söndag, oktober 25, 2009

ManekinekoDom här söta japanska vinkande katterna ser man ibland på asiatiska restauranger i Sverige. Maneikineko som dom kallas är väldigt populära i Japan. Maneikineko anses lyckobringande och finns ofta finns i butiker eller skyltfönster för att locka dit besökare. Ordet Maneki Neko betyder "den 'kallande' katten". Det beror på att det ser ut som att katten vinkar till sig dig - "kom hit" säger den.

Maneki Nekos resta tass symboliserar olika saker. Om katten har vänster tass rest, sägs det att den kallar till sig kunder. Om den har höger tass rest, sägs det att den kallar till sig pengar och tur - fast alla Maneki Neko är såklart tursamma. Vissa Maneki Neko har båda tassar resta. Det symboliserar beskydd av hemmet eller företaget. Tassens höjd har också betydelse. Desto högre tassen är rest, desto mera tur, eller desto högre desto längre bortifrån kommer lyckan. Det finns de som tror att Maneki Nekos gest har att göra med det sätt som katter tvättar sig i ansiktet på.

Färgen för Maneki Neko varierar. Den traditionella sköldpadd- och vita färgen har över årens gång blivit till alla möjliga färger och nyanser - allt från vita och svarta till lila och gröna katter. Maneki Neko finns även i massor av olika designer och former, allt från de klassiska till moderna och riktigt unika katter! Vissa av färgerna kan ha speciella betydelser:

Sköldpadd och vit/Calico
Den klassiska Maneki Neko-färgen och även den färg som anses allra mest lyckobringande. Den här katten är vit med svarta fläckar kantade med brunt. Denna färg har varit populärast mycket länge och ansedd som tursam runt hela världen.

Vit
Den näst populäraste färgen är vitt, som symboliserar renhet och positiva saker.

Svart
Denna färg sägs jaga bort ondska och negativitet. Den är ibland kopplad till god hälsa, men det är inte ofta. Dessa Maneki Neko har blivit populära bland kvinnor eftersom det sägs att de skyddar mot förföljare.

Guld
Det sägs att en guldfärgad Maneki Neko bringar pengar.

Rosa
Den rosa Maneki Nekon är relativt ny, men den har blivit populär på sistone och symboliserar kärlek.

Röd
Denna färg symboliserar god hälsa. Den jagar även bort negativitet och ondska, precis som svart.

Grön
Gröna Maneki Neko är ganska ovanliga men när de dyker upp symboliserar de hälsa och akademiska triumfer/studier.

Det finns ett flertal andra färger som inte behöver ha någon speciell betydelse men som kan vara trevliga eller vackra som prydnad.

Maneki Neko har ofta en haklapp samt ett halsband med pingla kring halsen och håller även ibland i någonting annat speciellt. Det vanligaste är nog att Maneki Neko håller i ett guldmynt med japanska skrivtecken, en koban.

Det finns flera legender och teorier om Maneki Nekos ursprung, det är oklart vad som är sant och vad som är myt.. Man tror att de dök upp på Edoperiodens senare del. Det vill säga för ungefär tvåhundra år sen.

Dom är väldigt charmiga och man blir glad av dom. Har själv fått en i present för flera år sen som länge har stått på en hylla i mitt kök och vinkat. Rik har den väl inte gjort mig men jag hoppas att dom som besöker mitt kök känner sig lite extra välkomna av min Maneki Neko

6 kommentarer:

Erica sa...

Vad mycket kul man frå reda på från dig som annars bara hade varit ovetande. :-) Tack

Thérèse sa...

Erica - Tack :) Glad jag blir

Anonym sa...

Jattebra inlagg om de japanska katterna, hade ingen aning om att de betyder en massa olika saker samt varfor de vinkar. Jag tycker de ar vackra att titta pa, ska nog forsoka fa tag i en har i London.
/la la London

Anonym sa...

Tack for inlagget! Har pa Hawaii star det en katt pa i stort sett varje restaurang.

Anonym sa...

Hej! Jag gav min man en att ha på kontoret för något år sedan och business is very good! Guldfärgad katt som vinkar med höger hand...

Lawen sa...

Tack så MKT!!
Älskar Japan, och
det här var det bästa jag läst på hela månaden :) Tack :D