tisdag, maj 27, 2008

spanjorskornas frisyrer

För många år sen när jag gick till en frisör krockade jag nästan med en äldre dam i dörren på väg in. Damen hade ett enormt uppburrat vitt hår , det såg nästan ut som om hon hade en svan i håret. Frisören berättade att hon kom en gång i veckan för att "lägga håret" det vill säga kamma och burra upp det.

I Sverige kanske det inte är så vanligt att man går till frisören bara för att kamm , föna och fixa håret. Men i Spanien är det inget ovanligt. Många spanska kvinnor går regelbundet och peinarse - kammar sig det vill säga fixar håret utan att klippa det. Inför en större fest är det nästan obligatoriskt att göra det. Liksom inför helger som till exempel jul och nyår. Många gör det också regelbundet en eller ett par gånger i månaden.

I Spanien är det nästan obligatoriskt att färga håret. Gråa strån får absolut inte synas om man är under 80 år. Många spanjorskor verkar också ha en förkärlek för blont hår. Fast det är inte alltid det blir så bra eller ser särskilt naturligt ut. Det är inte ovanligt med konstiga gula nyanser som ser väldigt onaturliga ut samt att man ofta glömmer ögonbrynen. Gult hår och mörka ögonbryn ser inte alltid så naturligt ut.

Generellt så tror jag att dom flesta spanjorskor lägger mer tid och pengar på sitt yttre än dom flesta svenskor. Man går ofta till frisören och fixar håret , går regelbundet på manikyr och likande. Ska man generalisera tror jag också spanjorskor konsumerar mer smink och kläder. Att vara lite mer naturligt sminkad det vill säga med bara lite smink är betydligt vanligare i Sverige än i Spanien. I Spanien sminkar man sig gärna så det syns ordentligt fast utan att se alltför extremt och spacklat ut. Många ser ut som damerna som jobbar på NKs parfymavdelning.

7 kommentarer:

Ci sa...

Jag kan inte annat än att hålla med! Att sitta hos frisören en förmiddag är världens upplevelse i Spanien. Mängder med kaffe och skvaller och skryt och skrän. Tanterna sitter med sina rullar i håret, pedikyr och klagar på svärdottern som inte har vett att skura toaletten med klorin tre gånger om dagen! Ofta sitter där tanter som inte ens ska göra något med sitt hår, utan bara är där för att pladdra. Jag har inte mindre än SJU frisörsalonger inom en radie av två kvarter kring mitt hus!!!

Thérèse sa...

Ci - ha ha stämmer precis , alltid fullt av tanter som skvallrar och dricker kaffe och klagar på att svärdottern inte skurar toaletten med klorin tre gånger om dagen. Mina granntanter var verkligen mästare i skvaller och hade järnkoll på alla i huset och drog sig inte för att fråga ut mig om allt när vi möttes

Sara Ganneby sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lisa sa...

I Sverige verkar det som om det inte riktigt får synas att man lägger ner tid och pengar på sitt utseende. Man sminkar sig omsorgsfullt för en naturlig look och går och tränar för att få en perfekt kropp. Jag tycker att folk här är mycket medvetna om hur de ser ut, men det ska gärna verka lite nonchalant, omedvetet :)

Anonym sa...

Är det billigt att gå till frissan i Spanien? Jag tycker att det är ganska dyrt här i Sverige, visst det beror ju på vad man ska göra, men ändå.
/Anna S.

Thérèse sa...

Sara - ha ha låter inte så snyggt. Egentligen har jag inget emot grått hår utan tycker det kan vara väldigt fint ibland men tror att jag själv kommer att färga den dagen det dyker upp gråa strån i mitt hår.

Lisa - ha ha precis , i Sverige ska det vara naturligt och verka som om man inte gör något trots att det ligger mycket tid och jobb bakom.

Anna - du har nog rätt , i Sverige är det ju ganska dyrt att gå till frisören bara att klippa sig och ska man dessutom färga eller slinga då drar priset i väg ordentligt. Jag har bara klippt mig i Spanien och inte färgat men har alltid varit supernöjd. Det är väl ungefär halva priset att klippa sig där

Sara sa...

Naturligt grått är helt klart snyggt!

(Jag är dock skeptisk när det gäller unga tjejer som hade tänkt sig en blondering men kom hem med några grå toner...)