torsdag, maj 29, 2008

vägsniglar , fartdårar och annat störande

Jag har inte kört bil i så många länder kanske 5-6 stycken. Mest har jag kört i Sverige och en hel del i Spanien. Den spanska trafiken är definitivt hetsigare , färre håller hastighetsgränser och få håller avstånd till bilen framför. Fast varför skulle man? Bilen framför ska ju ändå alltid köras om. Kommer man mot ett trafikljus , bilkö eller annat hinder håller man farten och tvärbromsar och gärna då med varningsblinkers på. Spanjorer som kan vara sävliga och verkligen personifiera mañana-mentaliteten får plötsligt extremt bråttom när dom sätter sig bakom en ratt. En taxiresa i Sydeuropa kan visa upp en rad sätt att förlora körkortet eller åtminstone få böter i Sverige.

Tidigare hade man en promillegräns på 0.8 och kollade bara nykterhet vid olyckor så många drack några öl eller lite vin och körde. Nu har man sänkt promillegränsen till svensk nivå och det finns kontroller ute på vägarna. Man har inga lampor på dagtid och spanjorernas sätt att parkera kan vara minst sagt kreativt.Jag försöker verkligen att inte reta mig på medtrafikanter även om dom är av den typen att man undrar om dom köpte sitt körkort på postorder. Jag brukar nästan alltid också hålla hastighetsgränser och överhuvudtaget köra väldigt laglydigt.

Ändå finns det beteenden hos medtrafikanter som är lätt att reta sig på. Många nya bilar verkar sakna blinkers eller så vet inte föraren hur dessa ska användas. Att börja blinka samtidigt som man svänger känns inte heller helt okey men tyvärr inte ovanligt. Visst är det okey om folk vill vara vägsniglar för mig men ligger man och puttrar långt under tillåten hastighet kan man väl åtminstone hålla till höger och inte ligga mitt i vägen. Jag gillar inte heller när bilar ligger för nära och inte har något avstånd alls till bilen framför. Särskilt irriterande om jag kör bilen framför. Bilar som vinglar mellan filer och inte kan bestämma sig är inte heller kul att ligga bakom. Våghalsiga omkörningar och folk som kör väldigt mycket för fort känns inte heller bra.

Så tycker jag det är jobbigt med cyklister som ligger väldigt nära bilen och vinglar omkring eller cyklister som bara cyklar ut i gatan utan att se sig för. Dom kan dyka upp väldigt plötsligt och snabbt.

Nu låter det som om jag retar mig på väldigt mycket i trafiken men så är det inte riktigt. Jag är ganska lugn och försöker acceptera även dom som kanske inte borde köra så mycket. Så för att få lite diskussion här , vad retar ni er på i trafiken? Behöver inte bara vara sånt man upplever när man kör bil. Även ni som mest cyklar eller går retar väl er på något.

3 kommentarer:

Ci sa...

I min lilla by gäller definitivt mañana mentaliteten. Detta retar mig inte särskilt eftersom jag ofta själv stannar och pratar med någon jag känner på gatan och struntar i bilarna som köar bakom, men på morgonen har jag väldigt knappt om tid när jag ska lämna två barn på olika ställen och därefter ta mig till jobbet. Varenda minut är noga medberäknad i schemat och då blir jag GALEN om bilen framför mig stannar och börjar prata med någon! Då lägger jag mig på tutan och svär som en borstbindare... men annars tycker jag att allt är frid och fröjd i den spanska trafiken!

Sara sa...

Här i Montpellier retar jag mig på att folk aldrig stannar vid stoppskyltar/aldrig lämnar företräde/parkerar på trottoarerna/i alla avseenden kör som de är kraftigt berusade, trots att de inte är det.
När jag kommer till Falun och kör bil där känns det som att allt går i slowmotion. Det är så trevligt och stillsamt att köra på något sätt... ;)

Thérèse sa...

Ci - Nej jag håller egentligen med , jag tycker det är helt okey att köra i Spanien. Det som stör mig mest är alla bilköer fast det beror väl på i vilken stad man kör. Så tycker jag ibland att det går väl fort och hetsigt på spanska motorvägar.

Sara - precis , jag tyckte också trafiken gick i slowmotion när jag kom tillbaka till Sverige och inte hade kört bil där på ganska länge