onsdag, maj 07, 2008

affischkonst

Ibland tänker jag att jag kanske inte bara skulle skriva om Spanien och utlandet utan också lite om Uppsala som sen 1 år är min hemstad. Fast det blir liksom inte av. Det är inte lika lätt och självklart som att skriva om Madrid och spanska fenomen. Sen är jag ju dålig på att turista i Uppsala nu när jag bor här.

Men jag var nyligen på vernissage på Uppsala konstmuseum Det var en utställning med affischkonst från 70-talet som invigdes av konstnären Carl Johan de Geer. Utställningen kommer att pågå till 21 maj och är gratis , vill man gå in på museet så kostar det 30 kronor men första onsdagen i varje månad är det fri entré. Museet huserar på 3 våningar på Uppsala Slott och har gamla holländska 1600-1700-tals tavlor , Bruno Liljefors tavlor , Uppsala Ekeby keramik och mycket annat och är absolut värt ett besök.
Jag tog en del bilder på affischerna med min mobilkamera under vernissaget. På något sätt blir man glad av dom där 70-tals affischerna även om det kanske inte alltid var så realistiskt och ibland väl extremt. Men engagemanget var det absolut inte något fel på. Så titta och njut och har ni vägarna förbi Uppsala kan jag absolut rekommendera ett besök. Det fanns många fler roliga affischer än dom som syns här men det var svårt att fota för det var otroligt mycket folk på vernissaget.

Visst blir man glad på något sätt kanske speciellt av den första och den fjärde. Ibland önskar jag att jag var lite mer cool , tuff , protest , rock och punk och inte en så vanlig som jag är. Men det kanske vore lite patetiskt att vara punk i min ålder förstås.

1 kommentar:

70-tals Per sa...

Jag såg bilden med "kuken" på internet för nåt år sedan och trodde det var typisk punk alá tidigt 80-tal, jag skrattade gott. Men den är skapad av Carl Johan de Geer runt 67, men han var tydligen före sin tid när det gällde politisk provokation.

de Geer ställdes till åtal för trycket men försvarsadvokaten pläderade om att det inte fanns någon koppling mellan skändning och subjeketet kuken. En överste löjtnant skrockade när han såg bilden: -Ja, jag har då alltid sagt att det är kuk i den svanska flaggan!