fredag, maj 23, 2008

blok

En kompis berättade för mig att många bloggar kommer numera ut i bok. En bloggbok kallas tydligen blok. Jag hade ingen aning om att en del ger ut bok med dom bästa inläggen ur sina bloggar och jag har aldrig läst någon blok. Har själv aldrig haft en tanke på att min blogg skulle komma ut som bok. Fast jag antar att det är bloggar med betydligt större läskrets än min som får erbjudande från förlag. Dessutom hade jag tackat nej till ett sånt erbjudande.

Visst kan det säkert vara kul att få se sin blogg som en bok men samtidigt undrar jag varför man köper en blok. Alla mina inlägg både från den här bloggen och min gamla blogg som jag skrev i Madrid finns ju att läsa här på nätet helt gratis. Så varför skulle någon betala för att läsa samma inlägg i en bok?

I min gamla blogg som skrevs i Madrid finns inlägg om när jag jagar kackelackor med japanska kackelacksfällor gokiburi hoi , när jag irriterar mig på spansk byråkrati och helvetesföretaget Telefonica , jag längtar vansinnigt mycket efter saltlakrits , snubblar nästan över alla hånglande spanska par i parken där haschdoften ligger tät , åker till IKEA för att köpa knäckebröd , äter tapas och sunkig hemlevererad ful-kina-mat , dricker massor av cortado (kaffe med lite mjölk) blir för full på Santa Teresa rom (måste ju köpa en flaska som det står mitt namn på) , sjunger karaoke fast jag inte kan sjunga , skryter om mina barns framgångar i spanska språket och hur bra deras skolor är , hänger vid poolen , gnäller över att gasen i butano-behållaren är slut och därmed har jag inget varmvatten, följer fotbolls-VM slaviskt , bjuder en chockerad fransman på surströmming så han flyr ut på balkongen , en annan fransman lyckas jag chocka genom att bjuda på calimucho som är rödvin blandat med coca cola , så skriver jag om utlandssvenskar som Frippe och Noppe som spelar golf pratar aktier och sippar drinkar, så dricker jag för mycket Captain Morgan

Kanske var min blogg roligare när jag bodde i Madrid. I den här bloggen minns jag knappast vad jag skrivit men jag har väl gnällt över det usla svenska vädret och att jag känner mig ensam här i stan där jag knappt känner några, min cykel har blivit stulen och kommit tillbaka , jag har opererat mina knän och blivit frisk , har saknat Spanien ibland , gnällt över köttätande men det ska nog mest tas som ett skämt då jag aldrig gör det i vanliga livet och nu funderar på att bli en själv, klagat på franska folkets val av president , grubblat över hur jag inte ska tappa alltför mycket av min spanska nu när jag så sällan pratar, druckit alldeles för lite Captain Morgan.

Hur som helst vill någon läsa gamla grejer både här och i min gamla blogg så går det utmärkt att göra alldeles gratis. Någon blok kommer jag aldrig att ge ut. Men skulle någon vilja ge ut sin blogg som blok eller en bok ni skrivit och inte lyckas få ett förlag som nappar kan jag tipsa om en häftig sida där man kan göra sin egen bok. Där går det också bra att köpa böcker som andra gjort , både bloks och andra böcker.

Posted by Picasa

Oh Captain my Captain!

4 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Jag funderade också på det. Synd att vi missade varandra när du bodde i Madrid!

Thérèse sa...

Karlavagnen - ja det var synd att vi inte lyckades ta en fika eller nåt i Madrid

Monica sa...

Du, blokarna ges inte ut, de ger man ut alldeles själv, på tex vulkan.se Vill man så betalar man själv 2500 SEK för att få ISBN nummer, och då hamnar ens blok på kungliga biblioteket och blir beställningsbar hos bokhandlar. Gör man inte det kan man välja att bara göra en enda blok till sig själv och då betala 61 SEK (om det är mellan 60-120 sid elleer nåt) och om man vill sälja till intresserade för ett pris man själv sätter om man vill tjäna pengar på det. Det blir en jättefin pocketbok, och det behöver ju inte vara ens blog utan vilka texter som helst.

Monica sa...

Ojdå, jag hoppade visst över dina allra sista rader, du känner ju redan till vulkan! Jag har sett en blok därifrån, och själva pocketboken var faktiskt riktigt fin!