tisdag, maj 27, 2008

kinesisk klänning

Jag är ingen större shoppare , tvärtom köper jag ganska lite prylar. Visst tycker jag det är kul att köpa nya kläder men ändå gör jag det inte så otroligt ofta. Inte heller när jag är ute och reser köper jag speciellt mycket. Men i Tanger , Marocko köpte jag en stor , fin matta som tar upp nästan hela vardagsrummet som jag verkligen tycker om. I Singapore och Paris har jag bland annat köpt halsdukar jag tycker mycket om och använder flitigt. Jag har också några temuggar från Singapore och Caracas , Venezuela som blir flitigt använda. Även om jag kan tycka att temuggar som det står Venezuela på är lite överturistiskt.

Men allt man köper blir ju inte så flitigt använt. I Dungarpur i Indien köpte jag två armband som var bland dom minst pråliga jag kunde hitta i affären. Väl hemma i Sverige känns dom lite för pråliga för mig som nästan alltid har små smycken. Så dom har hittills legat oanvända.

I Kina för 2.5 år sen köpte jag en typsik kinesisk klänning , röd , mönstrad , kort ärm och hög hals. Den är fin och av bra kvalitet. Knälång med slits på båda sidorna. Men den har hängt oanvänd i garderoben i 2.5 år. Jag känner mig lite utklädd i den för den är inte direkt lik andra klänningar jag brukar använda. Känns lite väl annorlunda och jag klär mig ganska fegt och vanligt. Vet inte om en sån här klänning riktigt känns son min stil. Andra klänningar jag har köpt utomlands är i stil mer lika klänningar jag köpt och använder i Sverige så dom blir använda. Den här känns inte heller som nåt man tar på sig på stan en sommardag eller när man går på krogen med några kompisar. Eller är jag bara inskränkt? I Kina tror jag att jag skulle kunna använda den utan att det skulle kännas för konstigt men där är jag alltför sällan. Det var 2.5 år sen sist och jag har ingen resa dit planerad.

Posted by Picasa


Jag vill gärna ha lite råd. Kan man använda en sån här klänning och isåfall när och till vad? Eller ska den få fortsätta bo längst in i garderoben? Bilden är lite otydlig , tagen med min mobil , och klänningen är mer figursydd än den ser ut här.

Vi har väl säkert alla saker vi köpt utomlands som kändes okey då men väl hemma i Sverige fattar man inte hur man tänkte. Jag känner en som var i Manaus som ligger mitt inne i Amazonas i Brasilien. Han hade bland annat med sig ett fult halsband av träpärlor och en torkad piraya som kan hängas på väggen med sig hem. Båda grejerna ligger bortglömda i en låda. Jag har Maos lilla röda på kinesiska men den är inte särskilt flitigt läst. Jag är väldigt förtjust i mitt Majong-spel som jag köpte i Hong Kong även om det väldigt sällan används. Jag har ett pennställ som föreställer ett mexikanskt olmec-huvud. Det står i bokhyllan men inte så synligt.

Posted by Picasa


Den här kinesiska väckarklockan köpte jag på en marknad i Hong Kong. Den står mest i ett skåp även om den är rysligt effektiv. Den skräller så den nästan kan få döda att vakna upp.

Så berätta gärna om konstiga saker ni köpt på resor som sällan eller aldrig används och kom med råd hur jag ska göra med klänningen. Använda eller inte? När och var i så fall?

11 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Jag tycker att klänningen ser fin ut. Jag hade nog dock också haft lite svårt att hitta tillfällen att använda den, med tanke på att den är så pass annorlunda. Men en fest, eller när du går ut på puben och tar en öl - då tycker jag absolut du skulle kunna använda den. Gäller bara att våga. :)

När jag bodde i Paris köpte jag flera "partytoppar" som jag inte använt sedan jag kom hem. Det känns liksom inte som om de passar. De passade där och då, men här känns det bara fel. Ett linne kan jag fortfarande flitigt använda i sommar-Sverige, bara jag har fått lite färg, men de flesta känns bara fel. Det är lite tråkigt.

Thérèse sa...

Johanna - att den är så annorlunda gör väl att det är lite problem att hitta tillfällen att använda den. Men du har nog rätt , gäller bara att våga. När jag köpte den tänkte jag att det kunde vara kul med en annorlunda klänning men sen har den bara hängt i garderoben. Ska på fest i helgen får se om jag vågar då men troligen inte... tror inte riktigt den passar på den festen , inte så uppklätt

Thérèse sa...

Johanna- det kan vara ett problem överhuvudtaget när man köper kläder man tycker är kul och annorlunda för att kanske ha på en fest eller något. Sen vågar man inte riktigt använda dom eller tycker inte att dom passar så dom blir hängande i garderoben. Nu har jag inte så många fler såna plagg än den här klänningen men nåt finns det säkert och jag har varit på väg att köpa plagg som säkert inte skulle blivit använda så ofta

Sara sa...

Använd! Den är kanonfin, precis så där ska de se ut! Det här tycker jag vore snyggt:

På dagen: Med platta sandaler, och solglasögon. Och mycket armband är snyggt till de där klänningarna!

På krogen: Sandaler med klack (inga strumpbyxor) och kanske en kofta, eller en fin virkad sjal över axlarna!

Helena sa...

Senast jag var i Kina köpte jag på beställning en "kinajacka" (kavaj) liknande din klänning, till en kompis, han använder den vid festliga tillfällen, så visst kan du använda din klänning till fest eller bröllop. I Kina var det förr tradition att sy upp en sådan ny klänning till den kinesiska nyårsfesten.

Thérèse sa...

Sara - vilka bra tips , med en kofta eller virkad sjal blir den nog kanonfin. Fast svarta strumpbyxor skulle väl funka bra tycker jag. Hoppas jag vågar använda den.

Helena - jag tänkte länge använda min på ett bröllop men till slut fegade jag ur och gick och köpte en klänning istället. Borde faktiskt ha använt den. Kul att din kompis använder sin kinajacka.

SANDBARNET sa...

Klart du ska använda den. Den är ju hur snygg som helst. Jag håller med föregående talare. Ett par skor med klack och en snygg sjal om axlarna på krogen eller kanske ännu hellre en privat fest. Läckert! Vad det gäller kläder som man inte bär!? Nja, det skulle väl vara min marockanska festklänning då. Men den är verkligen för mycket för andra tillställningar... och tung... och lång... och obekväm... och varm. Sen har jag även en shilaba som jag ännu inte har använt i Spanien, men det är ju knappast en festklädsel och kanske lite för fin för att "handla mjölk".

barajagjohanna sa...

Svarta, inte heltäckande strumpbyxor passar nog.

Eller leggings va, Sara? ;)

Sara sa...

No leggings! Inte under några omständigheter!

Anonym sa...

Jag tycker att sådana klänningar är jättesnygga! Så jag tycker visst att du ska använda den. Sara här ovan gav bra tips.
/Anna S.

Thérèse sa...

Sandbarnet - jo jag vill ju använda den , har bara inte känts rätt.För jag tycker den är fin. Jag har indiska kläder som inte blir använda heller men på begära klädde jag mig indiskt för bloggen. Du kan kika här

Johanna och Sara - leggings är väl ok fast jag använder mest svarta strumpbyxor.

Anna - jag tycker egentligen också den är väldigt snygg. Jag har väl varit lite feg och inte vågat använda den. Ska försöka. Gillade också Saras förslag