lördag, maj 17, 2008

Blogga om Spanien

Jag började blogga när jag bodde i Madrid. Då skrev jag mycket om att bo utomlands, längtan efter saltlakrits , skillnader mellan Sverige och Spanien och annat. Ofta var det små vardasgrejer som var annorlunda i Spanien som jag tog upp. Eftersom jag inte längre har någon vardag i Spanien känns det svårare och svårare att skriva om Spanien. Visst har jag mailkontakt med folk som bor där och visst läser jag spanska tidningar på nätet men det blir liksom inte samma sak som när jag själv levde där. Skriva om svensk vardag på svenska lockar inte så mycket.

Även om Spanien på många sätt är ett land som känns väldigt hemma är jag inte något fanatiskt Spanien-freak. Totalt har jag bott i Spanien i två år och klarar mig bra , vet hur saker fugerar , hur man beter sig och kan språket. Visst skulle jag kunna bo där igen och visst saknar jag vissa saker som storstad , värmen, folklivet och annat. Om jag någon gång flyttar utomlands igen så kan det lika gärna bli ett helt annat land och alla mina framtida utlandsresor kommer inte att gå till Spanien eller spansktalande länder.

Fast jag ska erkänna att jag nyligen var så otroligt trött och less på att bo här att jag sökte ett par jobb i Spanien, började leta lägenhet och hade mycket långtgående planer på att flytta. Jag kände att jag bara måste bort. Kanske har jag någon rastlöshet inom mig som jag inte riktigt vet om själv. Fast ska man flytta bör väl det primära skälet vara att man vill till en plats och inte att man vill från en plats. Insåg också att jag har mitt liv här just nu men vem vet hur det blir i framtiden. Det kan bli Spanien , något annat land, en annan svensk stad eller så blir jag kvar här. Fast visst leker jag med tanken och när tillvaron här känns outhärdlig kollar jag ibland jobb i utlandet. Visst har jag fått riktigt ordentlig ångest och vill bort. Men ångest går ju att bota med vodka , kul piller och kul gräs... Nejdå jag skämtar, att hålla på med sånt är inte direkt min grej, ångest är kanske fel ord att använda jag var less och vill bort men många dagar trivs jag också bra här. Det är inte särskilt troligt att jag flyttar någonstans på länge även om man så klart aldrig ska säga aldrig. Ibland kan ju livet förändras snabbt.

Jag känner att jag borde skriva inlägg om Spanien då och då men det blir svårare och svårare. Fast självklart kommer jag att fortsätta skriva om Spanien men kanske blir glesare mellan inläggen om Spanien och mer om andra länder och om svenska företeelser. Kanske inte. Jag lovar inget för som sagt jag skriver om det jag känner för och ni har redan märkt att det här absolut inte är någon renodlad Spanien-blogg. På något sätt kommer Spanien nog alltid att vara ett återkommande tema här på bloggen. Ibland känns det svårare att blogga från Sverige överhuvudtaget , ibland går det hur bra som helst. Den här månaden har jag hittills varit otroligt produktiv här på bloggen och lite Spanien har det också blivit. Så sluta blogga har jag absolut ingen tanke på.

Vill ni läsa om Spanien så har jag flera bloggar i mina länkar som skrivs av svenskar som bor där. Els Junyent är en tvåspråkig blogg som skrivs av Monika i Barcelona. Grancanariamamma skrivs av en småbarnsmamma på Gran Canaria. Sandbarnet bor i Sevilla
Karlavagnen bloggar från Madrid.

Vilse i tapaslandet är en vilande blogg som skrivs av Carin i Malaga men jag hoppas hon snart börjar blogga igen. Även Anna som skriver en av mina favoritbloggar, Nytt under solen, bor i Malaga och har en bloggpaus. Men jag hoppas den inte blir långvarig.
Så kan jag även rekommendera Spanienbloggen som bara handlar om Spanien och skrivs av Thomas Gustafsson

4 kommentarer:

Lisa sa...

Känner igen mig... Så där känner jag alltid när jag är i Sverige. Jag vill TILL något (och kanske lite från), men ofta vet jag inte till vad. Det är bara något undermedvetet som driver mig. Och som du skriver, livet kan förändras snabbt. Jag trodde aldrig att jag plötsligt skulle vara i den situation jag nu befinner mig i. Jag kunde bara se London inom en överskådlig framtid och nu... ja, nu är jag på väg igen!

Thérèse sa...

Lisa - jo jag vet livet kan förändras snabbt och jag kan absolut tänka mig att bo utomlands igen. Har en dröm om att någon gång bo en längre period i Frankrike och lära mig språket. Jag har ju barn och det känns som att jag inte kan vara lika spontan och bara sticka iväg. Men självklart går det att flytta med barn också. Det kanske kräver lite mer planering. Dom har ju bott i Madrid och det gick bra även om dom i början tyckte det var jobbigt med ett nytt språk fast dom lärde sig ganska snabbt en hel del spanska och fick spanska kompisar

Anonym sa...

Jag tycker att du ska skriva om det du känner för att skriva om - det är ju din blogg! Vi läser gärna om Spanien men också om helt andra saker. Det är väl bara trevligt med en blandning, tycker jag. Angående vardagstristess, kanske skulle du behöva göra en resa för att byta miljö ett tag? Då skulle du komma iväg ett tag, men ändå inte göra något så stort som att flytta utomlands igen. Kanske finns det möjlighet att hitta en billig resa? Skulle själv gärna åka iväg någonstans nu och få lite sol och se mig omkring...
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - Du har nog rätt , ibland blir man less och behöver miljöombyte så en resa vore nog en god idé och inte lika drastiskt som att flytta. För en tid sen ville jag bara bort och tanken på att bo här gav mig nästan panik men nu känns det okey igen. En resa för att få miljöombyte behöver ju inte nödvändigtvis vara utomlands heller utan jag kan hälsa på någon kompis i Sverige. Har annars en kompis i Paris jag skulle vilja hälsa på så jag kanske skulle börja kolla billiga flygbiljetter.