tisdag, oktober 13, 2009

plastikoperationer och miss-skolor

Precis som dom flesta andra har jag väl varit missnöjd med saker i mitt utseende. Men jag har aldrig tänkt tanken att operera mig för att ändra utseende. Jag är inte principiellt emot plastikoperationer men det är inget för mig. Däremot tycker jag att ska man förändra (förbättra?) sitt utseende genom plastikkirurgi ska det se hyfsat naturligt ut. Läppar som ser ut som en anknäbb och bröst med en liter silikon i varje på en anorektisk kropp ser bara fult och osmakligt ut.

I helgen korades Miss Plastic i en skönhetstävling för plastikopererade i Budapest, Ungern. Reka som vann fick bland annat en lägenhet i Budapest och även hennes plastikkirurg tog emot ett pris för sin insats. Vet inte om det fanns några svenska tävlande.

När jag var i Venezuela, ett land där plastikoperationer är populära, läste jag i en tidning om ett nytt populärt ingrepp som jag inte tror har kommit till Sverige. Man nöjer sig inte bara med silikon i brösten utan man fyller också rumpan med silikon för att få en välformad sådan. Jag är väldigt oinsatt i branschen men jag har ännu inte hört eller läst om att silikonrumpor kommit till Sverige. Fast det skulle inte förvåna mig om det har det eller snart dyker upp här.

I Venezuelas huvudstad Caracas finns mängder av kliniker som utför plastikoperationer och att fylla brösten och rumpan med silikon är populärt. Här finns också "miss-skolor", något jag tror är världsunikt, åtminstone i den omfattningen det har i Caracas. Det är skolor där kvinnor som vill bli skönhetsmisssar lär sig gå rätt, banta, sköta sitt utseende och kanske bättra på det med operationer.

Miss Universum är en statsangelägenhet i Venezuela. Alla är engagerade i tävlingen och den har högt anseende. Man har också vunnit 6 gånger och det är en gång mindre än USA som haft flest miss Universum. Både 2008 och 2009 har titeln gått till venezuelanskor. Det är stort i hemlandet och tjejerna blir riktiga superstjärnor.

Miss Universum 1981 Irene Sáez blev en populär politiker och borgmästare i en av dom rikaste delarna av huvudstaden Caracas. Numera har hon dock lämnat politiken, gift sig och blivit hemmafru i Miami i USA.

Venezuelanska Alicia Machado som blev miss Universum 1996 orsakade en del rabalder då hon direkt efter segern gick upp 13 kilo. Hon skyllde på att hon svalt och kräktes inför tävlingen och när det äntligen var över ville hon fira med kakor och mammas hemlagade mat som hon saknat. Man hotade ta ifrån henne titeln så hon fogade sig och banta igen. Sen hade hon lite roller i latinamerikanska såpoperor, Telenovelas, som är mycket populära i Venezuela. Idag är hon gift med en mexikansk affärsman, bor i Mexico City, har en dotter och är hemmafru.

Förra årets miss Universum Dayana Mendoza från Venezuela råkade i blåsväder då hon besökte den amerikanska militärbasen Guantanamo och uttala sig om hur trevligt det var där och hur kul hon haft. Hon sa "Guantanamo was such a relaxing place, so calm and beautiful .we saw the jails, where they shower, how the recreate themselves with movies, classes of art, books. It was very interesting". Idag jobbar hon som modell

Nuvarande miss Universum heter Stefania Fernandez och kommer från staden Merida i sydvästra Venezuela.

3 kommentarer:

Erica sa...

Att ens hylla något som egentligen inte har med hur människor ser ut tycker jag är beklämmande och sorgligt :-)

Thérèse sa...

Erica - visst är det sorgligt och ytligt. Finns ju tyvärr (ett fåtal) människor som syns i tidningar som gjort om sig så mycket att dom ser mer eller mindre groteska ut, var riktigt söta innan dom började plastikoperera sig. Fast jag tror det har blivit lite motreaktion, och fler och fler kändisar plockar ju ut sitt silikon och rapporterar om det i media.

Anonym sa...

Det verkar som om att för vissa utlöser en plastikoperation bara ett ännu större missnöje med sitt utseende, så att de gör fler och fler operationer. Tror att åtminstone en del till slut inser att det inte går att operera bort ett dåligt självförtroende. De mår inte bättre i själen för att de sprutar in botox i läpparna eller fyller brösten med silikon...

/Anna S.