torsdag, maj 22, 2008

Ippai

Jag är väldigt förtjust i sushi. Men sen jag flyttade till Uppsala har jag inte ätit det så ofta tyvärr. Jag har varit på Ayakos som ligger på Geijersgatan 14 några gånger och det kan jag rekommendera.

Igår åt jag sushi-lunch på ett nytt ställe som heter Ippai och ligger på Svartbäcksgatan 21. Det var verkligen bra. Dom hade lite roliga och annorlunda varianter. Jag var mycket nöjd och det lär bli fler besök där. Så det kan jag absolut rekommendera för alla som gillar sushi och bor i eller besöker Uppsala.

Jag vet inte om lite av poängen med sushi försvinner om man som jag äter vegetarisk sushi. Man missar ju fisken. På senare tid har jag faktiskt funderat på att börja äta fisk och kött men har ännu inte gjort något försök så vi får se hur det blir. Anledningen till mina funderingar är bland annat att det finns mer rätteratt välja på , jag är lite nyfiken på vissa maträtter och det är enklare om man blir bjuden på mat. Har någon tips eller förslag på kött- eller fisk-rätter som kan vara lätta att börja med när man inte ätit sånt på 21 år så vill jag gärna höra. Förhoppningsvis ska jag snart bli bjuden på en icke-vegetarisk middag.

Fast nu skulle det här handla om sushi. Förutom dom vanliga veg.sushi-varianterna som avokado, omelett , gurka fick man två stutar nori fylld med en väldigt god röra som jag inte riktigt lyckades lista ut vad det var och en liten stut nori fylld med shitake och ris.

Kompisen som jag lunchade med har ännu inte tagit steget att bli vegetarian så han åt en vanlig fisk-sushi. Han verkade också mycket nöjd med stället och tyckte som jag att det var kul att dom hade lite annorlunda sushi. Förutom dom vanliga sorterna fick han bland annat en risboll med en liten röd hel bläckfisk på. Jag tyckte den såg lite läskig ut med kropp , armar och allt men han åt glatt och påstod att den var god. Där fanns också ål och en liten strut av nori med någon tonfiskröra i.

Enda minus med stället var att enbart te och vatten ingick i lunchpriset. Ville man ha annan dricka till kostade en läsk, lättöl eller mineralvatten 15 kronor. Fast grönt te är ju egentligen den bästa drycken till sushi. Så jag kan verkligen rekommendera Ippai och jag kommer definitivt att besöka stället fler gånger.

För den som liksom jag gillar sushi finns ett ställe på nätet där olika sushirestauragner betygsätts och får omdömen av personer som ätit där. Vem som helst kan bli medlem och hylla eller dissa ställen där man ätit sushi. Kan ju också vara en kul sida att hitta nya ställen att prova och sushirestauranger i andra svenska städer.

Klicka här för att komma till Sushikartan

21 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha ha - vaddå "har ännu inte tagit steget att bli vegetarian"??? Jag vet att denne person inte kommer att - återigen - göra misstaget att att förneka människans roll som allätare.

Verkar för övrigt vara en synnerligen vis kompis!!! En förebild, rent ut sagt!!!

Thérèse sa...

Niklas - ha ha, visst är han vis och en förebild på vissa områden men knappast på området vegetarianism. Då äter man inte glatt en hel bläckfisk med armar , ögon och allt som dessutom är knallröd.

Att ta det avgörande steget att bli vegetarian går om man bara vill. Jag ställer upp med råd och peppar dig när du känner att det är dags att överge köttätandets sunkighet. Om jag nu inte hunnit bli köttätare själv då förstås

Anonym sa...

Ha ha ha - du åt ju misosoppa!!! Den innehåller fiskbuljong!!! En triumf av stora mått!!!!!

Thérèse sa...

Niklas - just med misosoppa ska jag erkänna att jag brukar fuska. Samt att jag ibland äter omega3 kapslar med fiskolja i. Som jag skriver i inlägget kanske triumfen snart blir ännu större då jag kanske kommer att överge vegetarianismen. Men bara kanske. Får se om jag får några tips här på mat som är lätt att börja med

Thérèse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag har varit icke-köttätande en tid, men nu äter jag kött igen. Om du vill börja utvidga dina matvanor så tycker jag att du ska börja med att äta lax. Jag älskar lax, särskilt ugnsstekt eller kokt. En enkel laxrätt kan vara att steka laxfiléer i ugn, bara salta och strö på citronpeppar och in i ugnen ca 25 - 30 min. Till det kan man äta ris och någon sås (jag är inte duktig på att göra egen sås så jag brukar köpa färdig fisksås som finns bland dressingflaskorna i butikerna)och en god sallad eller grönsaker. Spenat passar ju till lax också. Lax är ju inte utrotningshotad som
t ex torsk.
/Anna

Thérèse sa...

Alltså mat som är lätt att börja med om eller när jag börjar äta fisk och kött. För jag kanske inte börjar med att hugga in på en blodig biff eller hel grillad kyckling

Thérèse sa...

Anna - jag ska erkänna att jag povade lite rökt lax under påsken och på ett släktkalas i höstas. Måste erkänna att det faktiskt var ganska gott. Dock har jag lite problem med att jag kan känna att det är lite läskigt att äta sånt som har levt. Men såna tankar borde väl gå att göra sig av med.

Sara sa...

Oh, sushi står på min lista över saker jag ska frossa i... sedan. ;)

Jag var vegetarian under ett par år, men fick väldigt dåliga värden och gick ner ganska mycket i vikt, så jag bÖrjade lite försiktigt. Jag Äter fortfarande ganska lite rött kött, men mycket fisk och kyckling. Men det bästa är att börja i små kvantiteter, typ slänga i ett par kycklingbitar i omeletten!

Pumita sa...

Jag har aldrig varit riktig vegetarian och kan inte tänka mig att bli det heller. Älskar lax och gillar annan fisk också. Sushi är riktigt smaskigt! Har ätit vegovarianten några gånger och tycker att den är helt ok eftersom jag gillar avokado också... men inte är den riktigt lika god.

Anonym sa...

Som allätare och dessutom infödd Uppsaliensare ska jag definitivt testa detta Sushiställe nästa gång jag åker hem till Sverige!
/grancanariamamman

nina sa...

Jag var också vegetarian i några år som tonåring men jag var en sån dålig vegetarian som varken gillade baljväxter eller de flesta rotgrönsaker så jag gav upp. ;-)

Jag började med fisk när jag började äta kött igen och åt det i kanske ett halvår för att "vänja mig" innan jag började äta vanligt kött.

Vad synd att du inte är i CR, då hade jag kunnat tipsa om en massa mat med kött i där man inte förväntar sig det. De är duktiga på att smyga ner kött i vegetariska rätter här.. :-)

Annars låter ju sushi som ett rätt bra sätt att få i sig lite fisk om man nu vill ha det.

Thérèse sa...

Sara - nyligen läste jag att sushi är okey även för gravida men jag förstår om du inte vill chansa. Jag har gått ner väldigt mycket i vikt och har rätt dåliga värden nu. Fast jag tror egentligen inte det beror på att jag är vegetarian utan att jag varit sjuk och dessutom slarvat mycket med maten. Så jag har börjat tänka mer och mer på att kanske börja äta kött och fisk. Får se om jag kommer att göra det. Känns lite knepigt också och det tar emot en del.

Pumita - jag är lite nyfiken på "riktig" sushi måste jag erkänna. Ska kanske göra ett försök att prova. Får se om jag vågar.

Ci - så du är från Uppsala , nu blir jag lite nyfiken för jag ar också växt upp här och vi borde väl vara i ungefär samma ålder. Säg till om du är här på besök så kan vi ta en fika eller nåt. Och prova absolut Ippai sushi

Nina - det kanske är en bra grej att börja med fisk. Jag gjorde ett försök för 9 år sen att äta annat än vegetariskt och åt både kött och fisk några gånger på en månad men det kändes knepigt så jag slutade men nu är jag lite sugen på ett seriöst försök igen. Det största problemet är nog att jag tänker på att jag äter ett djur och att det känns lite läskigt men det borde gå att övervinna. Jag kanske borde göra ett besök i Costa Rica och låta dig tipsa mig om vegetariska rätter där man smusslat ner kött

Anonym sa...

Therese, tag lärdom av Sara, Pumita och Nina!!! De verkar vara riktiga toppenindivider!!!

För egen del började jag äta kött efter ett tioårigt uppehåll. Under tioårsperioden var jag olycklig, svag och hade usel kondition. När jag började äta kött igen blev jag lycklig, stark och löparkung!

Thérèse sa...

Niklas - dom är säkert toppenindivider men kanske inte på området vegetarianism. Eftersom du åt fisk under ditt tioåriga köttuppehåll tycker jag det är tveksamt att kalla dig vegetarian. Jag har aldrig tänkt bli löparkung och jag har definitivt inte varit olycklig i 21 år så jag tror inte det blir så stor skillnad om jag börjar äta kött igen. Känns som jag är ganska mycket på g där för igår kväll var jag nästan på väg att smita in på ett hamburgerställe och prova en köttburgare... men jag cyklade förbi istället

Anonym sa...

Jag var semi-vegetarian, dvs jag åt fisk men inte kött, i sju år. När andra barnet var på väg bestämde jag mig för att överge banan. Det är krångligt nog att bli bjuden hem till folk med två småbarn! Tillsammans med blivande storasyster mjukstartade jag därmed köttätandet, på en 18-månaders nivå. Det var en bra metod, men förutsätter tillgång till ett barn i den åldern.

Anonym sa...

Absolut! Vet tyvärr inte när det blir, eftersom det är Chile som gäller i sommar... Jag känner inte igen dig på bilderna på bloggen, men de är ju rätt luddiga, som sagt;)!

Thérèse sa...

Hanna - jag har ju inget 18 månaders barn men det går ju att prova att äta som ett barn ändå. Kanske blir min 6åring road av att mamma äter som en bebis

Ci - jo jag har medvetet använt lite luddiga bilder. Jag känner inte igen dig heller på dom bilder du haft på bloggen. Chile låter kul. Uppsala finns ju kvar så vi kan fika eller käka sushi när du tar dig hit eller om jag kommer till Gran Canaria någon gång. Jag har faktiskt aldrig varit där men ibland tänkt åka dit

Anonym sa...

Om du vill inleda min en hamburgare, så rekommenderar jag en fiskburgare från Burgerking!

Varför? Jo, för jag tror att fisk är lättare än nötkött är aningen lättare att bearbeta för din otränade mage. På Burgerking är fiskburgarna bäst!

Anonym sa...

Oj, vilken meningsbyggnadskakafoni mitt tidigare inlägg bestod av. Hade precis vaknat... Ja ja, du fattar vad jag menar, i alla fall...

Thérèse sa...

Niklas - ja vi får se , det kanske finns roligare saker att börja med än hamburgare. Ser ju fram mot din köttmiddag eller fiskmiddag om du vill...

Tror att om jag ska försöka är Ninas och Saras råd att blanda bara lite kött eller fisk i veg.mat och sen öka mängden över tid bra tips. Jag kan ju försöka med tonfisksallad med bara lite tonfisk i till exempel