onsdag, maj 07, 2008

vegetariskt i Spanien

När jag skrev om jamon serrano blev det i kommentarerna lite diskussion om att vara vegetarian utomlands. När jag bodde i Madrid och skrev bloggen Mitt liv i utlandet (den fick byta namn och plats när jag flyttat tillbaka till Sverige) skrev jag ibland om att vara vegetarian i Spanien. Jag har inte ätit kött eller fisk på 21 år och hade inga planer på att börja med det i Madrid.

Jag tycker det är både lätt och svårt att vara vegetarian i Spanien. Det är mycket mer ovanligt än i Sverige. Jag har aldrig träffat någon spansk vegetarian. Men det har aldrig hänt att någon har tyckt jag varit konstig eller börjat fråga ut mig varför jag inte äter kött. Men jag vet ju förstås inte vad dom tänkt eller sagt bakom min rygg. Går man ut och äter är det inte säkert det finns vegetariskt på menyn och det som kallas vegetariskt kan mycket väl innehålla kött eller fisk. Som Bocadillo Vegetal (ungefär vegetarisk baguette) som ofta innehåller tonfisk och ibland kan den innehålla kyckling. Skinka är också populärt att ha i spansk vegetarisk mat.

Någon gång har jag läst eller hört att det där med att smussla ner lite skinka i mat där det inte borde vara är en kvarleva från tiden efter spansk reconquista - den kristna återerövringen av den iberiska halvön från muslimerna. Muslimerna eller morerna som om kallas härskade över stora delar av nuvarande Spanien mellan 711-1492. Efter la reconquista skulle alla muslimer ut ur landet och alla som möjligen var "smygmuslimer" upptäckas. Som ett test smusslades skinka in i mat där den egentligen inte hörde hemma och pillade man bort den när man upptäckte skinka bland grönsaker eller fisk var man avslöjad som muslim. Idag råder religionsfrihet i Spanien men det här sättet att laga mat lever fortfarande kvar. Fast jag vet inte riktigt om det här stämmer eller är en myt men någon har berättat det för mig.

I spanska livsmedelsaffärer och på restauranger finns inte heller det enorma utbud av quorn , sojaprodukter , veg.biffar och liknande som det finns i Sverige. Quorn har jag aldrig sett i Spanien och vill man hitta sojaprodukter får man leta på hälsokostaffärer men även där är utbudet dåligt och dyrt.

Går man på marknad i Spanien är grönsakerna oerhört fräscha , smakar mer än i Sverige och behöver inte kosta alltför mycket. Det är en av dom stora fördelarna med att vara vegetarian eller äta mycket vegetariskt i Spanien. Jag har aldrig upplevt det som ett problem att vara vegetarian i Spanien även om utbudet på restauranger inte är lika stort som i Sverige.

Exempel på vanliga och goda vegetariska tapas är:

Champiñones al ajillo - vitlöksstekta champinjoner
Patatas bravas - friterad potatis i stark tomatsås
Patatas ail-oli - potatissallad med mycket vitlök
Gazpacho - kall grönsakssoppa
Tortilla - potatisomelett som serveras kall
Queso de Cabra - spansk getost
Queso Machengo - Machengo ost , en spansk hård ost som äts i tjocka trekantiga skivor
Piementos fritos - stekta små gröna paprikor
Pisto - en grönsaksgryta som bl.a innehåller potatis , lök , paprika och tomat
Acetunas - oliver (ingenstans är oliverna så goda som i Spanien)

3 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Haha! "Vanligt med skinka i spansk vegetarisk mat." Kul för oss vegetarianer, liksom. :)

Thérèse sa...

Johanna - visst är det... men man kan alltid fråga och envisas med att man inte vill ha skinka, tonfisk eller kyckling på sin veg.smörgås. och det finns ju en hel del vegetariska rätter som dom jag nämner i inlägget. Men som sagt det där med att vara vegetarian verkar nästan okänt i Spanien , jag har aldrig träffat en spansk vegetarian

Mari sa...

Hej!
Jag ska åka till Valencia i sommar och undrar lite om den vegetariska maten. Det var jättebra tips du skrivit upp här, men har du fler förslag på vegetariska varmrätter?