santa Teresa som jag faktiskt har två flaskor av hemma. Annars är en mörk kubansk rom aldrig fel.Den mesta romen kommer från Karibien. Men det görs faktiskt rom i Europa. På Kanarieöarna odlas sockerrör som sen omvandlas till denna ädla dryck. Jag har provat den kanariska romen Arehucas och tycker den är helt okey. Tyvärr tror jag inte att den går att hitta på Systembolaget. Men för den som besöker Gran Canaria och inte bara vill ligga på stranden finns det möjlighet att besöka Arehucas romfabrik , få en guidad tur i fabriken , provsmaka rom och handla i fabrikens butik. Det är lite billigare att köpa sin rom där än i affärer och på Las Palmas flygplats.Jag har aldrig besökt en romfabrik men några sherrybodegor i Cadizprovinsen i södra Spanien. Man får en guidad tur som är ganska intressant och för veta hur tillverkningen går till och det snålas inte vid provsmakningen. En lustig detalj är att diverse spanska kändisar har signerat faten som sherryn och romen lagras i. Tyvärr är det inte säkert att dom har guidning på andra språk än spanska. Även om jag själv inte har varit på Gran Canaria men hört att det är spanska som gäller på romfabriken.

Fábrica y Museo del Ron ligger i byn Arucas och dit tar man sig på en kvart från Las Palmas med buss 205, 206 och 210 eller hyrbil. Fabriken ligger på Era de San Pedro 2 i Arucas. Jag har bara smakat den mörka romen men det tillverkas också ljus rom och rom smaksatt med honung , citrus och kokos.

Oj vad sugen jag blev på att dricka rom när jag hade skrivit det här. Gärna festa hela natten , bli småberusad , dansa och hångla mot en bardisk och annat som ibland hör romdrickande till. Men det blir väl förhoppningsvis någon annan dag.

När jag skriver om rom måste jag få med en bild på Captain Morgan också. En favorit från Jamaica.


oh Captain , my Captain!

2 kommentarer:

Pumita sa...

Jag gillar rom om jag får den men tillbehören... mynta, lime och så, du vet. ;)

Thérèse sa...

Pumita - rom med dom tillbehören är inte fel , ska väl helst drickas i en patio i Havanna ;)