onsdag, oktober 14, 2009

språktips

Det här med att hålla igång ett språk man inte använder så ofta är inte helt lätt. Jag har ju en gång varit mer eller mindre flytande på spanska även om jag gjorde misstag och man hörde att jag var utlänning. Trots att det är 2.5 år sen jag bodde i Spanien och dagligen pratade spanska, mycket spanska inte bara i affärer utan hade mitt hela umgänge på spanska, så sitter spanskan. I helgen pratade jag spanska och jag blir lika förvånad varje gång hur lätt det går. Börjar jag så flyter det liksom bara på. Grammatik och uttal sitter men det jag märker är att jag tappar ord när jag inte längre dagligen använder spanskan. Fortfarande kan jag säga allt jag vill men det är irriterande att ibland inte kunna hitta ord man vet att man kan eller att dom kommer efter en stunds funderande.

Jag har tänkt att se mer spansk film och läsa mer på spanska. Båda sakerna gör jag väl delvis men det är i perioder. Visserligen läser jag nästan dagligen spanska tidningar på nätet men jag har lite svårare att läsa böcker. Blir bara då och då.

Nyligen fick jag en trevlig present av en kompis mamma. 25 nummer av en tidskrift som heter La Aventura de la Historia. Eftersom historia är ett av mina stora intressen har jag låtit tidningarna ligga på mitt soffbord och läser nästan dagligen lite i dom. Ett jättebra sätt att få motivation att läsa och hålla igång ordförrådet. Något jag kan rekommendera alla som vill hålla igång ett språk eller kanske lära sig mer. Köp nischade tidningar av den typen man kanske inte läser från pärm till pärm på en kväll och sitt och bläddra och läs då och då. Lättare än att ta sig an en bok särskilt om man känner att tiden inte räcker till det. Är det något man är intresserad av så blir det nästan automatiskt så att man bläddrar och läser om tidningarna ligger framme.

Så är du intresserad av historia, sport, flugfiske, hundar, mode eller vad som helst köp på dig tidningar i ämnet på språket du vill hålla igång eller öva.

2 kommentarer:

Erica sa...

Oerhört smart att hålla liv i något som kan vara svårt att hålla levande. Språk är ju i behov av ständig nötning :-)

Thérèse sa...

Erica - det är ju det (I behov av ständig nötning) och det kan ju vara svårt att få till i vardagen. Blev verkligen jätteglad för tidningarna min kompis mamma gav mig och dom har lästs flitigt. Mycket lättare än att börja med en bok. Fast jag läser ibland böcker på spanska men det kan gå månader mellan gångerna.