torsdag, maj 15, 2008

matpriser och hungerkravaller

Jag brukar baka ibland. Oftast blir det matbröd. Olivbröd är en favorit som är lätt att göra och blir väldigt gott. När jag före jul köpte en liten påse mjöl på Willys kostade den 6.50 och nu kostar samma påse 9.50. En ökning på 46%. Alla har säkert märkt att matpriserna på kort tid ökat ganska mycket både i Sverige och utomlands. För mig och dom flesta andra svenskar är dom där tre kronorna mjölet har ökat med en ganska liten summa och vi kan fortsätta köpa det och annan mat.

För många människor i världen är den ökningen skillnaden mellan att äta sig mätt och svälta. Världsmarkandspriset på ris som är en basföda för miljarder människor har fördubblats sedan årsskiftet, vete har ökat med 130% och priset på många andra grödor har stigit kraftigt.Nyligen såg jag en lista över länder som sedan årsskiftet drabbats av hungerkravaller. Den var skrämmande lång. Jag kommer inte ihåg alla länder men några är

Haiti , Niger, Senegal, Kamerun, Burkina Faso, Somalia Marocko, Mauretanien, Elfenbenskusten, Egypten, Mexiko, Jemen, Indien, Indonesien, Filippinerna med fler. Enligt FNs jordbruksorgan FAO råder det extrem matkris i 36 länder. Enligt Världsbanken hotas 100 miljoner människor av svår hunger.

Jag har inte fördjupat mig i ämnet men har förstått att det finns många orsaker som bland annat dåliga skördar , mer spannmål går till drivmedel istället för mat , ökade produktions- och transportkostnader på grund av stigande priser på olja och gas, ökad efterfrågan från Kina och Indien mm. FN har begärt 500 miljoner dollar i extra nödhjälpsbidrag av sina medlemsstater. Att kunna äta sig mätt varje dag på en nyttig och varierande kost borde vara en mänsklig rättighet men tyvärr är det inte det för väldigt många människor i världen.

Samtidigt har många som handlar med livsmedel sett kraftigt ökade vinster. Fyra multinationella företag står för merparten av all handel med livsmedel. Det är amerikanska Cargill, Bunge och Archer Daniels Midland, samt franska Louis Dreyfus. Cargill ökade vinsten med 86% till 6,4 miljarder kronor under perioden december till och med februari. Archer Daniels Midland ökade vinsten med 42% till 3,2 miljarder kronor under december till februari.

8 kommentarer:

Sara sa...

Det här är skrämmande. I delar av världen där man inte har några marginaler kan det betyda allt. Samtidigt som det finns människor som tjänar stora pengar på det här.
I Frankrike är många oroliga: matpriserna har ökat med upp till 30 procent, och det känns verkligen. Visst kan man låta bli att shoppa, men mjölk, bröd och mjöl kan man inte hoppa över.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Vem vill äta mjöl när det finns kött?

Det är sällan man är i behov av bröd. Men det kan iofs vara bra när man skall äta hamburgare.

Thérèse sa...

Sra - jo jag tycker det är riktigt otäckt.

Nikas - hur var det hon sa Marie Antoinette? Om folket inte har bröd får dom väl äta kakor....Fast kött kan knappast jämföras med varken bröd eller kakor som är gott och trevligt. Kött är knappast människoföda. Prva en burgare av quorn , soja eller grönsaker mellan brödet nästa gång du blir sugen på hamburgare , både godare och nyttigare

Anonym sa...

Marie Antoinette sade inte kakor - hon sade bakelser!

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Nyss sagda sades av mig, d v s Niklas (fd Hans Ångest)

Hanna sa...

anonym,
Egentligen sa hon faktiskt varken eller. Citatet tillskrivs vanligen Marie Antoinette, men var känt redan tidigare än så. Det handlar om en skröna som kommit till för att visa på målfigurens skeva verklighetsuppfattning.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Hanna - jag vet. Ville bara rätta Therese. Bakelser ligger närmare vid en översättning av brioche.

Thérèse sa...

Niklas - hon sa visst kakor och jag är inte helt tvärsäker på att brioche är det korrekta franska ordet. Fast precis som Hanna skriver det är troligen en skröna för att visa målgruppens skreva verklighetsuppfattning. Säkert åt hon kött också Marie Antoinette så hon hade en klart skrev verklighetsuppfattning.

Hanna - ja det är så klart korrekt , har också hört att det är en skröna som finns omtalad redan tidigare. Jag har också hört att Marie Antoinette ska haft en del koll på hur folk hade det och fått oförtjänt dåligt rykte på den punkten i historieböckerna