lördag, oktober 31, 2009

Jack-o-lanternTraditionen kring Jack-o'-lantern går tillbaka till den irländska legenden om den elaka men sluga smeden Jack, som var så törstig att han sålde sin själ till djävulen för en slant till något starkt att dricka. Då djävulen hade förvandlat sig till ett mynt, lade Jack istället det i fickan tillsammans med ett silverkors vilket förhindrade djävulen att förvandla sig tillbaka. Till slut lovade djävulen att ge Jack uppskov på ett helt år innan han skulle komma tillbaka och kräva Jack på hans själ, vilket Jack gick med på. När djävulen ett år senare kom tillbaka, lovade Jack att lydigt följa med om djävulen bara ville ge honom ett äpple från ett visst äppelträd. Djävulen gick med på detta, men då han klättrat upp i trädet ristade Jack snabbt in ett kors längs med stammen och åter igen var djävulen fast och oförmögen att ta sig ner från trädet. Jack lät inte djävulen komma ner förrän denne svurit att ge avkall på Jacks själ för alltid. Men när så dagen kom då Jack dog, vägrades han inträde till himmelriket på grund av allt ofog han ställt till med på jorden under sitt långa liv. Inte heller djävulen, kunde ge Jack inträde i helvetet då ju denna svurit på att aldrig göra anspråk på hans själ igen. Således var Jack nu dömd att för alltid förbli en osalig ande på jorden. Jack bad djävulen om en lykta, så att han skulle kunna hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker. Djävulen kastade då några glödande kol åt Jack som han lade i en ihålig kålrot. Han blev senare känd som "Jack med lyktan" ("Jack of the latern" eller "Jack-o'-lantern"), då han av människorna titt som tätt setts vandra över markerna ensam med sin kålrotslykta, än idag oförmögen att få frid.

5 kommentarer:

Erica sa...

Har aldrig hört den förut. Undrar när kålroten blev pumpor. Roligt med dig Thérèse, man får alltid reda på mer saker än vad man tror att man kan

Thérèse sa...

Erica - Om jag minns rätt tror jag att sedan togs till USA av irländare som emigrerat, hemma på Irland hade man använt kålrot och i USA blev det pumpa.

Thérèse sa...

Erica - Om jag minns rätt tror jag att sedan togs till USA av irländare som emigrerat, hemma på Irland hade man använt kålrot och i USA blev det pumpa.

Anonym sa...

Häftigt! Hoppas du har haft en bra halloween. Jag kom just hem från ett jätteroligt kalas där det var fullt av pumpor med ljus i och alla var utklädda. Jag var utklädd till en djävul.

Thérèse sa...

Anonym - Tack, hade en bra halloween. Var inte på någon fest men gjorde en jack-o-lantern med min dotter och lite läskig mat. Hon var utklädd till skelett men jag var inte utklädd, en miss.