fredag, oktober 16, 2009

Var sjätte människa svälter

I spåren av den ekonomiska krisen i världen har andelen svältande ökat. Sen sjuttiotalet har det varit en stadig minskning av andelen svältande i världen men nu har trenden alltså vänt. Var sjätte människa på jorden svälter idag. Svält förekommer i alla världsdelar men värst är läget i Afrika söder om Sahara. När man hör såna här siffror känner man sig både arg och ledsen men också frustrerad över att det är så lite man kan göra på egen hand.

Jag tror att svälten i världen skulle gå att utrota om FN och världens stater enades om att lägga dom resurser som krävs på detta. Någon gång hörde jag att om man tar 5% av alla resurser som satsas på krig och vapen skulle det räcka till att utrota världssvälten, ge alla rent vatten , grundläggande hälsovård och utbildning. Om siffran stämmer har jag inte kollat men säkert är det så att bara man frigör en liten del av resurser som går till krig och använder dom till fattigdomsbekämpning kan man göra enorm skillnad.

Visst skänker jag regelbundet pengar till olika organisationer och sånt men hör man att var sjätte människa svälter blir man så frustrerad och önskar att man kunde göra mer. Åtminstone för en stund för sen kommer tyvärr vardagen och man har inte alltid tid och ork att tänka så mycket på fattiga människor långt borta i en annan världsdel. Fast man nog borde orka. Men även om vi alla kan skänka ett litet bidrag till organisationer som arbetar mot fattigdom då och då tror jag att det egentligen krävs större operationer och vilja om man helt vill utrota svält i världen. Där stater och internationella organisationer som FN samverkar och prioriterar resurser till fattigdomsbekämpning.

2 kommentarer:

Erica sa...

Ja, man kan ju undra varför man väljer att lägga så mycket resurser på destruktiva handlingar, när möjligheten att göra så mycket gott också går att välja. Vad är det som driver människor att välja så katastrofala val som får såna konsekvenser för så många oskyldiga?

Thérèse sa...

Erica - visst är det helt absurt