fredag, oktober 02, 2009

Betty blue och Mot väggen

Idag såg jag den Betty Blue en gammal klassik film som blev rätt omtalad när den kom. Minns att jag då såg den på bio och tyckte den var så himla bra då den kom på 80-talet. har inte sett den sen dess och nu blev jag rätt besviken. En ganska seg historia utan någon egentlig handling. Man blir nästan irriterad att hon är så galen och hennes kille alltid tar henne i försvar fast hon beter sig totalt vansinnigt. Han framstår som gullig, snäll men också väl mesig. Dom omtalade sexscenerna är mycket realistiska. Så realistiska att man undrar om dom inte gör det på riktigt. Annars mycket dricka, röka och vansinne. Den går att se även om den bitvis känns både fånig och orealistisk.

Så skippa Betty Blue och se istället den tyska filmen Mot Väggen som jag såg igår. Mycket bra film. Den handlar om två turkiska invandrare i Tyskland. En drygt 40 årig deprimerad man som har försökt ta livet av sig, dricker för mycket, tar för mycket droger och träffar många olika kvinnor. Han går med på ett låtsasäktenskap med en drygt 20 år gammal flicka med turkiska föräldrar som känner sig som en tysk och vill leva som sina tyska jämnåriga men föräldrarna motsätter sig att hon flyttar hemifrån, bor själv, har tysk pojkvän mm. Trots den 40 åriga mannens alla problem kan dom acceptera honom som svärson eftersom han är turk. Paret bor tillsammans med lever skilda liv men så blir dom förälskade i varandra.

Kanske låter inte min beskrivning av filmen så väldigt spännande men det är en mycket välgjord och sevärd film som har fått otroligt bra kritik och vunnit diverse filmpriser. En film som bör ses. Problem som rasism och att leva i två olika kulturer och olika generationers värderingar kommer fram i filmen. Mycket sevärd till skillnad från Betty Blue.

Inga kommentarer: