måndag, maj 26, 2008

kräset barn om att äta växter

När jag och dottern var ute och gick så berättade hon för mig vad olika djur åt. Hon är 6 år och älskar verkligen djur och drömmer om en egen hund. Hon berättade vilka djur som åt kött och vilka som åt växter. Så sa hon:

- människor äter kött
- ja, fast människor äter både kött och växter svarade jag
- inte jag , jag tycker att grönsaker är blä och jag har smakat gräs , det var inte gott.
- men du äter ju en del grönsaker, och potatis , pasta , ris och bröd är från växter svarade jag
- ja, så dricker jag saft som är från bär och det är ju växter och chokladen kommer från en växt så lite växter äter jag.

Min dotter är ganska käsen när det gäller mat. Hon är mycket misstänksam när det gäller att prova nya saker och grönsaker är särskilt läskigt. Helst äter hon kyckling och lax men all kött och fisk går bra. Fast jag hoppas det ska gå över. Min son var också lite kräsen när han var mindre men nu äter han precis allt. Han tycker liksom jag att det är jättekul att prova ny mat. Jag är vegetarian (fast jag just nu vacklar i frågan även om jag ännu inte vågat prova kött eller fisk men snart... kanske) men mina barn och deras pappa har alltid ätit kött. Jag har väl känt att det inte varit viktigt att göra dom till vegetarianer utan det är något dom själv får välja eller välja bort när dom känner för det.

14 kommentarer:

NIklas (fd Hans Ångest) sa...

Ha ha ha! Härligt att hon har en förkärlek för kött!

Pumita sa...

Vad söt hon är! Jag är också vegetarian eftersom jag äter choklad. ;D

P.S. Niklas: Jag hoppas att alla dina 25 barnbarnsbarn blir veganer! Det tar ju några generationer... ;D

Thérèse sa...

Niklas - ja än har hon inte tagit intryck av min vegetariska kost. Jag vill inte göra henne till vegetarian men jag önskar att hon inte var så misstänksam mot ny mat och lite bättre på att äta grönsaker. Fast hennes absoluta favorit att äta överhuvudtaget är choklad och det är ju från en växt som hon konstaterade.
Annars är kyckling favoriten.

Thérèse sa...

Pumita - visst är hon söt , barn kan vara ganska roliga. Grönsaker är läskigt men ska man äta någon växt så går det ju bra med choklad och saft...

Thérèse sa...

Pumita - varför vänta och hoppas på barnbarnsbarnen? Tror egentligen att Niklas känner ett stort sug att bli vegetarian eller vegan själv. Han vågar bara inte riktigt ta steget. Du , jag och några till som inte äter kött får helt enkelt ta ett ordentligt snack med honom. Fast jag överväger ju att sluta vara helvegetarian och åtminstone börja med fisk men innan dess hinner jag nog få Niklas på andra tankar... Det bör inte ta mer än en eftermiddag så är han vegetarian

Pumita sa...

Haha, du har rätt! Jag bara tänkte att han är obotlig kannibal... så det tar lite tid. Men börjar du äta fisk så måste han säkert göra tvärtom.

Veggo sa...

Klart Niklas ska bli vegetarian , alla borde bli vegetarianer. Din dotter med. Det är ett mer solidariskt sätt att använda resurser och man får bättre hälsa.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Pumita: Ha ha ha - nä du. Mina avkommor kommer inte att bli vegetarianer. du förstår, som förälder eller farfar/morfar m m har man enorma möjlighteter att prägla de små.

Jag vet av egen erfarenhet att vegetarianism per definition är en styggelse.

Sara sa...

Det där tror jag ordnar sig, personligen levde jag på fiskbullar tills jag var tio - jag var jättekräsen- men det gick över... ;)

Thérèse sa...

Pumita - ha ha , ja det effektivaste sättet att få honom att bli vegetarian kanske är att skriva att jag har ätit en blodig biff.

Veggo - Du har nog rätt i att många borde äta mer vegetariskt. Men mina barn får själva bestämma om dom vill äta kött eller inte. Så min dotter lär inte bli vegetarian den närmaste framtiden. Fast Niklas borde så klart bli vegetarian

Sara - jo jag tror du har helt rätt , min son som idag äter precis allt och tycker det är spännande att prova ny mat har också varit väldigt kräsen när han var mindre. Om man ska leva på en enda grej varför välja fiskbullar;)?
Själv åt jag nästan allt som barn men minns en kompis som i princip bara levde på spagetti

Anonym sa...

Bra att du låter dina barn välja om de vill äta kött eller inte. Jag vet en granne i min barndom som smygåt hamburgare trots att familjen var vegetarianer. Mamman hade blivit jättearg om hon fått veta att dottern åt kött (väldigt sträng mamma som alla grannars barn var rädda för).
Anna S.

Thérèse sa...

Anonym - för mig är det inte någon ideologi eller viktigt att få andra att bli vegetarianer (retas bara med Niklas här pga. hans kommentarer är aldrig sån annars) Så jag tycker mina barn ska få välja själva vad dom vill äta och det kan vara bra att kunna äta på kalas eller om man blir bjuden hos en kompis. Vill dom senare bli vegetarianer är det helt okey men också helt okey om dom fortsätter äta kött. Jag jobbade för längesen på ett dagis där en flicka var vegetarian för att föräldrarna bestämt , hon ville inte alls äta den vegetariska mat dagis bjöd på utan ville ha kött. Vi i personalen var tvugna att hindra henne. Vi pratade med hennes föräldrar hur många gånger som helst men dom var stenhård. Kändes väldigt sjukt. Jag tycker man själv ska bestämma vad man vill och inte vill äta. Som sagt har jag själv efter drygt tjugo år funderingar på att sluta men lite svårt att komma till skott

Victor sa...

Jag har aldrig förstått det där med "vackla i frågan", vad finns det att vackla i? När man börjar tänka, och diskutera, så kommer man ju alltid fram till att det inte GÅR att rättfärdiga att äta kött annat än att "det är gott" som ju i och för sej är ett lika gott argument som något. Men hey, människa, hund, kattunge, och gråsuggor kanske också är gott.

Thérèse sa...

Victor - jag har inte ätit kött och fisk på 21 år men ska erkänna att jag blivit lite nyfiken på sista tiden. Kanske främst för att få fler maträtter att välja på. Har haft tankar på att börja prova fisk. Samtidigt tar det emot för det är inte så trevligt när man tänker på vad man äter. Får se hur jag kommer att göra.