måndag, maj 12, 2008

pajillasI inlägget köp 11 betala för 10 så skrev jag om Venezuela. Jag reste runt där i lite mer än en månad för några år sen. Det är verkligen ett fantastiskt land att turista i. Där finns allt från Amazonas regnskog , Andernas bergstoppar , världens högsta vattenfall och karibiska stränder och öar. Det är väldigt billigt att bo , äta , resa och leva där och det finns mycket kul att se och göra. Så det är verkligen ett land jag kan rekommendera och jag vill gärna tillbaka någon gång.

Nästan jämt och överallt spelas hög musik , nästan alltid karibiska rytmer. Människor är vänliga och pratar gärna med turister. Fast folk är i allmänhet ganska trevliga överallt.

En märklig sak som skiljer Venezuela från dom flesta länder jag har besökt är att man verkar gilla sugrör extremt mycket. Alltid när man köper något att dricka får man sugrör. Då behöver det inte vara en så tjusig drink som på bilden utan även när man köper en flaska vatten på en bensinmack får man sugrör på köpet. Många gånger betalade jag och tog jag min vattenflaska, läsk eller juice och började gå när någon ropade mig tillbaka för att jag hade glömt sugrör. Tror att jag använde fler sugrör den månaden i Venezuela än jag gör i Sverige på flera år. För jag är verkligen ingen storkonsument av sugrör. Visst kan det väl vara okey att dricka ur sugrör men man klarar sig utmärkt utan och det blir aldrig av att jag köper några.

5 kommentarer:

Sara sa...

I Asien är de ocksa galna i sugrör! I Taiwan fick man dugrör till ALLT. Tom kaffe och te. Bad man om sa bara ett glas vatten serverades det ocksa med sugrör...

christel sa...

Japp precis som Sara skriver så är det väldigt vanligt med sugrör i Asien. Om man köper en läsk/vatten på flaska eller burk får man alltid med sugrör. Jag pratade med en person om det när jag reste runt i Thailand och fick höra att det ansågs som "äckligt" att dricka direkt ur flaskan eller burken, därför att man inte visste om något smutsigt kommit på burkens öppning sen innan, precis vart man sätter munnen för att dricka.

Det som också är vanligt i Sydostasien är att man kan köpa te, kaffe, fruktjuicer mm ur påse med sugrör. Praktiskt om man är "on-the-go" och inte behöver ställa ner den. Påsen är försluten med gummiband som man bär den i.

Thérèse sa...

Sara - det är sant , i Asien gillar dom också sugrör. Kaffe och te låter knepigt att dricka ur sugrör

Christel - jo jag har sett såna där påsar men inte vågat mig på att köpa. Tycker det går alldeles utmärkt att bära med sig en pappmugg med kaffe istället om man nu måste bära omkring på sitt kaffe

SANDBARNET sa...

Ooooh ett ord man ska vara försiktig med om man inte pratar spanska. Sugrör funkar bra dock... heter tydligen även cañita.

nina sa...

Jag känner igen mig i beskrivningen av sugrörsanvändandet i Venezuela. Här i Costa Rica använder man också pajillas i alla drycker, från cola på flaska till dryck i plastpåse och kaffe. De som man får till kaffet är pyttesmå och röda och används både till att röra om och att dricka ur.

Den enda dryck man inte får sugrör till är öl tror jag, men då får man is istället. :-)