fredag, oktober 23, 2009

Systemet eller inte?

Var på Systembolaget häromdagen och köpte en flaska vin. Fick visa leg. Blev smått generad men också smickrad. Sa till damen i kassan att det här ska jag sprida bland mina vänner. Ja, det tycker jag, du ser verkligen ung ut fick jag till svar.

Alltså ser jag ut som nitton öppnas ju nya möjligheter... Jag kanske ska börja ragga på studentställen. Eller kanske inte. Tror varken mina barn eller han jag är tillsammans med skulle uppskatta att jag raggade tjugoåringar.

Men åter till Systembolaget. Det har vi ju en gång fått för att minska supandet i landet som vid förra sekelskiftet var enormt. Den då nya arbetarrörelsen, frikyrkorna och nykterhetsförbunden gjorde gemensam sak att stoppa fylleriet. Vi hade motbok med en viss ranson varje månad. Ett ganska märkligt system då en kvinna fick lägre ranson och den som var rik fick en högre ranson. Man kunde också ansöka om extra ranson om man fyllde 50, skulle ha bröllop eller annat stort kalas.

Idag är vi ett av dom få länder i världen som inte säljer alkohol i livsmedelsbutikerna. Bra eller dåligt? Jag vet inte. Alla känner vi väl någon eller några med alkoholproblem. Vissa av oss har upplevt det på väldigt nära håll andra bara bland avlägsna bekanta eller jobbarkompisar. Systemet har inte ändrat på deras supande. Men kanske skulle det ha varit värre om Systembolaget inte fanns. Jag vet inte.

Personligen har jag inget emot Systembolaget. Jag dricker väldigt lite själv och jag gillar att dom har ett så stort utbud. Det utbudet som Systemet har har ingen av mina spanska affärer haft och jag tror inte min lokala ICA skulle ha det heller. Fast jag tror att även om Systemets monopol avskaffades skulle ICA bara sälja dom mest populära sorterna så Systemet skulle kunna finnas kvar som en butik med stort sortiment och kunnig personal.

Jag kommer inte att lobba för att Systemets monopol ska avskaffas men jag kommer inte heller att bli ledsen om det blir så.

Vad säger ni som läser? För eller mot Systemet? Ni har väl inte missat att jag fick visa leg? Det skev jag i inledningen. Jag fick visa leg på Systemet! Jag ser ut att vara yngre en tjugo! I allfall enligt damen i kassan på Systembolaget

4 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Bättre att se ut som 19 än 17! ;-)

Kraxpelax sa...

STOPPA TORTYREN!

SEROQUEL

STOPPA HETSJAKTEN!

AVSLÖJA BEDRÄGERIET!

- Peter Ingestad, Solna

Thérèse sa...

karlavagnen - ha ha , det har du rätt i... tror tyvärr inte att jag ser ut som nitton. Dom som jobbar på Systemet ska ju fråga om man ser ut att vara under tjugofem men dom verkar överdriva ibland. Jag blev frågad och förra året blev en 52 åring jag känner frågad om leg när han skulle köpa två flaskor vin... Men han blev glad och smickrad och prata länge om det. Kanske en fördel med Bolaget, att folk får känna sig yngre

Thérèse sa...

Kraxpelax - har kollat dina länkar och intressant läsning håller väl med så det får stå kvar så fler hittar dit