fredag, maj 23, 2008

aborter , lagar och män

Det görs uppskattningsvis 50 miljoner aborter i världen varje år. Av dessa är närmare 30 miljoner legala och nästan 20 miljoner är illegala abortingrepp. Uppskattningsvis dör 68 000 kvinnor varje år i samband med en illegal abort. Så klart är det bäst om man slipper genomgå en abort och man kan arbeta förebyggnade för att minska antalet aborter. Men hamnar man i en situation då man ser det som enda möjligheten anser jag att vi har en bra lagstiftning i Sverige. Där vem som helst oavsett plånbokens storlek kan få en medicinskt säker abort fram till 18 graviditetsveckan och kvinnan behöver inte uppge några skäl till sitt val att göra abort.

I vissa länder är frågan om abort väldigt kontroversiell och vissa länder har totalförbud mot abort , andra länder har vissa undantag där abort kan tillåtas. Så kan det förstås i praktiken vara förbjudet men har man pengar kan man alltid få en abort utförd på en privatklinik.

Den som är intresserad kan titta på den här kartan över abortlagar i världen.

Trots att det finns hur många skäl som helst för en kvinna att välja abort och hon är säker på att det är rätt beslut kan man bli känslomässigt påverkad och känna sig nedstämd. Man kan ibland också påverkas känslomässigt så pass allvarligt efter en abort att det får konsekvenser i vardagslivet. Man kan till exempel drabbas av sömnsvårigheter, ångest eller skuldkänslor. Fast hur man upplever det är oerhört individuellt och för dom som behöver finns möjlighet att gå och prata med en kurator på abortmottagningen.

Förhoppningsvis är inte kvinnan ensam utan det finns en man som kan stötta och kanske även han blir känslomässigt påverkad av aborten. Lever man i ett förhållande är det väl vanligen ett gemensamt beslut som man pratar om. Fast det kan ju också vara så att förhållandet är över eller det bara var en tillfällig historia med mannen. Ska man då berätta? Har han på något sätt rätt att veta? Borde det vara så att man ska uppge mannens namn så han blir kontaktad av sjukvården om inte kvinnan vill kontakta honom om det här?

Det kan ju vara så att han har familj och har varit ute och vänstrat eller att han hunnit skaffa ett nytt förhållande. Då kanske det bara gör mer skada en nytta om ett gammalt ex eller en gammal engångshistoria dyker upp några månader senare och berättar att hon är gravid och ska göra abort. Frun eller den nya flickvännen lär knappast uppskatta en sån situation och det är ju inte så mycket mannen kan göra. Fast visst borde han kunna vara lite stöd men det kanske finns andra i kvinnans närhet som är ett bättre stöd än ett gammalt ex hon knappt pratat med på månader eller en man hon knappast känner. Naturligtvis tycker jag att mannen får ta konsekvenserna och ställa upp för barnet om kvinnan väljer att föda det oavsett om han har familj, ny flickvän eller något annat men det är ju en annan diskussion.

Jag frågade en kille vad han tyckte om det här och han sa att han inte ansåg att mannen har rätt att veta och ibland kanske det är bäst att inte veta. "Det man inte vet har man inte ont av" som han uttryckte det. Fast det känns ju också som en ganska självisk inställning och jag vet inte om den är representativ för majoriteten av männen.

Personligen tycker jag inte att mannen har någon automatisk rätt att få veta. Det är upp till kvinnan om hon vill berätta eller inte. Samtidigt kan jag tycka att det borde vara mannes angelägenhet lika mycket som kvinnans. Dom flesta vill nog berätta och det kan ju vara schysst att tala om det men många gånger kanske det är lika bra eller bättre att låta bli. Det finns ju inget rätt och fel eller någon mall hur man ska göra. Var och en får väl besluta vad som känns bäst i just den situationen den personen befinner sig. Men vad tycker ni som läser? Har mannen alltid rätt att få veta eller finns det situationer där det är bättre att låta bli att berätta?

10 kommentarer:

Sara sa...

Jag tycker nog egentligen att mannen ska få veta. Men det är för att jag tycker att det är viktigt att ett barn ska vara en angelägenhet för bägge inblandade... (vilket iofs inte håller om det var ett one night stand, eller så), och det är för att jag tycker att det är viktigt att dela på allt; barnomsorg, föräldraledighet... och även de svåra besluten.
Men abort och barn har liksom alltid varit en kvinnlig angelägenhet.

Thérèse sa...

Sara - Principiellt håller jag nog med dig och har man ett förhållande känns det ju självklart. Men är det någon poäng att ringa upp ett gammalt ex eller one-night-stand bara för att han ska få veta? Kanske skönast för alla inblandade att låta bli i en sån situation, eller bör man ändå berätta? Håller helt med om att man ska dela på allt kring barnet oavsett om man lever ihop eller inte när man får/har barn.

Sara sa...

Alltså det dâr är ju svårt. Rent principiellt skulle jag vilja sâga ja. Men jag skulle nog ha reagerat annorlunda, och inte sagt någonting. Svårt att vara principfast. ;)

Och om man säger någonting; och exet skulle vilja behålla barnet. Vad gör man då? Där finns ju en ojämlikhet, det är kvinnan som bestämmer. Jag har en vän som det inträffade för. Hans flickvän blev gravid, han ville ha barnet. Men hon gjorde abort. Jag kan inte ens beskriva hur han tog det. Förhållandet tog slut ganska snabbt efteråt.

Anonym sa...

Det här är inga lätta frågor. Jag anser att kvinnan har veto när det gäller att besluta huruvida barnet ska behållas eller ej, eftersom det är i hennes kropp barnet finns.

Men jag anser att mannen har rätt att veta att kvinnan är gravid, eftersom han har skapat barnet lika mycket som kvinnan har gjort. Om jag vore man skulle jag känna mig lurad och besviken om kvinnan inte berättade att hon blivit gravid och att hon funderar på abort. Det skulle kännas hemskt om kvinnan gjort abort utan att jag (om jag vore man, alltså) ens visste om att hon blivit gravid. Det är en så pass stor grej, att tilliten skulle försvinna.
/Anna

Thérèse sa...

Sara - det är så klart en annan svår situation om exet vill behålla barnet och det bästa är ju så klart om man kan ta ett gemensamt beslut. Men jag tycker nog att kvinnan ska ha veto i frågan för hon ska inte tvingas bära och föda ett barn hon inte vill ha

Anna - jo så klart borde man berätta och i ett förhållande är det väl självklart men att ringa upp ett gammalt ex som har ny flickvän eller ett ex man inte haft kontakt med på länge kanske inte alltid ger något. Kanske känner man att det är bättre att låta bli att säga nåt

Lisa sa...

Jag tycker nog att mannen har rätt att veta, sen kan det ju finnas vissa omständigheter som gör att man kanske kan tycka annorlunda. Men rent generellt tycker jag så. Förvisso är det kvinnans kropp, men det är mannens barn också...

Thérèse sa...

Lisa - jag kan nog också tycka att han har rätt att veta men kanske ingen automatisk rätt. Eftersom många män är så knepiga (fördomar) så kan jag tänka mig att en hel del skulle föredra att inte veta om dom inte längre var tillsammans med tjejen. Synd att ingen kille kommentarade det här inlägget egentligen. Fast det är få killar som kommenterar här överhuvudtaget

Anonym sa...

Jag anser att man bör tala om att man blivit gravid även om det varit ett one night stand, eller om förhållandet varat en mycket kort tid och man kanske gått vidare med sitt liv.

Det är klart att det skulle vara jobbigt att behöva ta kontakt med en man som man gjort slut med, och kanske har ett nytt förhållande redan, och berätta att man är gravid. Trots det tycker jag rent moraliskt att man bör göra det, för mannen i fråga är lika ansvarig för det som hänt. Han ska ha vetskap, tycker jag, även då båda är överens om att abort är det bästa i situationen.

Nu låter jag som en moraltant, men det bästa är naturligtvis att se till att aldrig hamna i den situationen öht. Vill man inte ha barn ska man se till att det inte blir några.
/Anna

Thérèse sa...

Anna -du låter absolut inte som en moraltant och i princip tycker jag nog du har rätt. Samtidigt kan ja förstå att man inte ringer upp ett gammalt ex eller one night stand för en sån grej. Det kanske bara blir jobbigt och han vill kanske inte veta eller man vet att han inte skulle bry sig och vad är då vitsen med det? Om hela situationen kring att göra abort känns jobbig känns det nog ännu jobbigare att ringa upp ett ex som inte vill veta eller inte bryr sig. Sånt vet man nog ofta. Om jag får vara fördomsfull så kan ju män vara minst sagt knepiga när det gäller relationer, eller så är det mig det är fel på.

Lite synd att bara tjejer har kommenterat det här inlägget. Hade varit intressant med en eller ett par killars åsikter

Anonym sa...

men barnet då.HAr det inte rätt att få veta???Ingen av er resonerar att det faktiskt finns en person som har rätt att få veta vems h*ns pappa är?
Vadå inte ringa upp ett omenightstand? För att det är en obekväm situation?