söndag, maj 25, 2008

avslappnat och fula kläder

Många svenskar klär sig väldigt avslappnat. Kanske lite väl avslappnat om man jämför med många människor längre söderut i Europa. I Sverige kan man nästan se folk glida ner på ICA i pyamas och köpa frukost eller morgontidning. Osminkade såklart. Tar man en tur på stan i vilken svensk stad som helst ser man individer klädda i både mysbyxor och träningsoverallsbyxor. Det är inte bara folk som tar en snabb tur på stan för att fixa ett ärende utan man kan sitta och fika , käka lunch , träffa kompisar och ta en öl i mysbyxor i det här landet. Kanske till och med med crocs eller foppatofflor på fötterna även om dom tack och lov verkar minska i populäritet.

I Spanien ser man ALDRIG folk på stan eller caféer med mysbyxor. Man går inte ens ut och köper morgontidningen klädd så. Samma sak gäller nog för en stor del av Europa.

Jag är absolut ingen som fixar mig så det ser ut som jag ska på nobelfesten bara för att gå ner och köpa en tidning. Visst kan jag gå ut osminkad även om jag vanligtvis har iallfall lite smink på mig. Nu har mina knän blivit bra så skor med klackar har åkt fram ur garderoben också. Jättekul. Men jag går lika gärna i platta skor också. Men att gå ut i mysbyxor skulle jag absolut inte göra. Jag har inte ens på mig mysbyxor när jag är ensam hemma. Träningsoverallsbyxor har man väl bara när man tränar?

Självklart tycker jag att människor får klä sig precis som dom vill. Men ska jag vara ärlig har jag lite svårt för den extremt avslappnade klädstilen många svenskar har. Det är lite väl avslappnat med mysbyxor på stan , i affären , på krogen och på café. Man kan väl orka dra på sig ett par vanliga byxor iallafall utan att man blir extremt uppklädd eller klassas som klädsnobb.

Vilka kläder som är fula eller snygga är väl högst subjektivt för smaken är ju olika. Men min lista på otänkbara kläder som jag hoppas fler delar blir:

jeansjacka
snickarbyxor (nej inte ens på gravida)
rutiga byxor (även rutiga kavajer)
keps (både gubbkeps och sportigare "ungdomligare" keps)
gällivarehäng

Ni får gärna hjälpa mig att fylla på listan över fula kläder. Jag har säkert glömt massor. Jag tar med era bästa förslag här i inlägget. Att foppatofflor är fula är så självklart så det tog jag inte ens med. På tal om skor är jag sjukt nöjd med att mina knän blivit friska och jag har kunnat plocka fram höga klackar ur garderoben. Är väldigt sugen på att köpa fler skor nu. Fast jag går gärna i platta skor också med klackar är roligt ibland och man känner sig på något sätt lite snyggare klädd. Jag tillhör dom som gärna har klänning eller kjol hellre än byxor men det är bara för jag trivs bäst i det. Men man kan ju vara snyggt klädd i byxor också. Fast det här skulle inte handla om mig utan om fenomenet att det i Sverige är socialt accepterat att gå ut extremt avslappnat klädd. Något det absolut inte är i Spanien och många andra delar av Europa.

14 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Här kommer lite mer:

*Jeansjacka är väl OK, men inte med en cigarettpaket i bröstfickan som är sâ stor att fickan inte gâr att stänga (eller tyngs ner av en tung tändare)
*Jesussandaler med vita tubsockor i.
*Keps med företagsmärke
*Randig skjorta och svart läderväst
*Slitna jeans med plânbok i bakfickan (med en kedja som är fäst i byxorna) eller snusdosa
*Kulmage i uttänjd T-shirt
*För smâ badbyxor
*Lila plyschdress och gröna crocs

Jag piffar alltid till mig när jag gâr ut, och gillar inte att grannen klipper gräs i boxershorts

Spanjorerna klär sig bättre, men tjejerna har en förkärlek för att visa magen och bilringarna när de inte borde göra det.

Thérèse sa...

Anna - hu vilken lista ,kan bara instämma förutom att jag aldrig tycker jeansjacka är okey oavsett om man har ett cigarettpaket i fickan eller inte. Vita tubsocker är väl egentligen heller aldrig snyggt oavsett om man har det i jesussandaler eller inte.

Håller med dig. Gillar inte heller när grannen klipper gräsmayyan i boxershorts och jag tycker nog att man kan ta på sig ett par vanliga byxor istället för mysbyxor när man ska gå ut.

Sara sa...

Okej, ett par grejer till, men jag håller med dig om din lista:

Leggings. Jag vet att det har varit trendigt ett tag, men jag kan inte tycka att det är klädsamt.

Stringtrosor som sticker upp över byxkanten/behå som sticker upp över linnet i ryggen.

Snäppet värre än jeansjacka: Jeansväst med tryck på ryggen...

Per sa...

Jeansjacka med avklippta ärmar så att det s.a.s blir en fransig väst. Som föregående också skrev, med märken på toppa ju.

Gabardinbyxa

Pricka kläder är ofta rätt fula och utstrålar kraftig tantvarning.

Kalsonger med gylf, fast det finns väl inte längre? En klassiker på 70-talet

Paställfärgade mysoveraller från Ellos med lurviga mjukistofflor.

Tröjor med klämmkäcka/"tuffa" slogans. Bonnvarning. Tex nån liten stad kan trycka upp nån löjligt pinsam tröja med trycket "Sveg -staden med allt"

Thérèse sa...

Sara - hu , ja jeansväst är snäppet värre än jeansjacka och med tryck på ryggen blir den riktigt hemsk. Håller med när det gäller stringtrosor som sticker upp över byxkanten. Men leggings har jag inte så stora problem med , fast du har rätt i att det inte är å klädsamt.

Per - T-shirts med slogans som "Öl byggde denna vackra kropp" eller "Sexinstruktör , första lektionen gratis" (den såg jag för övrigt i Spanien "instructor sexo primera clase gratis") och liknande är ju inte heller särskilt snyggt. Pastellfärgad mysoverall från Ellos ser man tyvärr alltför ofta ute på stan. Men det gör det inte mindre fult

Anonym sa...

Jag gillar inte:

mössa på inomhus

keps (varken inne eller ute)

för lågt skurna byxor så att man ser stringtrosorna, eller t om analöppningen

för korta toppar så att bilringarna syns

orange kläder

gällivarehäng

stringtrosor

underkläder,pyjamas, nattlinnen till vuxna kvinnor med tryckta bilder på Snobben o dyl

byxor som är tänkta att vara normallånga (alltså ej capri e dyl) men som är för korta

när folk har mys- eller träningskläder på sig på jobbet

strumpor i sandaler

ballongkjol

neonfärgade kläder (var mode på 80-talet)

stormönstrat med många färger

för många armband på en arm (tio st i guld- eller silverfärg)

läderrem som armband eller halsband

jeansväst eller jeansjacka med tryck

/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - usch det var en hemsk lista. Håller med att underkläder med Snobben , Hello Kitty och liknade är blä på vuxna kvinnor men dom syns ju förhoppningsvis inte ute på stan. 80-talets färgmode var heller ingen höjdare precis som benvärmare som var populära då. Fast oranga kläder tycker jag inte måste vara fula , beror på färgnyansen och vad det är för kläder.

Anonym sa...

PROTEST! Gud, vad jag inte håller med. Keps är både bekvämt (skyddar huvudet och ögonen från solen) och snyggt (gärna blandning av sportigare keps och "gubbmodell"). Vad är det för fel på keps?

Och leggings är jättepraktiskt. När de kom tyckte jag det var gräsligt, som med mycket annat innan man har vant sig, men jag älskar leggings. Däremot tycker jag det är oerhört fult att ha leggings med bara en tröja till. För ett tag sen var det ju okej med lång tröja, men nu går folk med kortare tröja och visar rumpan. Såg det igår i trappan på tågstationen i Gävle. En tjej framför mig. Leggingsen skar liksom in i rumpan. Det var ganska... smaklöst.

Det här med mjukisbyxor... ärligt talat tycker jag det är helt okej att gå med mjukisbyxor på stan om man vill det. Men då ska det vara ett par snygga mjukisbyxor. Jag har nästan alltid mjukisbyxor på mig hemma, eftersom det är mycket bekvämare än mina skittajta jeans. (Har jag baggy får de ofta vara kvar, menn det kan hände att jag byter då med.) Jag har ibland mjukisbyxor om jag bara åker till Ica och handlar mat. Och vill man ha det på stan, så varför inte? På krogen eller på restaurang är väl en annan sak, men där har jag aldrig sett någon i mjukisbrallor...

Thérèse sa...

Johanna - så klart får alla klä sig precis som dom vill , precis som många andra inlägg var det här inte alltför seriöst. Själv skulle jag inte gå ut i mysbyxor men många gör ju det. Fast här är det stor skillnad på Sverige och till exempel Spanien. Du ser aldrig mysbyxor på stan där-.

Jag har inte heller något emot leggings under en tunika eller klänning.

Men keps har jag svårt för... jag kanske börjar bli gammal ;)

Fast som sagt jag tycker att folk får klä sig som dom vill och man ska klä sig i det man gillar och trivs i.

Nadia sa...

Ha, ha. Kul inlägg!
Kan bara instämma i att spanjorer i allmänhet är betydligt mer välklädda än svenskar. Själv gillar jag när folk är välklädda men får samtidigt lite prestationångest. Jag klär mig gärna i jeans och t-shirt men drar nog gränsen för sköna kläder som jag har på mig ute bland folk någonstans vid just mjukbyxor.
I helgen joggade jag hem till mina föräldrar, hade inget ombyte med mig och var tvungen att besöka Hemköp i joggingutstyrsel.Kände mig mkt obekväm i mina träningskläder även om jag inte tycker att man behöver klä upp sig för att gå till snabbköpet.

Mörkblå adidasmjukbrallor kombinerat med en för stor och urtvättad t-shirt från 1992 samt ett sexpack i ena handen som accesoar tycker jag inte är en särskilt snygg outfit. Det hade en kille på sig på en fin middag jag var på för ett par veckor sedan.

Thérèse sa...

Nadia - jag håller med dig jag gillar också när folk är betydligt mer välklädda fast man kan få prestationsångest. Jag går inte heller ut i mysbyxor men gärna jeans och t-shirt. Visst går jag ner till min lokala ICA osminkad men kanske inte osminkad in till stan. Jag tycker inte man behöver vara uppklädd men det här med att gå ute i mysbyxor eller boxershorts är kanske lite väl avslappnat... Fast självklart tycker jag att folk ska klä sig som dom vill och trivs i. Samtidigt föredrar jag nog det lite mer uppklädda spanska stilen än den väldigt avslappnade svenska.

Ha ha snygg outfit den där killen hade. Fast han är väl inte direkt ensam om det.

becka sa...

Och jag säger också emot! Leggings, kepsar och jeansjacka är helt okej. Snyggt skurna lite nättare jeansjackor (som tex min svindyra från Diesel som jag haft i flera år nu) är världens snyggaste och sexigaste plagg. Fast bara på tjejer.
Puss!

Elin sa...

Skulle bara protestera mot att man ALDRIG ser mjukisbyxor etc i Spanien. Beror väl kanske pá var man bor,men där jag bor ser man gammla tanter gá och handla i bata,unga killar och tjejer i mjukisbyxor etc etc,här finns det mesta.

Sofia sa...

Ok man märker att det här är en tantblogg och att dess läsare är TANTER.